kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Org. Büyükanıt neden fillerin dişlerini sordu? : FİL dışarıdan görünen uzun azı dişleriyle zemin yoklaması yapar. Üzerine basacağı zeminin kendisini taşıyıp taşımayacağını anlamak için, azı dişleriyle zemini kontrol eder. Güvenli ve sağlam değilse basmaz. Dişler su bulmada da işe yarar. Fil, önce azı dişleriyle toprağı gevşetir. Sonra da hortumuyla ya da ayaklarıyla toprağı eşeleyerek su kuyusunu açar.
Harbiyelilere ilk ders

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Kara Harp Okulu'nun açılış töreninde ilginç benzetmeler yaptı."Atatürkçü düşünceyi eleştirenler yarasadır" diyen Büyükanıt, fillerden de söz etti.

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Atatürkçü dünya görüşünün Türkiye'nin önünü tıkadığını savunan iç ve dış odakları "yarasa" ya benzetti. Harbiyelilere, yaratıcı düşüncelere sahip olmaları ve meslek yaşantıları boyunca her şeyi sorgulamaları gerektiğini anlatan Orgeneral Büyükanıt, ''Bir örnek veriyorum sizlere. 'Fillerin dişleri niye ağızlarının içinde değildir? Bunu hiç düşündünüz mü?' diye sordu. Orgeneral Büyükanıt, Kara Harp Okulu 2004-2005 yılı eğitim dönemi açılış töreninde genç Harbiyelilere ilk dersi verirken iç ve dış çevrelere sert mesajlar gönderdi. Org. Büyükanıt, Kara Harp Okulu'nun yeni eğitim yılı açılışında yaptığı konuşmasını, Ziya Paşa'nın bir şiirinden alıntı yaparak renklendirdi. Ziya Paşa'nın ''Rencide olur didei huffaş Ziya'dan'' terkib-i bendini hatırlatan Org. Büyükanıt, ''Türkçesi, 'yarasanın gözleri aydınlıktan rahatsız olur' demektir. Birinci grup aydınlıktan rahatsız olanlardır'' dedi. Org. Büyükanıt'ın konuşmasının kritik bölümleri satırbaşlarıyla şöyle:

SERT MESAJLAR VERDİ
* Harbiyelilere:
Yükselin, başınız yıldızlara değsin, ama sakın ayaklarınız yerden kesilmesin. Gelecekte üstleneceğiniz görevlerde başarıya ulaşmak için mutlaka kararlı ve hırslı olun. Ancak ihtiraslarınızı kontrol edin. Yaşadığınız günlerde ve meslek yaşantınızda; Atatürk ilkelerinin çok uzun yıllar önce ortaya konulduğu, yaşadığımız çağda bu ilkelerin ortadan kalktığı, eskidiği ve geçerliliklerini yitirdiği söylenebilir. Hatta Atatürkçü dünya görüşünün Türkiye'nin önünü tıkadığı iç ve dış mihraklı odaklar tarafından gündeme getirilebilir.

* İç çevrelere: Bu düşünceleri gündeme getirenler iki grupta toplanabilir. Cumhuriyeti kuran ve imparatorluğun küllerinden dinamik ve çağdaş bir devlet ve millet yaratan iradenin ışığından rahatsız olan yarasalardır. Yarasa dememin sebebi, Ziya Paşa'nın ünlü Terkib-i Bend'inden esinlenerek söylenmiştir. Ziya Paşa, 'Yarasanın gözleri aydınlıktan rahatsız olur' der.

* Dış çevrelere: İkinci grup ise ithal malı yaklaşımdır ve Atatürkçü düşünce sistemini, Türkiye'ye dayatmaya çalıştıkları sistemler için en önemli engel olarak görenlerdir. Orgeneral Büyükanıt, Harbiyelilere seslendiği konuşmasında asimetrik tehdit algılamalarının farklı bir boyutuna da değindi. Orgeneral Büyükanıt, batılı ülkelerce asimetrik tehdit algılamalarının 'güçsüzden güçlüye' yönelik bir tehdit olarak tanımlandığını belirterek, "Günümüzde görülen birçok örnekte olduğu gibi 'güçlüden güçsüze' doğru yönelen, farklı biçimdeki bir asimetrik tehdit algılamasının varlığından da söz etmek gerekir" dedi.

FİLLERİ DİŞLERİNİ SORDU
Orgeneral Büyükanıt, Harp Okulu öğrencilerini bilgi çağının insanı olmak için olayları sorgulayabilme yeteneğini kazanmaları gerektiği konusunda da uyararak, sorgulamanın değişim ve gelişimin ilk basamağı olduğunu söyledi. Orgeneral Büyükanıt konuşmasının bu bölümünde Harbiyelilere şu ilginç örneği verdi: "Fillerin dişleri niye ağızlarının içinde değildir? Bunu hiç düşündünüz mü? Bu basit bir örnek. Buna benzer soruları sizler çoğaltabilirsiniz."

KOMUTANLARI UYARDI
Orgeneral Büyükanıt, Harbiyelileri eğitecek olan komutanlara da seslendiği konuşmasında düşünce özgürlüğünü geliştiren eğitim sisteminin önemini vurguladı. Org. Büyükanıt, "Ezbere dayalı bir eğitim ve öğretim anlayışı yerine düşünce gücünü geliştiren, teori ile birlikte uygulamaya dayanan eğitim ve öğretim sistemi uygulaması kaçınılmaz bir gerekliliktir" dedi. Kara Harp Okulu Komutanı Tümgeneral Hulusi Akar da, Harbiyelilerden ülkenin sağladığı imkan ve kaynakların bir zerresini dahi israf etmemelerin istedi. Tümgeneral Akar, "Biliniz ki, doğru karar, en büyük tasarruftur" dedi. Motivasyonun sadece maddi ihtiyaçlarla karşılanamayacağını belirten Tümg. Akar, subaylık mesleğinde motivasyon kaynağının temelinde yurt sevgisi ve vazife aşkı olduğunu söyledi.

ANKARA

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Akdağ: Türkiye'de "Deli dana" yok
 'Deli kan' ithal ettik
 Konteyner sınıf can aldı
 Sanat dünyası ustasını yitirdi
 Bu valinin elleri öpülür
 Blair'i dava edecekler
 Piri Reis'i keşfettik!
 Hedef 10 yılda 300 km
 Siyam ikizleri sefalet içinde
 Üniversitede istifalar geri alındı
 Açıkta kalanlar için son bir şans
 Ankara Üniversitesi olaylı şekilde açıldı
 Bana onun kellesini getirin
 Alibeyköylüler'den topyekûn protesto
 İstanbul Bilim Merkezi açılıyor
 Üniversitelerin en iyisini yaptım
 Emniyet'te 346 personel yer değiştirdi
 7.6 için hazırlıklı olalım
ERDAL ŞAFAK
Yeni hamleler
Başbakan Erdoğan'ın AK Parti'nin "İstişare...
ÖMER LÜTFİ METE
Ya AB'nin cinsel ölçütü?
Bırakmadılar ki, 6 Ekim'e...
UMUR TALU
Piyasa efsanesi
Haberleşmenin, bilginin bu denli yoğun...
ERGUN BABAHAN
En zorlu değişim
Başbakan Erdoğan, partisinin 3'üncü...
Welcome to the club
Evet... TCK'nın mecliste kabul edilmesinden sonra katıldığım Avrupa...
'Irak'ta direniş güçlendi'
ABC Televizyonuna yaptığı açıklamada Irak'taki durumun gün...
Trafford'da bir daha
Trafford'da bir daha
30 Ekim 1996'da "Avrupa Kupaları'nda Manchester'ı Old Trafford'da...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.