kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Su içmek ve iyi beslenmek
Yaş ilerledikcçe hormon takviyesi ihmal edilmemeli

Su içmek ve iyi beslenmek

Bütün dünyada uzmanlar, yaşlanmayı geciktirmek için beslenme şekline dikkat edilmesini ve bol su içilmesini öneriyor. Çünkü fizyolojik yaşlılığın ve kemik yapısının korunması için alınan gıdalar ve sıvı tüketimi büyük önem taşıyor. Yaşınız kaç olursa olsun, 'artık çok geç' düşüncesinden kurtulun ve ihtiyarlamadan yaşlanmak için bir an önce harekete geçin...

Yaşlanmayı geciktirmek ya da sağlıklı bir yaşlılık dönemi yaşamak aslında tamamen bizim elinizde. Bunun ilk adımını atacağımız yer ise mutfağımız... Son dönemde moda olan Anti-aging'in temelini beslenme stratejilerinin oluşturduğunu artık herkes biliyor ancak uzmanlar buna gereken önemin verilmediğini her fırsatta dile getiriyor. Anti-aging'e uygun bir yaşam modeli için zayıf olmak ve tabii dengeli beslenmek gerekiyor. Çünkü böylece yaşam süresi uzuyor. Eğer hâlâ neler yapma konusunda yeterince fikriniz yoksa işte bu yazı tam size göre... Clinica Medikal Direktörü Dr. Eren Eroğlu ihtiyarlamadan yaşlanmanın formülünü içeren basit beslenme modelini anlatıyor...

* Yaşlılık döneminde neler beslenme düzenini bozar?
Yaşlılık fizyolojik bir olaydır fakat sağlığımıza dikkat etmezsek patolojik olarak da yaşlanırız. Yaşlanma görüntüde gerçekleşmez, içimizden de yaşlanırız. Kemik kendini 10 senede bir yenileyen bir dokudur. Eğer yediklerimize dikkat etmezsek ve spor yapmazsak yaşlandığımızda çok daha hızlı osteroporoz geliştiririz. Yaşlılar, genç nüfusa göre hastalık ve stres dönemlerinde beslenmelerinin bozulmasına çok daha açıktır. Fiziksel, sosyal ve duygusal problemler iştahı bozabilir ya da gerekli besin ihtiyaçlarını alıp, hazırlayıp, yemelerini engelleyebilir. Bu faktörler; kişinin yalnız yaşayıp yaşamaması, günde kaç öğün yemek yediği, kimin alışverişi yapıp, yemeği pişirdiği ve bunu etkileyen fiziksel bir engelin olup olmadığı, çiğnemeyi zorlaştıran diş ve protez sorunları, uygun beslenmeyi temin edebilecek parasal kaynaklar, alkol ve ilaç kullanımı olarak sıralanabilir.

* Yaşlılık döneminde nasıl beslenmeli?
Yaşla birlikte kişinin besin ihtiyaçları da değişir. Yaşlılarda enerji ihtiyacı azalır. Bu düşüşün üçte ikisi fiziksel aktivitenin azalmasından, geri kalanı da metabolizmanın yavaşlamasından kaynaklanır. Protein ihtiyacı kilo başına bir gramla çarpılır. Kaç kilo ise günlük o kadar protein alması uygun olur. Sağlıklı bir yaşlılık dönemi için önerilen günlük enerji, her iki cins için günde kilo başına 30 kilo kaloridir. Örneğin 60 kilo olan yaşlı insan, yaklaşık bin 800 kilo kalori almalıdır.

SUSUZLUK FARK EDİLMEZ
* Yaşlılarda sıvı alımı önemli midir?
Sıvı dengesi diğer yaş gruplarında olduğu gibi yaşlılarda da çok önemlidir fakat diğerlerinden farklı olarak sıvı alımına daha fazla özen göstermek gerekir. Bu yaştakiler bozulmuş susama duygusundan dolayı susuz kaldıklarını fark etmeyebilirler. Kuruma ya yetersiz alımdan ya da aşırı kayıptan dolayı olabilir. Kronik hastalar, yatalak olanlar ve zihinsel fonksiyon bozukluğu bulunanlar yeterli sıvıyı alamayabilirler. Bunun yanında ateş, ishal, kusmalar ve tedavide bulunan idrar söktürücü ve müshiller aşırı kayıplara sebep olabilir. Ciddi klinik problemler yok ise bu yaş grubundaki kişiler için günde kilogram başına 30 ml. sıvı yeterlidir.

* Yaşlanınca ideal kilo değişir mi?
Yaşamı uzatmanın belki de tek yolu az beslenmedir. Tek başına karbonhidratlar, yağlar ya da proteinler gibi ana besin gruplarının kısıtlanması aynı etkiyi yapmaz. Yaşlılıkta C, E, A gibi vitaminlerin alımlarının belirli düzeylerde artırılması hücrelerin üzerindeki tahribata neden olan serbest radikallerin giderilmesine yardımcı olur. Özellikle kas gücünün azaldığı yaşlılık döneminde, fazla kilolardan uzak durmak hem kronik hastalıkları uzak tutacaktır hem de fiziksel aktivitenin artmasına yardımcı olarak yaşamdan alınan zevki artırır.

* Yaşlılıkta kadınla erkeğin beslenmesi birbirinden farklı mı olmalı?
Erkeklerin ve kadınların beslenme modellerinde belirgin farklılıklar olmamakla birlikte besin ihtiyaçları miktar olarak erkek ve kadınlarda değişir. Kadınlarda genel olarak tüm parametreler erkeklere göre yüzde 10 daha az alınmalıdır. Bu fark, erkek bedeninin genellikle kadın bedeninden daha iri olmasından ve kadınların enerji kullanımındaki farklılıklarından kaynaklanır.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Bebeklerde Uykunun Önemi
 Diş Koruma Günleri
 Sadakatsizliğin Nedeni Ölüm Korkusu
 Aklınıza Mukayyet Olun!
 Şeker Hastaları Sert Meyveleri Yemeli
 Diyabet Hastaları Bir Günde Toplam 6 Öğün Yemelidir
 Alkol Alıyorsanız Enginar Tüketin
 Ülkende Çıkanı Ye, Sağlıklı Ve Zayıf Kal
 Su İçmek Ve İyi Beslenmek
 Masaya Oturarak Yemeyi Adet Edinin
 Panik Yok! Bebeğiniz Sadece Diş Çıkarıyor
 Çocuğunuz Isırıyor Çünkü Merak Ediyor
 Yanlış Beslenme Ve Kilo Kısırlığa Neden Olabiliyor
 Kepekli Gıdalar Kanserin İlacıdır
Bu sonbahar moda nostalji
Bu sonbahar moda nostalji
Sarı, kırmızı, siyah; dantel, örgü, kürk ve tüvit... Bu yılın...
Can alıcı koleksiyon
Can alıcı koleksiyon
Moda çarkları geçmişe doğru dönmeye devam ediyor. Stilistlerin zaman...
Bu ilişki çok ciddi!
Bu ilişki çok ciddi!
Polat Holding'in veliahtı Murat Polat ile bir yıldır aşk...
Eski haline döndü!
Eski haline döndü!
İştahının önüne geçemediği için aldığı kilolar nedeniyle...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.