kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Salondaki yerinizi ayırtın
Salondaki yerinizi ayırtın
Yeni projeler de geliyor

Salondaki yerinizi ayırtın

Devlet Tiyatroları'nın yanı sıra Şehir Tiyatroları da 1 Ekim'de yeni sezonu açıyor. Hafta sonu programınızı yaparken hayatın yansıtıldığı sahnelerde olup bitenlere bakmanızda fayda var
Devlet Tiyatroları da 2004-2005 sezonunu 1 Ekim Cuma günü açıyor. Geçen yılı yaklaşık bir milyon 55 bin seyirci ile kapatan Devlet Tiyatroları yeni sezonda "Sersem Kocanın Kurnaz Karısı", "Ramazanla Cülide", "Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz", "Oyun Nasıl Oynanmalı" ve "Schubert ve Şevki Bey" gibi oyunları yine seyirci ile buluşturacak. Diğer oyunlara ilişkin kısa bilgiler şöyle:
Bedreddin: Mehmet Akan'ın yazdığı ve yönettiği oyunda tarihimizin en çarpıcı kimliklerinden biri, bir bilim adamı, farklı düşünceleriyle çağdaşlarını derinden etkileyen bir Türk aydını anlatılıyor.
Bedreddin, geleneksel kültürümüzün meddahlardan, halk ozanlarından, Alevi-Bektaşi ritüellerinden beslenen bir dans ve müzik şöleni halinde sunuluyor.
Çok Yaşa Komedi: Ünlü yazar Çehov, ölümünün 100. yılında güldürüleri ile anılıyor. "Kuğunun Şarkısı", "Sayfiyede Yaz", "Ayı, "Tütünün Zararları" ve "Bir Evlenme Teklifi"ndeki karakterleri hayatın tuhaflığını bir kez daha sahneye taşıyor.

HER OYUNDA AYRI BİR DÜNYA
Sersemler Evi: Toby Wilsher'ın yönettiği oyunda takvimler önce 1603'ü gösteriyor. Fırtınalı bir gece Amsterdam limanında bir gemi batar ve mürettebat karanlık sulara gömülür. Ve günümüz... Dört katlı bir Amsterdam evinde, ev sahibi kadın ve tuhaf kiracılarının inişli çıkışlı hayatları süregiderken, yüzyıllardır evin temelleri arasında sıkışıp kalan batık denizciler hareketlenmeye başlar. Bu garip yaratıklar, haklarını almak üzere ayaklanır ve bodrum katı döşemelerini delerek eve girerler. Ne var ki, karşılarına çıkan dünya bıraktıkları dünyadan çok başkadır
Otopark Cinayetleri: Çok katlı bir otoparkta baş döndüren çılgın bir kovalamaca... Bir 'bilim adamı'... Üstelik, eğitimini yurt dışında almış bir 'harika çocuk'... Yeni tattığı 'aşk' elinden alınıyor ve sürprizlerle dolu kanlı hesaplaşma başlıyor... Raşit Çelikezer'in yazdığı ve Kazım Akşar'ın yönettiği oyunda, paranın arka yüzüne gizlenen şiddet ve nefret "kara komedi" gözlüğüyle anlatılıyor.
Çayhane: İkinci Dünya Savaşı'nın en kanlı çarpışmalarından sayılan Okinawa Adası'nı işgali sırasında Amerikan ordusunda bulunan subay Vern Sneider'ın yazdığı ve aynı ordunun mensubu Johm Patric'in oyunlaştırdığı bu eser, tarih boyunca sürekli işgale uğrayan "garip" bir ülkeyi anlatıyor. Ankara Devlet Tiyatosu da yeni sezonda üçü telif, üçü çeviri altı yeni oyun sahneleyecek. Ayşenil Şamlıoğlu'nun yönettiği "Sığıntı" prömiyerini Büyük Tiyatro'da yapacak. Mustafa Avkıran'ın yönettiği "Schubert ve Şevki Bey", Reşat Nuri Güntekin'in romanından oyunlaştırılan "Yeşil Gece", Şakir Gürzumar'ın yönettiği "Atları da Vururlar", Cem Emüler'in yönettiği "Marivaux" ve Cemil Büyükutku'nun yönettiği "İki Pazartesi`nin Hikayesi" de yeni oyunlar arasında. "Ramazanla Cülide", "Canavar", "Oyun Nasıl Oynanmalı", "Schubert ve Şevki Bey", "Bedreddin", "Boyacı" ve "Bernarda Alba'nın Evi" de Ankaralı seyirci ile buluşacak. Geçen sezonu 4 bin 399 temsil ve yüzde 71 doluluk oranı ile kapatan Devlet Tiyatroları'nın diğer illerdeki oyunlarına gelince... "İzmir Devlet Tiyatrosu Özdemir Nutku'nun yönettiği 'Yaşamak mı Ölmek mi' oyunu ile sezonu açacak. Bursa'da ise Ayşe Emel Mesci'nin yönettiği 'Bernarda Alba'nın Evi' sahnelenecek. Adanalı tiyatroseverler, Javor Gardev'in yönettiği 'Fırtına', Antalyalılar ise Plamen Panev'in yönettiği 'Titanik Orkestrası'nı izleyebilecek. Trabzon'da 'perde' Engin Orbey'in yönettiği 'Fehim Paşa Konağı' ile Diyarbakır'da ise Aziz Nesin'in yazdığı Ali Sümer'in yönettiği 'Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz' ile açılacak. Zurap Sıkharulidze'nin yönettiği 'Beğendiğiniz Gibi' Erzurum'da, Nurşim Demir'in yönettiği 'Bir Halk Düşmanı' Sivas'ta, Tomris Çetinel'in yönettiği 'Tepegöz' Konya'da ve Hakan Boyav'ın yönettiği 'Sersem Kocanın Kurnaz Karısı' ile Nazım Hikmet'in yazdığı 'Yolcu' Van'da seyircilerin yeni sezonda izleyebileceği ilk oyunlar olacak." Oyunlara ilişkin bilgileri www.devtiyatro.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

YENİLER VE ESKİLER YAN YANA
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları da yeni sezonu aynı gün açacak. Ekim ayının ilk haftasında, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde "Kanlı Nigar", Fatih Reşat Nuri Sahnesi'nde "Çengi", Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi'nde "Kiralık Konak", Kadıköy Haldun Taner Sahnesi'nde "Antigone", Gaziosmanpaşa Sahnesi'nde "Cengiz Han'ın Bisikleti" ve Ümraniye Sahnesi'nde "Gayri Resmi Hurrem" sahnelecek. Antigone, Kiralık Konak ve Can Ateşinde Kanatlar ise ilk kez seyirciyle buluşacak. Georg Büchner'in yazdığı ünlü Alman yönetmen Gunter Kramer'in sahneye taşıyacağı "Danton'un Ölümü" ve Ahmet Kutsi Tecer'in yazdığı Şevket Avşar'ın yönettiği "Köşebaşı" da kısa bir süre sonra sahnelenecek oyunlar arasında.
Antigone: "Ben dünyaya kini değil aşkı bölüşmeye geldim" diyen Antigone, ailesine sahip çıkan ve gelenekleri uğruna ölümü göze alan bir kadının, yanlı yasalara karşı isyanını ve aşkını anlatıyor.
Can Ateşinde Kanatlar: Oyun, seyircilerin keyifle seyredebileceği mistik bir havaya sahip. Şems-i Tebrizi'nin şüpheli kayboluşunun ardından Mevlana'nın "ezeli" dostunu arayışını konu alan ve Turgay Nar'ın yazdığı oyunu S. Bora Seçkin yönetiyor.
Kiralık Konak: Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun romanından Tarık Günersel'in uyarladığı ve yönettiği oyun, bu sezon ilk kez sahnelenecek. Oyun, 1914 yazında Cihangir'de yıpranmış bir konakta geçiyor. "Hayat pahalı ama tiyatroya zam yok" diyen yöneticileri tüm İstanbulluları salonlara davet ediyor. Ayrıntılı bilgi www.sehirtiyatrolari.com adresinde.

İNSANLIĞIN her halinin taşındığı tiyatro sahneleri bu yıl da farklı oyunlarla canlanıyor. Şehir Tiyatroları ise bu sanatı ilköğretim çağındaki çocuklarla da buluşturabileceği yeni oluşumlara ağırlık veriyor

Halime Sürek Kahveci

DİĞER YAŞAM HABERLERİ
 Bu şehir benim için hastalık gibi
 Şarap bakkaldan sofraya getirilmez
 Sizin kahveniz hangisi?
 Kendi turşunuzu kendiniz kurun
 Atatürk dijital fotoğraf arşivi projesi
 Sezen mantı Özcan şiş sever
 Kadıköy'de karnaval coşkusu
 Batan geminin içkileri satılıyor
 Beşiktaş Pazarı'nda şenlik gibi alışveriş
 Eğlenerek stres atmanın en iyi yolu
 İstanbul değişken ve sürprizlerle dolu bir dişi
 Akşamüstü sohbetinin yanında beş çayı gider
 Şarapta şık ambalaj keyifli içim, uygun fiyat
 Bekletmeye gerek yok. Hemen içilebilir
 Mutlu barmenler kulübü
    Yazarlar
    Alışveriş
  » Yaşam
    Ajanda
    Güncel
    Gezi
Yaşlanmayan efsanenin sonu
Yaşlanmayan efsanenin sonu
Geçen Cuma günü hayatını kaybeden, Türkiye'de "Benden Selam Söyle...
Taraftar ile iyi diyalog kuracağım
Taraftar ile iyi diyalog kuracağım
Ünlü futbolcu İlhan Mansız Türkiye'ye döndüğünde neler yapacağını...
'Deli kan' ithal ettik
İngiltere Sağlık Bakanlığı, "Türkiye dahil, 11 ülkeye deli dana...
Konteyner sınıf can aldı
İstanbul Sultanbeyli'de derslik ihtiyacını karşılamak amacıyla okul...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.