kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Şeker hastaları sert meyveleri yemeli
Doğal balda şeker vardır

Şeker hastaları sert meyveleri yemeli

Türkiye Diyabet Tedavi ve Eğitim Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, kan şekerinin kontrolü için diyabet hastalarına şu öneride bulunuyor: Kayısı, armut, şeftali, muz gibi meyveleri yumuşak ve sulu olduğu dönemlerde yemeyin veya daha sert olanları seçin

Diyabet hastalığının tedavisinde; birçok hastalıkta olduğu gibi sağlıklı beslenme, ilaçlardan daha etkili rol oynuyor. Sağlıklı beslenmenin ilk adımını ise tabii ki bilinçli yiyecek seçimi oluşturuyor. Diyabet hastalarının doğru yiyecek seçimi yapmalarıysa büyük önem taşıyor, çünkü uygun olmayan yiyeceklerin tüketilmesi durumunda kan şekeri kontrolünün sağlanması zorlaşıyor. Hele 'şişman' bir kişinin yiyip içtiklerine çok daha fazla önem göstermesi gerekiyor. Bunun nedeni, tıp dünyasının artık 'şişmanlık alışkanlık değil, hastalıktır' açıklamalarında ve özellikle diyabet hastalığına davetiye çıkaran kilolarda kendini gösteriyor. Peki ama diyabet hastalığında ne tür besinler tüketilmeli, çok mu yemeli, diyabetik ürünleri kullanılmalı mı? Günümüzde beslenme uzmanlarının eğitim verdiği diyabet hastalarının merak ettiklerini Türkiye Diyabet Tedavi ve Eğitim Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz yanıtladı.

* Diyabetik ürünler şeker hastaları için uygun mudur? Diyet bal, reçel, çikolata, kurabiye ve benzeri diyet ürünlerinin içinde, çay şekeri olarak tanımlanan sukroz yani şeker yoktur. Ancak bir çoğunda yapay tatlandırıcılar kullanılmıştır. Fruktoz diğer adı ile meyve şekeri meyve içinde bulunan karbonhidrattır. Beslenme planındaki günlük fruktoz içeriği meyvelerden sağlanmaktadır. Kabukları ile yenilebilen meyveler, fruktoz dışında kan şekerini ve kan kolesterol düzeyinin kontrolünü sağlayan bağırsakları çalıştırarak kabızlığı önleyen posa yönünden de zengindir. Ancak pek çok diyet ürününde lif yoktur veya yok denilecek kadar azdır. Çoğu diyet ürününün karbonhidrat içeriği düşük olmakla birlikte yağ için üretilmiş olan reçel, bal, çikolata, pasta gibi yiyecekler yeterli ve dengeli beslenmemize katkıda bulunmadıkları gibi ekonomik de değillerdir. Diyet uzmanınıza danışarak evde uygun tatlandırıcılarla değişik reçel ve kekler hazırlamanız daha uygundur.

* Ekşi meyvelerde daha mı az şeker vardır, onları tercih etmek doğru mudur? Ekşi ya da tatlı meyvenin içerdiği karbonhidrat miktarı farklı değildir. 1 orta boy limon ile 1 küçük boy armut aynı miktarda karbonhidrat içerir ve her ikisi de vücuda 40 kalori değerinde enerji verir. Meyve olgunlaştıkça içindeki kalori miktarı artar. Bu nedenle kayısı, armut, şeftali, muz gibi meyvelerin yumuşak ve sulu olduğu dönemlerde yenilmemesi veya daha sert olanların seçilmesi kan şekeri kontrolü açısından önemlidir.

* Bazı bitkiler kan şekerini düşürür mü? Çeşitli bitkilerin kan şekerini düşürebilmesi için insülin içermeleri gerekir. Çünkü kan şekerini düşüren tek madde insülin hormonudur ve pankreas tarafından salgılanır. Bu nedenle bazı ot ve bitkilerin yenilmesi ve kaynatıldıktan sonra sularının içilmesi kan şekerini düşürmez.

* Kan şekeri düşünce çikolata yenebilir mi? Kan şekeri düşünce acil önlem olarak 2-3 kesme şeker veya glikoz tablet almak gerekir ancak bu şekilde düşük kan şekerinin hızla yükselmesi sağlanır. Çikolata, şeker yanında protein ve yağ içeren bir besindir. Çikolatanın midede parçalanması ve kana geçmesi için gerekli zamanı uzatarak hipoglisemi tedavisini geciktirir ve hayati risk yaratır.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Sertleşme Artık Sorun Değil
 Kopan Dişi Sütün İçine Atın
 Aldatan İtiraf Etmesin Boşanan Söylemesin
 İlişkide Belirsizlik Her Zaman Yaşanır
 Bebeklerde Uykunun Önemi
 Diş Koruma Günleri
 Sadakatsizliğin Nedeni Ölüm Korkusu
 Aklınıza Mukayyet Olun!
 Şeker Hastaları Sert Meyveleri Yemeli
 Diyabet Hastaları Bir Günde Toplam 6 Öğün Yemelidir
 Alkol Alıyorsanız Enginar Tüketin
 Ülkende Çıkanı Ye, Sağlıklı Ve Zayıf Kal
 Su İçmek Ve İyi Beslenmek
 Masaya Oturarak Yemeyi Adet Edinin
Bazıları sıcak sever bazıları fotoğraf...
Bazıları sıcak sever bazıları fotoğraf...
Vakko Beyoğlu Sanat Galerisi, beyazperdenin efsanevi yıldızı Marilyn...
Kanallar kasalarını düşünüyor
Kanallar kasalarını düşünüyor
Önceki hafta bir konser için gittiği Azerbaycan'ın başkenti...
Ex başkana ithal sevgili
Ex başkana ithal sevgili
Beşiktaş Kulübü eski başkanı Serdar Bilgili'nin yeni bir aşka...
Meto'nun cinliği!
Meto'nun cinliği!
Metin Fadıllıoğlu'nun, İtalya İstanbul Başkonsolosu Luciano...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.