kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sokak sanatçıları barış için seyahat ediyor
Sokak sanatçıları barış için seyahat ediyor
Hedef Yeni Delhi

Sokak sanatçıları barış için seyahat ediyor

Farklı ülkelerden 15 sokak sanatçısı dünya barışı için İtalya'dan yola çıktı. Bu eğlenceli ekibin yolculuğu Hindistan'da sona erecek.

Dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen 15 sokak sanatçısının oluşturduğu "Alia Sokak Sanatçıları Kumpanyası" barış ve özgürlüklere dikkat çekmek için İtalya'dan Hindistan'a kadar uzanan bir yolculuğa çıktı. Projenin başında, 1980 yılından bu yana dünyanın dört bir yanına bu tip organizasyonlar düzenleyen 54 yaşındaki İtalyan aktivist ve kukla oynatıcısı Fausto Carloni var. Bu organizasyonların çoğu sokaklarda gerçekleşen performanslardan toplanan paralarla gerçekleştiriliyor. Carloni her organizasyon için dünyanın farklı bölgelerinde yaşayan sokak sanatçılarını titizlikle seçtiğini söylüyor.

Bu organizasyonu da yaklaşık bir yıl önce planlamaya başlamış. Sanatçıları belirledikten sonra ortaklaşa satın aldıkları bir otobüsü yolculuk için uygun hale getirmişler. Bu otobüsle hem seyahat ediyor hem de yataklı hale getirdikleri arka tarafta dönüşümlü olarak uyuyorlar. Projenin adı "Capitini'den Gandhi'ye". 1899'da doğan ve 1968'de ölen İtalya Peruggia doğumlu Aldo Capitini, antifaşist eylemleriyle tanınan ünlü bir yazar ve düşünür. Kendisine bu eylemlerde o dönem idol olarak Gandhi'yi almış. Bu yüzden Capitini'nin doğduğu şehir olan Peruggia'dan 1 Eylül'de başlayan yolculuk 24 Ekim'de Yeni Delhi'de son bulacak. Bu rota boyunca 9 bin kilometre yol katedilecek. 40 gün sürecek yolculuk boyunca içinde İstanbul ve Ankara'nın da bulunduğu 20 şehirde belli bir süre kalınacak.

Bu konaklamalar birkaç gün sürecek ve sokaklarda gösteriler düzenlenecek. İstanbul'a birkaç gün önce gelen ve pazartesi günü Ankara'ya hareket edecek Alia Sokak Sanatçıları Kumpanyası, hafta sonuna kadar Ankara'da kalmayı planlıyor. Daha sonraki rotaları ise Erzurum, Tebriz, Tahran, Kerman, Karaçi, Jaipur, Agra ve Yeni Delhi.

SAVAŞ ÇOCUKLARINA GÖSTERİ
İtalyan, Alman, Avustralyalı, Arjantinli, Fransız ve Amerikalı sokak sanatçıları arasında jonglörler, kukla oynatıcıları, müzisyenler, dansçılar, oyuncular, tasarımcılar ve bu yolculuğu belgesel bir film haline dönüştürecek olan bir fotoğrafçıyla kameraman bulunuyor. Roberto Benigni'nin yönettiği "Pinocchio" filminde oynayan ve "Circo Girasole" isimli sirkte çalışan iki kişi de var kumpanyada...

Gruptaki Arjantinli çift Violetta Jorge ve Sudor Viruda ise hayatları boyunca tüm dünyayı dolaşan iki sokak sanatçısı. Onlar da özellikle savaşın yoğun olduğu bölgeleri ziyaret ederek kukla gösterileriyle savaş bölgesindeki çocukları eğlendirmeyi amaç edinmişler kendilerine. Şimdiye kadar Meksika, Burkinafaso, Nikaragua ve Yugoslavya olmak üzere pek çok ülkeyi gezmişler. Alia Sokak Sanatçıları Kumpanyası'nın amaçlarından biri de İtalya'nın önemli ressamları tarafından sırf bu proje için yapılmış tabloların Yeni Delhi'deki müzeye teslim edilmesi. Yeni Delhi'de bir süre kalacak olan sokak sanatçılarının ev olarak da kullandıkları otobüs Hindistan'daki sokak sanatçıları tarafından boyanacak.

Alia Sokak Sanatçıları Kumpanyası, insanlarla en iyi iletişim yolunun sanat olduğunu düşünerek, bugüne kadar hep bu tip aktiviteler düzenlemiş. 1982 yılında İtalya'dan başlayıp Togo'da biten ilk projenin amacı da yine kültürel alışveriş ve hoşgörüymüş. Bu tarihten sonra yaklaşık 9 ayrı proje tasarlayan kumpanya, pek çok kıtaya yolculuk yapmış. Türkiye'de İtalyan Kültür Merkezi tarafından ağırlanan sokak sanatçıları önümüzdeki yıl Geleneksel Tünel Festivali'ne katılmak üzere yeniden gelecek. Ludwig Lehner tarafından organize edilecek olan bu festival de, Türkiye'nin çeşitli illerinde Alia Sokak Sanatçıları Kumpanyası'na benzer bir organizasyonla dolaşacak. Bu proje için ayrıntılı bilgi "aliafausto@yahoo.it" mail adresinden alınabilir.

Aynur Erdem

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Siyah beyaz fotoğraflarla 'İstanbul 1935'
 Bu festival mimarlar için
 Marilyn Monroe İstanbul'da
 Özel çocuklara özel eğitim
 Dünyada 10 bin 'uzaylı!'
 Şehrin heykelleri kayıplara karıştı
 Yahya Kemal'i anarak Endülüs'ü dolaşmak
 Birbirimizin dilini zor anlar olduk
 Akşama Doğru ekrana veda etti
 Şiirleri albümde toplandı
 Urfa'nın küçük kadınları
 Türk sineması dışa açılıyor
 TEKEL kamyonları teker teker soyuluyor
 Tipik bir Afrikalı değil
 Yaşlanma etkilerini geciktirmek mümkün
 Kaçakçıların korkulu rüyası
 Sanal alemde zekalar yarışıyor
 Antrenman sahaları geniş
 Etiler Şamdan 30 yaşında
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Hakem fan fin fon etti hiçbir şey anlayamadım
Bir şimşek...
MEHMET ALTAN
Uğurlu Perşembe...
Geçtiğimiz perşembe günü gazetelerde...
REFİK DURBAŞ
Müzik yelpazesinde Türk popu
Şimdi kim anımsar? İzmir...
Hint kıtasından Antep mutfağına
Gaziantep yemekleri üzerine yapılan tartışmaların kebapla sınırlı olması yazık!...
Sokak yemekleri tarihe karışıyor
Sokak yemekleri bizim gibi çağdaşlaşma özentisi içindeki ülkelerin varlığından...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.