kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Osmanlı sultanları yüzüklerde yaşıyor
Sabancı yüzüğü şimdi çok moda

Kapalıçarşı'nın ünlü mücevher ustası Sevan Bıçakçı'nın Osmanlı padişahlarının portreleriyle süslediği yüzükler yeni bir akım yarattı. Yıldırım Bayezıd'lı yüzüğüyle bu modanın öncülüğünü iş dünyasının başarılı isimlerinden Güler Sabancı yaptı. Bir eşi daha olmayan bu yüzüklerin fiyatı 1500 dolardan başlıyor, 15 bin dolara kadar çıkıyor.

***

Osmanlı sultanları yüzüklerde yaşıyor

Kapalıçarşı'nın ünlü ustası Sevan Bıçakçı'nın tasarladığı, üzerinde Osmanlı padişahlarının portrelerinin ya da ikonaların bulunduğu yüzükler yeni bir moda yarattı. Şimdi herkes tarihi parmağında yaşatıyor.

Geçtiğimiz hafta Güler Sabancı'nın Ankara'da katıldığı toplantılarda taktığı Osmanlı yüzüğü, yeni bir modanın da sinyalini verdi. Kapalıçarşı'nın en yetenekli ustalarından biri olan Sevan Bıçakçı'nın yaptığı yüzükler artık kapışılıyor. Yaklaşık 3.5 yıl önce hayallerini gerçekleştirmek için Osmanlı ve Bizans koleksiyonuna başlayan Bıçakçı, şimdilerde İstanbul sosyetesinin gözde ismi. Bıçakçı, yaptığı yüzükleri eskiye öykünerek tasarlanmış, üstünde dokular olan, mistik ve otantik parçalar olarak tanımlıyor. İlk başta Osmanlı yüzükleriyle işe başlayan Bıçakçı, sonralarda Bizans'a da el atmış. Kısa bir süre sonra piyasaya çıkacak koleksiyonu ise Selçuklular üzerine. Bu yüzükler büyüklükleri ve malzemeleri sebebiyle günün her saati, her yere giderken kullanabileceğiniz takılar arasında yer almıyor. Gümüş ve altının bir arada kullanıldığı yüzüklerin arasında 100 gramı aşanlar bile var. Bunun nedeni de Bıçakçı'nın yüzüklerinin çok satılması gibi bir beklentisinin olmaması. Ünlü usta "Bir yüzüğü yaparken hiçbir zaman 'Satılır mı?' diye düşünmüyorum. Ticari beklentilerim ikinci planda" diyor.

HEPSİNDEN BİR TANE VAR
Fiyatları 1500 dolardan başlayan ve 15 bin dolara kadar çıkabilen bu yüzüklerin, en çok tercih edilenleri, üzerinde Osmanlı padişahlarının portresi bulunanlar. 36 padişahın da portresinin yer aldığı bu yüzükler, Osmanlı-Bizans koleksiyonunun birer parçası. Bu parçalardan biri ise Güler Sabancı'da bulunuyor. Sabancı, bundan bir yıl önce sosyoloji profesörü Nilüfer Göle'yle birlikte Sevan Bıçakçı'yı ziyaret ederek Yıldırım Bayezid resminin ve tuğrasının bulunduğu bir yüzük almış. Bıçakçı, bu yüzüğün fiyatını sır gibi saklıyor. Takı ustası, Güler Sabancı'nın dükkana geldiği anda kendisini karizmasıyla büyülediğini ve onun gerçekten sanatçıya değer veren bir kişi olduğunu söylüyor. Sevan Bıçakçı'nın yaptığı yüzüklerin en önemli özelliği ise her birinden bir tane olması. Sipariş üzerine çalışmayı da tercih etmeyen Bıçakçı, padişah portrelerinin yanı sıra Türkiye'deki ikonaları da yüzüklerine konu yapıyor. Ayasofya, Kapadokya, Arkeoloji Müzesindeki eserler bunlardan birkaçı. "İşlediğim tüm konular Türkiye'ye ait. Osmanlı veya Bizans olsun hepsi Türkiye sınırları içindeki yerlerdir. Mitolojiyi de ele alsam Venüs'ü işlerim. Çünkü Kaz Dağları'ndaki güzellik yarışmasında birinci olmuştur. Ama Athena'yı işlemem" diyen Bıçakçı, yaptığı yüzüklerin çoğunu yurtdışına gönderiyor. Müşterileri arasında Suudi Arabistan prensesleri bile var. Bundan dört yıl önce Teşvikiye'de yer alan Indoors mağazasının sahibi Nesrin Takıl tarafından yüreklendirilerek, kendi tarzını oluşturmaya başlayan Ermeni ustanın en fazla yakındığı konu, Türkiye'deki sanatkarların kendi eserlerini üretmeyip taklit yoluna gitmeleri. Cartier veya Bvlgari gibi dünyanın en büyük kuyumcularının köşe adamlarının Kapalıçarşı'dan çıkma ustalar olduğunu ama yine de pek çok ustanın marka taklidi yapmaya meraklı olduğunu söylüyor. "Ticari olmak adına onların modellerinden esinlenerek yapıyorlar. Bu nedenle çok fazla tasarımcı çıkmadı. Bu kadar sanatkarı olan Kapalıçarşı gibi bir yer dünyada yok. Ama burada hayallerini yapan usta çok az."

Ece Koçal

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Türk ressamları dünyaya açılıyor
 Christie's İstanbul'a geliyor
 Kudüs fotoğrafları Türkiye'de
 Çantanın çılgın kraliçesi
 Dekorasyonda eskiyle yeninin sentezi
 Bakire olduğumu fazla deşifre etmek istemiyorum Savaş Abi
 Şimdiden efsane olan 'mini dizi'
 İki farklı tarz buluştu
 Aile bozuklukları genci de bozuyor
 Enerjinizi dengeleyin hayatınız değişsin
 Pratik Öneriler
 Tıptaki yenilikler
 Kısa film ve belgesel meraklılarına
 Hüzünle besleniyor
 Köpeği Mask'ı bulabilmek için dere tepe geziyor
 New York'tan Atıl Kutoğlu geçti
 Yaşlanıyor ama hiç büyümüyorlar
 Atatürk Samsun'a trenle gitmişti Abi
 Tasarımda dekorasyon ötesi semboller
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Erkekçe kavga etmeyi senden öğrendim
Orhan Kemal Nazım...
Evlilikler uzun sürmüyor
Evlilikler uzun sürmüyor
Televizyonda çeşitli versiyonlarını izlediğimiz "Evlenmek istiyorum",...
Umut koşusu haftaya
Umut koşusu haftaya
Kanada Büyükelçiliği tarafından gerçekleştirilen Umut...
Usta bir oyuncunun yönetmenlik çabası
Sürekli hareket halinde bir kamera, dijital görüntüler ve amatör bir...
Bir çizgi roman uyarlaması daha
Marvel çizgi roman yayınlarına nur yağıyor. Öyle ki adamlar kendi...
Formunuz mevsime bağlı olmasın
Yaza girmeden önce başlayan zayıflama telaşı sonbahar ve kış aylarında yerini...
Haftanın beslenme planı
Kahvaltı: 1 su bardağı taze sıkılmış meyve suyu, yarım kase ceviz içi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.