kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Batan geminin içkileri satılıyor
Batan geminin içkileri satılıyor


Gelecek hafta müzayedeye çıkacak 3 bin 181 şişelik koleksiyon Türk içki ortamında bir dönüm noktası niteliğinde. Bugüne dek bu çapta bir içki satışı yaşanmazken, el değiştirecek bu süper içkiler yeni koleksiyonlara temel oluşturacak
Gelecek hafta, cumartesi günü Türkiye'de bir ilk yaşanacak. Pek çok içki meraklısının adlarını bilseler de yaşamlarında hiç tatma fırsatını bulamadıkları şaraplar, isimlerini ancak konuya aşina olanların duyduğu çok özel konyaklar, şampanyalar, viskiler müzayede ile satışa çıkıyor. Hakan Uzan'a ait bu nadide içkiler Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından satılıyor; müzayedeyi Antik A.Ş. yönetecek. Konunun uzmanları tarafından oluşturulduğu belli olan bu koleksiyonda tam 3 bin 181 şişe içki var ve artırmaya 1 trilyon 159 milyar 245 milyon lira toplam bedelle başlanacak. Türkiye'de hiçbir zaman bir müzayedede yer almamış bu süper içkileri banka hesabına güvenen tek bir zenginin kapatması neredeyse olanaksız. Müzayedeye daha çok kişinin katılması için, koleksiyon, değişik fiyat kategorilerinde çeşitli lotlar halinde bölünerek artırmaya çıkarılıyor. Dolayısıyla Uzan koleksiyonu büyük olasılıkla birçok içki meraklısının kavını şenlendirecek gibi görünüyor. Satışlardan KDV alınmayacak. Bu, içkileri yurtdışından edinme olanakları bulunan kişiler için bile cazip.

TAM 147 PETRUS
Konunun meraklıları, Hakan Uzan'ın nadide koleksiyonunun ince bir içki kültürünü yansıttığı görüşündeler. Gerek isimlerin ve rekoltelerin seçimi, gerekse saklanış biçimi, koleksiyon sahibinin sıradan bir tüketici olmadığını gösteriyor. Koleksiyon Avrupa'nın, özellikle Fransa'nın önde gelen içkilerini bir araya topladığı gibi, Yeni Dünya'nın en iyi şarapları da Hakan Uzan'ın kavında yerlerini almış. İngiltere'deki Christie's müzayede kuruluşunun bilirkişilerince değer biçilen içkiler ne kadar uygun fiyatlardan artırmaya çıkacak olsa da, kuşkusuz ucuz değiller. Hatta bir bölümü içki dünyasının en pahalı markaları ve en iyi rekolte yıllarının ürünleri. Örneğin içki dünyasına en yabancı Türk okurların bile adını zaman zaman duydukları süper şarap Petrus'un 1955'ten 1998'e kadarki rekoltelerinden toplam 147 şişe satışa çıkarılıyor. Bunlar arasında 1.5 litrelik magnum, 3 litrelik double magnum, 4.5 litrelik jeroboam adı verilen şişe boylarında olanları da var. Kırmızı süper şaraplarda ikinci kalabalık grup 131 şişeyle Mouton Rothschild'lerde. Koleksiyonda dünyanın belki de en zor bulunabilen süper şarabı Romanee Conti'ler 1959 yılından 1999 yılına kadarki en iyi rekolteleri kapsıyor. En zor ulaşılabilen şaraplar listesinde 25 şişelik Romanee Conti'lerin ardından gelen La Tâche, dünyadaki pek çok koleksiyoncuyu kıskandıracak bir sayıda; tam 128 şişe. Şarap dışındaki içkilere gelince, 1850'lerden 1900'lerin başlarına dek uzanan dönemlerde damıtılıp dinlendirilmiş konyaklar, koleksiyoncuların başını döndürecek güzellikte. İlginç bir de malt viski var. İskoçya'da savaştan hemen sonra viski yapımında maltın kurutulması için kullanılan kok kömürünün tümü ısınma ve sanayiye aktarıldığından, 1946 yılında kurutma işlemi turba kömürü ile yapılmış. 1946 Macallan gibi çok özel maltlar da koleksiyonda görülüyor.

HEİDSİECKLER'İN ÖYKÜSÜ
Hakan Uzan'ın koleksiyonunda iki şişesi bulunan 1907 rekoltesi Heidsieck şampanyalarının öyküsü ise çok ilginç. 1. Dünya Savaşı'nın en kızışmış döneminde, 1916 yılında, batırılan İsveç bandıralı küçük yük gemisi Jönkoping, St. Petersburg'a Rus subayları için nadide içkiler taşıyordu. Bu geminin enkazına 1988 yılında ulaşıldı. Pek çok içki parçalanmış ya da bozulmuştu. Ancak içinde 1907 yılı rekoltesi 2 bin 500 şişe Heidsieck marka şampanya bulunan sandıklar çıkarıldığında, bir mucizenin gerçekleştiği anlaşıldı. Soğuk Baltık denizinin dibinde ağzı balmumu ile mühürlenmiş şişelerdeki şampanyaların bozulmadığı, kalitesinden bir şey kaybetmediği anlaşıldı. Şampanyalardan 2 bin şişesi İngiltere'nin lüks Caviar House mağazası tarafından satın alındı. Uzan'ın koleksiyonundaki bu iki şişe 1907 Heidsieck bu mağazadan alınma. Önümüzdeki hafta sonu Türkiye'nin gündeminde çok önemli konular olabilir. Ancak içki meraklılarının gündeminde, ilk sırada bu görkemli koleksiyon müzayedesi olacak, kuşkusuz. Pek çok cüzdanı dolgun içki meraklısı ya bizzat katılacak ya da temsilcileri tarafından artırmaya girecek. Gelen haberlere bakılırsa, yurtdışından da çeşitli koleksiyoncuların yanı sıra bazı kurumların temsilcileri de artırmaya katılacak. Bu müzayede sayesinde belki de içki severlerin bir bölümü, satın aldıkları içkileri hemen içmeyecek, kendi koleksiyonlarını oluşturmaya başlayacaklar. Kısacası bu müzayede belki de Türk içki ortamında bir dönüm noktası oluşturabilecek.
DİĞER YAŞAM HABERLERİ
 Bu şehir benim için hastalık gibi
 Şarap bakkaldan sofraya getirilmez
 Sizin kahveniz hangisi?
 Kendi turşunuzu kendiniz kurun
 Atatürk dijital fotoğraf arşivi projesi
 Sezen mantı Özcan şiş sever
 Salondaki yerinizi ayırtın
 Kadıköy'de karnaval coşkusu
 Beşiktaş Pazarı'nda şenlik gibi alışveriş
 Eğlenerek stres atmanın en iyi yolu
 İstanbul değişken ve sürprizlerle dolu bir dişi
 Akşamüstü sohbetinin yanında beş çayı gider
 Şarapta şık ambalaj keyifli içim, uygun fiyat
 Bekletmeye gerek yok. Hemen içilebilir
 Mutlu barmenler kulübü
    Yazarlar
    Alışveriş
  » Yaşam
    Ajanda
    Güncel
    Gezi
Türkler kalbine yenik düşüyor
Türkler kalbine yenik düşüyor
Dünya Kalp Günü öncesi geniş çaplı bir araştırma yapan Dünya Sağlık...
Göbelek soyadı işinden etti
Göbelek soyadı işinden etti
Almanya'da beş kişiyi bıçakla öldürdüğü iddiasıyla aranırken Adana'da...
Trilyonluk vurgun
Yıldız Teknik Üniversitesi, iki muhasebe görevlisinin '30 hayali...
Ben de şikâyetçiydim
İ.Ü.'nün yeni rektörü Prof. Centel, kararlarını mecburen sineye...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.