kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Dünden bugüne Aleviler
Dünden bugüne Aleviler
Haftanın Kitapları

Dünden bugüne Aleviler

Anadolu'da yaşayan kültürel, inançsal topluluklardan biri de kendilerine özgün yapıları ile Aleviler'dir. 1980'li yılların sonlarında dünyadaki hızlı siyasi ve ekonomik değişimlerden etkilenen Alevilik, bir yandan varsayılan "gizliliğini" parçalayıp "kamusal alana" taşındı, diğer yandan da buna paralel bir şekilde Aleviler'de "kendini keşfetme süreci" yaşandı. Sonuç olarak bir "kimlik bunalımı"yla karşı karşıya kalındı. Aleviler, giderek artan bir şekilde kendilerini, kim olduklarını; Aleviliğin de nereden gelip, nereye gittiğini, ne olduğunu sorgulamaya başladılar. Kitap Yayınevi "Alevilik" adlı çok önemli bir kitabı yayımladı. Kitabı İsmail Engin ve Havva Engin hazırladı. Bu çalışmada Türkiye'den, Almanya'dan, Danimarka'dan, İngiltere ve Macaristan'dan konuya ilgi duyan, farklı dünya görüşlerine, yaklaşımlara sahip, genel konunun bir kısmıyla ilgilenen araştırmacılar ve akademisyenler, toplu eser için kaleme aldıkları makaleleriyle yer almakta. Bu makalelerde Alevilik'te yer alan din-kültür, din-siyaset, din-hayat arasındaki özel ilişkiye dikkat çekiliyor, Aleviliğin özellikleri ana hatlarıyla, zaman zaman ayrıntılara varan tarzda yansıtılıyor, olası sorun ve konu alanları analiz ediliyor. Makalelerde var olan ve bazen birbirine tezat oluşturabilecek nitelikteki görüşler, aslında konunun çok boyutluluğunu ve konuya değişik yaklaşım tarzlarını ortaya koyuyor. Makaleler değişik yaklaşım ve sonuçların yanı sıra, yazarlarının görüş ve düşüncelerini de yansıtıyor.

REKLAM ÜZERİNE BİR KİTAP
İş Bankası Kültür Yayınları, 1958 yılında yazılmış olmasına rağmen günümüzün büyük reklam ajanslarında, bugün dahi neler olup bittiğini çarpıcı doğrulukla anlatan ve bir "reklamcılık klasiği" olan Madison Avenue'yu Türkçe'ye kazandırdı. Reklam eğitimi gören öğrencilerin ve sektör profesyonellerinin okuma listelerinin başında yer alan "Madison Avenue" adlı yapıt, İş Bankası Kültür Yayınları tarafından kısa bir süre önce yayımlandı. 60'lı yılların Amerika'sının reklam dünyasında neler olup bittiğini, kıvrak kalemiyle, sadelikle anlatan, Harvard mezunu usta gazeteci Martin Mayer'in bugüne dek Japonca, Almanca, İspanyolca ve Fransızca'ya çevrilen kitabını Türkçe'ye, yine bir reklamcı olan Murat Yurddaş kazandırdı.

YAŞAR KEMAL'E BÜYÜK İLGİ

Yapı Kredi, 60. yaş gününde sanat tarihi açısından İstanbul köşklerinin en ihtişamlısı olarak değerlendirilen Abdülmecid Efendi Köşkü'nün restorasyonunu tamamlayarak tarihi ve kültürel mirasımıza katkıda bulundu. Köşkle birlikte, son halife Abdülmecid Efendi'nin bizzat yaptığı 35 yağlı boya tablosu ve 18 deseni de bir zamanlar yaşadığı bu köşkte sanatseverlerin dikkatine sunuluyor. Köşk ve sergi, 1 Ekim'e kadar randevulu ziyaretlerle gezilebilecek. İş ve sanat dünyasının önde gelen isimlerinin davetli olduğu kutlamada en fazla ilgi Türk edebiyatımızın değerli yazarı Yaşar Kemal'e oldu. Mine G. Kırıkkanat ve Donatella Piatti'nin birlikte yazdıkları Carissima Sevgilim, Epsilon'dan. 50 bin adet basılan Carissima, 10 Ekim'de piyasaya çıkacak. Biri İtalya'da doğdu, Kadıköylü oldu, öteki buralarda doğdu, Parisienne oldu. İkisi de en çok İstanbul'u sevdi. Biri özellikle Türkiye'de ve Türkiye'ye karşı yapılan haksızlıkların tümüne savaş açan, 'parayı değil sevdayı seçmiş' Mine; diğeri Bir Türk'e gönül verip İstanbul'a gelmiş, bazen üzülüp bazen şaşmış, ama hep 'parayı değil sevdayı seçmiş' Donatella... İki kadının, dünya, alçaklıklar, iyilikler, çocuklar, aşklar, komiklikler, annelik, insanlık halleri mektuplarından oluşuyor bu kitap. Aslı Erdoğan, Norveç'in kültür şehri Stavanger'da yapılan Kapittel 04 Stavanger International Festival of Literature and Freedom of Speech'in konuğu olarak Norveç'te. Festivalin bu yılki teması "Şehir". Pazar günü sona erecek festivale Pekin, Stockholm, Londra ve İstanbul gibi şehirlerden seçilen yazarlar katılıyor. Yazarın "Kırmızı Pelerinli Kent" kitabını Norveç'te yayınlayacak olan Gyldendal Yayınevi, daha önce Ahmet Altan, Orhan Pamuk gibi yazarlarımızın eserlerini de Norveçli okurlarla buluşturmuştu.

TARİHTE BUGÜN

Mümtaz Arıkan'ın hergün Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan "Tarihte Bugün" çizgileri İnkılâp Yayınları tarafından bir albüm olarak yayınlandı. Önümüzdeki sezon NTV kanalında haberlerden sonra da gösterilecek olan "Tarihte Bugün" için Arıkan, çok geniş yerli ve yabancı kaynakları titizlikle araştırmakta, çizdiği resimle metnin uyum içinde birleşmesi için çalışmaktadır. "TARİHTE BUGÜN", Türk basınında görülen en uzun süreli günlük tarih köşesidir. Türkiye ve dünyayı etkileyen, siyaset, ekonomi, sanat gündemlerini konu ediniyor. Mümtaz Arıkan 1947'de Üsküdar'da doğdu. Ankara Kurtuluş Lisesi'nde öğrenciyken, Son Baskı ve Tasvir gazetelerinde ilk resimli romanları ve sinema yazıları yayımlandı (1967). Daha sonra İstanbul'da Güzel Sanatlar Akademisi'nin Grafik Bölümü'nü bitirdi. Bir yıl boyunca, Lütfi Akad'ın TV için çekilen Ömer Seyfettin'in Hikayeleri dizisinde çalıştı. Daha sonra da Muzaffer Aslan'ın filmlerinde asistan olarak görev yaptı.

İŞ Bankası Kültür Yayınları'ndan çıkan "Madison Avenue" 1958 yılında yazılmış olmasına rağmen günümüzün büyük reklam ajanslarında bugün dahi neler olup bittiğini anlatan klasikleşmiş bir kitap

Sayım Çınar

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 Evlilikler uzun sürmüyor
 Umut koşusu haftaya
 Çakıl taşları da takı oldu
 Ne olacak bu yavrular
 Jean kombinlemek büyük maharet ister
 Büyük kitabı Paris'te gördük
 Denizin altında zamanı durdurun
 Minik yüreklerle dolu büyük evler
 Dededen toruna padişah sosu
 Özel baskıyla Orhan Kemal
 Alkım, her yerde olacak
 Makyaj çantası
 Kısa... Kısa...
 Haftanın Kitapları
 Karanlık dünyalardan ışıltılı şarkılar
 Eğitimde başarı için dengeli beslenme şart
 Çizgi roman kahramanları genç kuşak için renklere büründü
 'Uzaklar'ın öyküsü kitap oldu
 Bir başkadır benim memleketim
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
FİLİZ AKIN
Houston'un sağlık güneşi
Amerika'da kendini kanserli...
AYŞEGÜL ALDİNÇ
Hayat bir kiraz tabağıdır
Hayat bir kiraz tabağıdır'...
KENAN ONUK
Caz festivali yaklaşırken
Kitabına başlarken, Goethe'nin...
ŞAFAK KARAMAN
Demet'in korkuları
Demet Sağıroğlu'nun şarkıcı kimliğini...
Usta bir oyuncunun yönetmenlik çabası
Usta bir oyuncunun yönetmenlik çabası
Sürekli hareket halinde bir kamera, dijital görüntüler ve amatör bir...
Bir çizgi roman uyarlaması daha
Bir çizgi roman uyarlaması daha
Marvel çizgi roman yayınlarına nur yağıyor. Öyle ki adamlar kendi...
Formunuz mevsime bağlı olmasın
Yaza girmeden önce başlayan zayıflama telaşı sonbahar ve kış...
Haftanın beslenme planı
Kahvaltı: 1 su bardağı taze sıkılmış meyve suyu, yarım kase...
Türk ressamları dünyaya açılıyor
Türkiye'nin en büyük sanat galerilerinden biri olan Galeri Artist, Türk...
Christie's İstanbul'a geliyor
Ünlü müzayede evlerinden "Christie's", 'Osmanlı İmparatorluğu Yönetiminde...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.