kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kendi turşunuzu kendiniz kurun
Kendi turşunuzu kendiniz kurun
Ustadan formüller

Kendi turşunuzu kendiniz kurun

Turşu kurmaya niyetleniyorsanız şimdi tam zamanı. Ancak bu işin ciddi ustalık gerektirdiğini unutmayın. İşin erbabı olan Cihangir'deki yarım asırlık Asri Turşucu'dan bu ince işin püf noktalarını öğrendik
Geleneksel lezzetlerimizden biri olan turşu, hala pek çok evde kurulmaya devam ediyor. Piyasada pek çok hazır turşu bulunsa da annelerimizin, anneannelerimizin yaptığı ev turşularının yerini tutmadığı kesin. Biberden fasulyeye, salatalıktan lahanaya, patlıcandan domatese kadar birçok sebze ve meyvenin turşusu, özellikle kış aylarında sofralardaki yerini alıyor. Siz de soğuk kış günlerinde sofranızı turşuyla lezzetlendirmek istiyorsanız şimdiden hazırlıklara başlamakta fayda var. Çünkü hem taze sebze ve meyve bulabilirsiniz hem de kurduğunuz turşu ancak birkaç ay sonra kıvama gelir. "Turşu kurmakta ne var ki? Biraz sirke, biraz tuz ve biraz da sebze harmanlanıp kavanozlara doldurulur..." diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Ne kadar sirke konur? Ne kadar tuz konur? Bunların hepsi ustalık isteyen detaylar. Biz de bir bilene danışalım dedik ve 1938 yılından beri hizmet veren İstanbul'un en eski turşucularından Cihangir'deki Asri Turşucu'nun kapısını çaldık. Ev turşularını aratmayan çeşitleriyle ünü İstanbul'u hatta Türkiye sınırlarını aşan Asri Turşucu da sezonu yeni açmış. Her yıl olduğu gibi bu yaz da 4 aylığına kapanan Asri Turşucu, eylül ayının 15'inde taptaze turşularıyla hizmete başlamış. Bu yıl bir başka yenilik daha var meşhur turşucuda. Kurucusu 85 yaşındaki Vahdettin Çelikli, sağlık sorunları nedeniyle mesleğini genç kuşaktan akrabalarına bırakmış. Şimdi Asri Turşucu'nun işletmeciliğini Cenk Toydemir yapıyor, ancak turşuların yapımından hala 50 yıllık turşu ustası Şükrü Koca sorumlu. Yani lezzet garantisi devam ediyor.

AMERİKA'YA GÖTÜRENLER VAR
Asri Turşucu'nun yeni işletmecisi Cenk Toydemir her gün gelen müdavimlerinin olduğunu, hatta şehir ve yurtdışından bile sık sık gelenlerin olduğunu söylüyor: "Amerika'ya götürmek üzere turşu siparişi veriyorlar bize. Geçen gün birisi geldi, Fas'a götürmek üzere bamya turşusu istedi. Hemen köyü aradık 3 teneke bamya turşusu hazırlanıyor. Böyle değişik istekler olduğunda sipariş üzerine hizmet verebiliyoruz."
65 yaşındaki turşu ustası Şükrü Koca yaz döneminde dükkan kapalıyken de boş durmadıklarını kış sezonuna hazırlıkların yapıldığını anlatıyor: "Normalde diğer turşucular yaz aylarında kapatmazlar. Bir tek biz 4 ay kapalıyız. Haziranın 15'i ya da temmuz'un ilk haftası kapatıyoruz. Malımızı yapıyoruz. Yeni sezonu hazırlanıyoruz. Eylülün 15'inde de açılışımızı yapıyoruz. Turşularımızı kendimiz kuruyoruz. Kendi ustalarımız var. Bursa Orhangazi'nin Gedelek Köyü'nde kuruluyor turşular. Sebzelerimizin büyük çoğunluğunu da biz yetiştiriyoruz. Hemen taze taze toplanıp, yıkanıp tahta fıçılara basılıyor." Akla gelebilecek her türlü sebze ve meyveden turşu yapılabileceğini belirten Şükrü Koca, turşu yapılacak ürünlerin diri ve taze olmasının çok önemli olduğunu ekliyor.
"Nedir bu sizin turşularınızın sırrı?" diye sorduğumuz Şükrü Koca; "Biz artık bu işin profesörü olmuşuz. Bütün inceliklerini, formüllerini, hiç ölçüsüz göz kararıyla hepsini bilir ve yaparız" diyor ve başlıyor anlatmaya: "Kurduğumuz turşuların hepsinin ayrı ayrı kuruluşları vardır. Hepsini bir arada kurarsak kimi yumuşak kimi sert olur. Her sebzenin farklı formülü var. Satarken tezgahta karıştırıp veriyoruz. Evde turşu kuranlar bizim gibi kuramazlar. Beklemesi var, bakımı var. Mesela lahana turşusu kurduktan sonra sık sık suyunun devirdaim olması gerekir. Savrularak yapılır. Biber turşusunda asetik asit kullanırız. Bu sıhhidir. Hıfzı sıhha'nın kabul ettiği bir şeydir. Bu zaten kimyevi bir şey değil. Şeker pancarından meyvelerden yapılan bir şey. Asetik asit dışında sirke, sarımsak, limon tuzu kullandığımız maddeler. Pancar turşusu sarımsakla, saf sirkeyle yapılır. Patlıcan, sarımsak sirkeyle yapılır. Lahanaya sarımsak konmaz, salatalığa konmaz. Bunlara da limon tuzu ve asetik asit konur."
Asri turşucuda lahana, salatalık, biber ve dolma turşularına ek olarak domates, pancar, fasulye, bamya, erik, havuç ve armut turşusu da satılıyor. Bir bardak karışık turşu 1 milyon lira. Diğer çeşitlerin fiyatlarının kilosu ise 5-6 milyon arasında değişiyor. Mekanın ünlü müdavimleri de yok değil. Merhum Zeki Müren'den tutun, Fatma Girik, Türkan Şoray, Mustafa Alabora, Savaş Ay, Okan Bayülgen de var. Hilton, Çırağan ve The Marmara gibi 5 yıldızlı otellere de turşu veren Asri Turşucu, haftanın her günü, 09.00-22.00 arası açık.
Tel: (0212) 244 47 24

Neslihan Tunç

DİĞER YAŞAM HABERLERİ
 Başka bir şehirde yaşamam imkansız
 Dünyanın en tatlı hediyesi çikolata
 Kozmetikte doğal mucizeler
 Görgü diploma kadar önemli
 Kuruyemişin keyfi başka şeye benzemez
 Tahminler elinizin altında
 Bu şehir benim için hastalık gibi
 Şarap bakkaldan sofraya getirilmez
 Sizin kahveniz hangisi?
 Atatürk dijital fotoğraf arşivi projesi
 Sezen mantı Özcan şiş sever
 Salondaki yerinizi ayırtın
 Kadıköy'de karnaval coşkusu
 Batan geminin içkileri satılıyor
 Beşiktaş Pazarı'nda şenlik gibi alışveriş
 Eğlenerek stres atmanın en iyi yolu
 İstanbul değişken ve sürprizlerle dolu bir dişi
 Akşamüstü sohbetinin yanında beş çayı gider
 Şarapta şık ambalaj keyifli içim, uygun fiyat
    Yazarlar
    Alışveriş
  » Yaşam
    Ajanda
    Güncel
    Gezi
BALÇİÇEK PAMİR
Bir Da Vinci de İstanbul'da olmaz mı?
Olur tabii. Hem de...
Deprem'e uydu takibi
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma...
Fatalat mı? O da ne?
Fatalat mı? O da ne?
AB'de dört yılı mahkemede olmak üzere dokuz yıldır tartışılan ve...
Sekiz maddelik tavsiye
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Türkiye ile ilgili tavsiye belgesini...
AB'den Türkiye'ye yeşil ışık
Avrupa Komisyonu İlerleme Raporu nihayet açıklandı. Rapor'da, AB'ye...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.