kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Savas Ay @ SABAH
Tel:
0212 354 40 22
Fax:
0212 274 83 81
 
Genç kaymakamlar ülkenin de geleceği
Yitik bir Yeşilçam'lı...

Yitik bir Yeşilçam'lı...

Digitürk'de Türk Sineması kanalı var ya. Dün öylesine takılmış gitmişim bir filme. Arada çok sevdiğim ve erken gidişine yandığım Özcan Özgür'e rastladım. Sonra art arda geldi anılar. Birkaç şey çiziktirmiş onunla ilgili. Çekmeceleri karıştırıp, o defterleri bulup göz attım ardından yazdıklarıma. Paylaşmamı isterseniz şöyleydi.

Deli adam ooyyy!..

Bunca yaşamışlığı. Darası tartıya gelmez böylesi hüzünleri. Adını "deli"ye çıkaran aktörlük tutkusunu. Milyon tane şişeyi hurda cam haline getiren çilekeş karaciğeri ve sevgileri depolamaktan yorulmuş bir yüreği, çırpı iki bacak taşıyamazdı elbette. İşte o yüzden tekerlekli sandalyayla getirdiler o gece Sanat Evi'ne. Görseniz siz de şaşardınız. Bir adamın yüzü, aynı anda nasıl hem bu kadar genç, hem bu kadar kocamış olabilir. Bir adamın gözleri aynı anda nasıl hem bu kadar sorgulayıcı hem bu denli iplemez, hem bu kadar kanlı canlı, hem böylesi "ben öldümlü" bakabilir?..

Yaşam rendesi

Etrafında bol okkalamalı, ama bir o kadar da saf ve temiz dostluk replikleri uçuşuyor. Söylenen her güzelleme, mahçupluktan yüzünü kızartırken, yüreğini ak pak ediyor belli ki. Meğer ne kadar da ihtiyacı varmış onore edilmeye. Keşke bir gecede, bir elden değil, takvim yaprakları yaşamını rendelerken taksit taksit ödenseydi bu "sevgi sözcükleri." Ama olsun. Bu kadar kalabalığın tekin de bile bir akort kaçağı olmadan, böylesine armonik, koşulsuz sevda ezgileri çalınmasına nicedir hasret kalmışız.

Maydanozsuz

İnsanların bir tek gazeteci bile çağırmadan. Bir kamera objektifinin çıkıntılığına yavşamadan ve kendilerinden gayrı kimseciklere haber etmeden de, yani teşhirsiztellalsız, medyasız-maydonozsuz da paylaşacak ne sıcaklıkları varmış meğer. Helal olsun!..
Sadri Baba'nın cenazesinde aldıkları kararı tez elden hayata geçirmişler. Ve son zamanlarda illaki tabut başında buluşmaları reddedip; "Hadi Tuncelle Özcan'a bir gece yapalım" demişler. Tuncel Kurtiz'in Ankara'da işi varmış ertesi gün. Bir blues, bir tango parça okuyup izin istemiş dostlarından. Kimisi: "Haklarını seve seve ve güya kimseye çaktırmadan Özcan Özgür'e devretti" diyor. Kimisi de, "Hakikaten de işi vardır, yoksa Şeyh Bedrettin'den bir bölüm olsun oynamadan hayatta bir yere gitmezdi." Neyse ne. Ben iş sırası değil, iş firarı rastlaştım geceleriyle. Filme değil belleğime çektim olanları. Bilmem tanıyanınız var mı?.. İyi adamdır ve çok da iyi aktördür Özcan Abi. Ve bilmem göreniniz var mı? İyi filmdir, hayatını ve hayatının başrolünü oynadığı film: "Kardeşim Benim"... Bir zamanlar, bir işler için İsveç'te olmuşlar Nesli Çölgeçen'le. O kadar çok anlatmış ki hayatını Nesli'ye. O da sonunda, "Hadi gel bu hayatı film edelim" demiş.

Ev sokak halleri

Bir aktörün "Üçüncü mızrakçı" figüranlığından, esas çocuğun has arkadaşı olduğu yardımcı oyunculuğa kadar yelpazelenen yaşamı ve perdelere yansımamış ev sokak hallerini anlatmışlar filmde. Tanıyanlar tanımayanlara: "Bak bizim Özcan'ın hayatı bunun aynısının tıpkısıdır işte" demiş ve inanmışız bizler de. Doğruymuş ama eksikmiş meğer. Daha da tanıyanlar: "Eyüp çocuğu olduğunu. Deniz astsubayıyken deli raporu verilip malulen emekli edildiğini, esas deliliğinin tiyatro üzerine olduğunu, ilkin Ankara'da Çuvaldız, ardından da İstanbul'da Üç Maymun Kabare'yi kurduğunu, Münir Özkul ve Aysel Gürel'le Bulvar Tiyatrosu'nda çile dokurken Müjde Ar'ın onun elinde büyüdüğünü, Bereketli Topraklar Üzerinde filmindeki ispiyoncu tiplemesiyle oskarlık rol kestiğini ve yaşamı boyunca "Valla billa fazla içmedim"in dışında kimseye yalan söylemediğini fısıldadı birbirine...

Biz de kardeşiz abi

Valla böyle bir adama ne denir ki başka. Özcan Abi: Dünya ve ahiret "kardeşiniz senin!.."
Bu yazıyı Özcan Abi'ye okumuştum ertesi gece. Sevmiş, sevinmiş sonra da ağlamıştı. "Sağol yav, mutlu ettin!" demişti. Ben de mutlu olmuştum o öyle söyleyince. Hâlâ da mutluyum. İşte Özcan Abim yine karşımda. Yine rol kesiyor, yine kalbiyle ağlayıp, gözleriyle gülüyor...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Sivil adam sordu asker adam yanıtladı...   / 26-09-2004
 Kapı kırmadım ama ben kırıldım Ertuğrul Abi   / 25-09-2004
 Siirtliler ne istiyor?   / 24-09-2004
 Bu toprağın sesi aslında bizim sesimiz   / 23-09-2004
 Küçük pazar, büyük acı   / 22-09-2004
 Çocuklara şölen yeri gibidir sinemalar   / 21-09-2004
 Seç bir haber abi ama içinden insan geçsin!..   / 20-09-2004
 Batıklar yan yana karidesler anılara gömüldü   / 19-09-2004
 Tarih öğretmenlerinden mankenlere teşekkür   / 18-09-2004
 Kim kör, kim bakar kör?..   / 17-09-2004
REFİK DURBAŞ
Orman yangınıyla mücadele
Akdeniz Üniversitesi'nden...
SAVAŞ AY
Genç kaymakamlar ülkenin de geleceği
Merkez Haber...
EMRE AKÖZ
Metroseksüeller ve TDK'nın yanılgısı
Geçen gün CNN...
Gülmek sana yakışıyor: 4-1
Gülmek sana yakışıyor: 4-1
Sami Yen'de perdeyi açan isim Hasan'dı. Kaçan goller tribünlere saç...
Tünelin ucu
Tünelin ucu
G.Saray'ın istikrarlı futboluna henüz iyi dememiz mümkün değil. Çünkü...
78 yıl sonra devrim
TBMM olağanüstü toplandı ve zina krizi nedeniyle geri çekilen TCK'yı...
İşte yeni suç ve cezalar
6 ay sonra yürürlüğe girecek olan yeni Türk Ceza Kanunu ile Türk...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.