kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hurda kamyon öldürüyor
UND: Güvenlik yetersiz kalıyor

Konvoydan çıkan ölüyor

Dışişleri'nde bilgi veren ABD'li Albay Corkery "Biz Türk kamyonlarını koruyoruz ama arıza yapınca konvoydan kopan şoförler öldürülüyor" dedi. Corkery ABD birliklerinin helikopterle havadan Türk kamyonlarını izlediğini söyledi.

Hurda kamyon öldürüyor

Dışişleri'ne bilgi veren Amerikalı Albay Corkery, "Biz koruyoruz ama arıza yapan kamyonların şoförleri, konvoydan kopunca öldürülüyor" dedi.

Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile geçtiğimiz hafta Irak'ta Türk şoförlerine yönelik saldırılarla ilgili toplantı yapan ABD'liler, şoförlerin, kamyonların sık sık arıza yapması ve araçlarını terk etmeleri yüzünden saldırıya uğradığını öne sürdü. Konuyla ilgili bir yazı da ABD'li uzmanlar tarafından Türk Dışişleri yetkililerine iletildi. Dışişleri Bakanlığı İkili Ekonomik İşler Genel Müdürlüğü tarafından Ulaştırma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Uluslararası Nakliyeciler Derneği ve yetkili birimlere gönderilen yazıya göre ABD'liler, konvoyların korunduğunu ancak, kamyonların sık sık arıza yapması nedeniyle konvoydan koptukları için saldırıya uğradıklarını öne sürdüler.

GÜNDEMDE TÜRKLER VAR
Dışişleri'nin yazısına göre Habur'da 22 Eylül 2004 tarihinde gerçekleştirilen ve ABD'li yetkililer ile Dışişleri yetkilileri ve Genelkurmay temsilcilerinin katıldığı toplantıda Irak'a yapılan taşıma ve Türk şoförlerin maruz kaldığı terör gündeme geldi. Habur ve İbrahim Halil gümrük yetkililerinin de hazır bulunduğu toplantıda Türk tarafı, ABD'nin Türk nakliye firmalarına ödenen navlun bedellerinin sigorta ücretini de kapsadığını iddia ettiği, ancak can ve mal kaybı yaşayan şoför yakınlarının bu yöntemle herhangi bir sonuç alamadıklarını belirtti. Kamyonların çoğunun mülkiyetinin şoförlere ait olduğunu hatırlatan Türk tarafı, bu nedenle de ABD'nin Türk şoförlerin zararlarının tanzimine yönelik bir sigorta sistemini ortaya koyması gerektiğine dikkat çekti. Komiteye bilgi veren ABD temsilcisi Albay Christopher Corkery ise ABD askeri birlikleri ile özel güvenlik şirketi "Global Security soluitons"'in havadan helikopter destekli olarak Türk kamyonlarını izlediğini, Türk şoförlerinin taşıdığı kargolar için Musul'un kuzeyinde yeralan Filfil kasabasına kadar 100 araca 3 güvenlik aracı verildiğini belirtti. Filfil'den sonra araç güvenliğinin 100 araca 15 araç oranına kadar çıkarıldığını iddia eden Albay Corkery, "Ancak kamyon şoförlerinin konvoy hızına uymaları çok önemli. Türk şoförlerinin saldırıya uğrama nedeni konvoydan ayrılma veya kamyonlarının arıza yapmasıdır. Bu çerçevede şoförlerin yeni araç tercih etmeleri büyük önem taşıyor" dedi. Dışişleri Bakanlığı İkili Ekonomik İşler Genel Müdürlüğü'nün toplantının içeriğini anlattığı yazıda ilginç bir nokta da yer aldı. Yazıya göre toplantının yapıldığı gün, Türk şoförleri 100 araçlık bir konvoya 3 eskort veren ABD'li yetkilileri protesto etmek için araçlarını Irak tarafında bırakıp Türkiye sınırına yürüdüler. Türk tarafına geçmeye çalışan şoförler, güvenlik güçlerinin yoğun çabaları sonucu geri dönmeye ikna edildi.

"KORUYABİLİRİZ"
Yazıda, Bağdat Büyükelçiliğinin verdiği bir bilgiye göre Irak Demokratik Cephesi Genel Sekreteri ve Ulusal Bağımsız Parti Başkanı Emekli General Cevdet El Ubeydi nin "Al Irak Security Services and Protection" isimli bir özel güvenlik teşkilatı kurduğu, Irak'a mal taşıyan Türk kamyonlarına güvenlik hizmeti verme teklifinde bulunduğu ifade edildi.

Hasan ERŞAN / MERKEZ

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 4.0 büyük depremin habercisi
 14 bin 'öğretici' aranıyor
 Türkçe bilmediği için adım 'Ayşe' dedi
 Ekmek parası için dönecek
 Veziroğlu: 10 işçi de yaşıyor
 Alevilik tartışması
 'Haydi organ bağışı yapın'
 Terör yüzünden kızlar okuyamadı
 İnsanlar biraz rahatsız olsun
 Perdeler zamsız açıldı
 Maket kentte tatbikat
ERDAL ŞAFAK
Zor konular
Türkiye'yi tepeden tırnağa dönüştürecek AB...
ÖMER LÜTFİ METE
Geleceğin kurmayı
Susurluk davasının bir an için yeniden...
UMUR TALU
Kayıp çanta, ayıp devlet
"Kayıp çanta", Boğaziçi...
AB'ye "Türk lokumu"üyelik
Türkiye'nin AB'den müzakere tarihi almasını etkileyecek 3 rapordan...
Irak'ta bombalar çocukları vurdu
Bağdat'ta şiddet asker çocuk ayırmadı. Direnişçilerin Amerikan askeri...
Kartal üzülmedi
Kartal üzülmedi
Norveç'teki maçta rakibiyle 1-1 berabere kalan siyah-beyazlılar, Del...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.