kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mutfaktan yükselen baharat kokusu
Mutfaktan yükselen baharat kokusu
Bir de Malezya usulünü deneyin

Mutfaktan yükselen baharat kokusu

Kendine özgü pişirme yöntemleriyle dikkat çeken Malezya mutfağının deneyimli şefleri hafta sonu İstanbul'da olacak. Kimi zaman bambuların üzerinde kimi zaman muz kabuğuna sarılarak pişirilen bu egzotik yemeklerin püf noktası, içindeki özel köri sos. Farklı lezzetler keşfetmek isteyenler için bu fırsat kaçmaz
Her ne kadar Türk damak tadına yabancı olsa da Uzakdoğu yemeklerinin meraklıları son yıllarda gitgide artıyor. Bunların arasında en çok bilinenleri ise Çin ve Tayland yemekleri. Bu ülkelere yakınlığı nedeniyle pek çok benzerliklerin görüldüğü Malezya'nın geleneksel yemeklerinin ünü ise o kadar yaygın değil. Dün Swissotel'de başlayan ve 16 Eylül'e kadar devam edecek olan Malezya Yemekleri ve Kültürü Festivali, değişik tatları keşfetmek isteyenler için bir ziyafet vaadediyor. Bu festivalde Malezya'dan gelen üç şef kendi mutfaklarından örnekler sunacak. Şef Ishak Bin Said, Kamarulzaman Taib ve Norhaily Abu Hassan Malezya'nın en ünlü otellerinden biri olan Mutiara Hotel Kuala Lumpur'da çalışıyor.

ÇİN YEMEKLERİNE BENZİYOR
Deneyimli Malezyalı şefler mutfaklarının diğerlerinden farkını geleneksel pişirme yöntemleriyle ve bolca kullandıkları baharatlarla açıklıyorlar. Tüm yemeklerinde bizim pek tanımadığımız bir baharat olan limon yapraklarından yapılan lemongrass, köri ve tarçın tadını hissetmek mümkün. Şef Ishak Bin Said yine de Çin ve Hint mutfaklarınd: "Malezya mutfağını tek başına bir mutfak olarak düşünmek doğru değil. Ama kendimize özgü baharat ve köri karışımlarımız da var. Ancak bu Malezya mutfağının sadece körilerden oluştuğu anlamına gelmesin. Hindistan cevizinin kullanıldığı çok daha hafif yemeklerimiz de var. Hindistan cevizi sütüyle pişirdiğimiz balık buna örnek olabilir. 'Rendang Tok' adı verilen bu spesiyal, tüm Malezyalıların sevdiği ve pişirdiği bir yemektir." Bir Malezya yemeğinin diğer Uzakdoğu yemeklerinden farkı, baharatların kullanımında ortaya çıkıyor. Çünkü yemeklerdeki temel malzemeler aynı. Örneğin Hint, Çin ve Malezya mutfağında da bilinen bir yemek olan Chicken Auvy'i Hintliler daha acı, Çinliler daha hafif yapıyor. Malezya usulü ise bu ikisinin ortasında. Malezya mutfağı değişik pişirme yöntemleriyle de dikkat çekiyor. Örneğin et önce bambuların üzerinde buharda; daha sonra Hindistan sütünün içinde pişiriliyor. Sonra tekrar buharda iyice pişmesi sağlanıyor. Balık için geleneksel pişirme yöntemlerinden biri ise muz yapraklarına sarıp pişirme. Şef Ishak Bin Said, bugünlerde balıklar fırında yapılsa da, kendilerinin bunu pek tercih etmediğini söylüyor.

PİRİNÇSİZ OLMAZ
Malezya mutfağının vazgeçilmez yiyeceği ise tabii ki pirinç. Öğlen ve akşam yemeklerinde garnitür olarak yemeyi tercih ettikleri pirinci, yemeklerin içinde de sıklıkla kullanıyorlar. Şef Ishak Bin Said'e Türk yemekleri hakkındaki düşüncesini sorduğumuzda, kendisi çok baharatlı yemeye alışkın olduğu için hafif geldiğini söylüyor. Yine de humus ve dolmayı beğendiğini dile getiriyor. "Daha önce Malezya'da humus ve dolma yemiştim. Buraya gelir gelmez karşılaştırmak için tadına baktım. Burada tabii ki daha lezzetli. Zaten Türk ve Malezya damak tatları hiç benzemiyor." Festivale katılmak isteyenler için birkaç tane spesiyal önerisinde bulunuyor. Örneğin Rendang Tok ve Chicken Auvy, son zamanlarda Malezya'nın en popüler yemekleri. Festivalde her şey kendinizi Malezya'da hissedebilmeniz tasarlanmış. Swissotel'de bulunan Cafe Suisse Restoran, Asya'nın egzotik atmosferini yeniden canlandıracak. Ayrıca geleneksel Malezya müziği eşliğinde dans edecek olan Malezya dans üçlüsü de ortama tam anlamıyla uyum sağlamınıza yardımcı olacak.

Ece Koçal

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 CUMA'NIN DÜRBÜNÜ
 Haftanın dergisi: Hıçkırık
 Dolar kaç 'Dudu' oldu?
 Türk Pop Müzik Tarihinin en kötü imajlı beş sarkıcısı
 Sponsor arıyor
 Kesin birinci olacak!
 Geçen ay Türkiye'deki tüm gazetelerde hakkında sadece bir...
 Yemeklere şap atmak zorunlu olsun
 Haftanın Fotoğrafı
 Kuraklık ve sel kapıda
 Şarabınızın düşmanı mantar
 Cuma'nın Dürbünü
 Bugünkü Hava Durumu
 Dolar karşısında dünyanın en değersiz 5 parası; TL'den...
 Nasıl gösterdi Micheal kocamaaaaan
 Bütün icatlar ihtiyaçtan doğar
 BastırCell
 Müslüm hayranı inek
 Bilişim'in kalbine yolculuk
    Yazarlar
    Alışveriş
    Yaşam
    Ajanda
  » Güncel
    Gezi
Hem ölüm hem zulüm sınıfı
Hem ölüm hem zulüm sınıfı
İstanbul Sultanbeyli'de konteyner içinde ders gören öğrenciler, yazın...
Virüslü kan için alarm
Virüslü kan için alarm
Sağlık Bakanlığı, deli dana virüsü taşıyan kan ürünlerini kullanan...
Bakandan itiraf: Belediye başkanları hapse girerdi
Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, "TCK'da çevre ile ilgili düzenleme...
DYP lideri Ağar: Kimi koruyorlar?
DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, İstanbul Çevre Konseyi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.