kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Guntay Simsek @ SABAH
 

Kazakistan'da baba-kız yarışı olmadı

Çimkent Kazakistan seçimlerini çeşitli ülkelerden gelenlerle birlikte 'Uluslarası Gözlemci' sıfatıyla izledik ve gördük ki, Kazakistan vatandaşları Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'i seviyor ve destekliyor. Dolayısıyla Nazarbayev'in kurup desteklediği ve ilk defa yapılan çok partili seçimde yüzde 50 civarında oy alan 'Otan (Vatan) Partisi'ne sempati duyuyorlar.
Ancak, bir çok şehirde görebildiğimiz kadarıyla insanlar kendilerini çok güvende hissediyor, endişeli bir tablo ortaya koymuyorlar. Hatta bu sebeplerden olacak çok fazla seçimle ve seçimin neticesiyle ilgili değiller.
Senato ve meclisten oluşan iki kanatlı parlamento sistemine sahip Kazakistan'da bu seçimle 77 sandalyeli meclisin 67 milletvekili belirlenecek. Geriye kalan 10 sandalye ise yüzde 7 seçim barajını geçen partilerin aldığı oy oranında doldurulacak.
Seçimden, Otan Partisi yüzde 90, muhalefet partisi Ak Yol yüzde 75 oy alacağını ve Nazarbayev'in kızı Dariga Nazarbeyava'nın başkanlığı yaptığı Asar (Yardımlaşma) Partisi de birinci olacağını iddia ediyordu.
Ancak, yüzde 60 civarındaki katılımla gerçekleşen ve kesin olmayan sonuçlara göre sıralama şöyle; Yüzde 50 Otan, yüzde 19 Asar ve yüzde 16 ile muhalefet partisi Ak Yol üçüncü. Çeşitli kuruluşların seçimden önce yaptıkları tahmin çalışmalarıyla bu neticeler örtüşüyor. Seçimin tek sürprizi muhalefet partilerinden ikisinin birleşerek, barajı aşmasında yaşandı.
Fakat, Nazarbayev, seçimlerden önce hiçbir şekilde Otan'ın propagandasını yapmamış, bu partiye oyları kanalize edecek girişimde de bulunmamış. Dariga Nazarbayeva da seçimlerden önce propaganda çalışması yaparken babasını kast ederek, 'İyi bir stratejici var, ama stratejiyi uygulayıcı yok.' Sözleriyle oy istedi. Fakat, seçimde zorluğu gördüğü anlaşılıyor.
Ayrıca, baba-kız muhalefeti ya da ittifakı seçimlerde yaşanmadı. Fakat, baba-kız muhalefeti yaklaşımının, Otan ve Asar partilerinin Cumhurbaşkanı'nın desteklediği ve muhalefet partisi olmadığı gerçeğiyle el almak gerekir. Zaten bu seçimle kanun yapma yetkisi olan meclis üyeleri seçiliyor. Bu meclis de yaptığı çalışmaları senatoya sunuyor. Buradan çıkan sonucu da Cumhurbaşkanı onaylıyor. Başkanlık sistemi olduğundan, birinci partinin meclisteki ağırlığının dışında bir görevi söz konusu değil. Fakat asıl başarı çok demokrasi yolunda çok partili hayatın sağlıklı bir şekilde yaşama geçmesinde.

Ahmet Yesevi Üniversitesi

Kazakistan'da bir başka seçim heyecanı ise 15 gün önce Ahmet Yesevi Uluslarası Kazak Türk Üniversitesi'nde yaşanmış. Mütevelli Heyet Başkanlığı eski bakanlarımızdan ve Türk dünyası dostu Namık Kemal Zeybek'in yaptığı üniversite de, dekanlar, bölüm başkanları ilk defa öğretim üyeleri tarafından seçimle görevlendirildiğini Rektör Prof. Dr. Serik Piraliyev ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdulkadir Yuvalı'dan öğrendik.
Ahmet Yesevi Üniversitesi'nin bir başka özelliği ise Türk Dünyası'nın ruhani merkezi olan Türkistan'da, 27 ayrı Türk devlet ve topluluklarından 24 bin öğrenciyi bünyesinde barındırması. Son derece kaliteli eğitim veren üniversitede Kazakça, Türkçe, Rusça ve İngilizce dillerini öğrenen ve turizm eğitimi alan öğrenciler her yıl Antalya'ya da görev üsteleniyor. Üniversite yetkilileri gelecek için Antalya bölgesi turizmciler derneğinin kendilerinden 500 öğrenci talep ettiklerini söylediler.
Görüldüğü gibi ata yurdu güzel günlere yol alıyor.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Kazakistan demokrasiyi arıyor   / 20-09-2004
 İhale tezgahı   / 18-09-2004
 THY farklılaşıyor   / 15-09-2004
 Unakıtan, Pakdemirli'den tüyo mu aldı?   / 13-09-2004
 Yolsuzluk değil haberi problem   / 11-09-2004
 Bu Beyrut başka   / 08-09-2004
 Cepçilerde kavga başlıyor   / 06-09-2004
 Putin'in rötarı hayırlı oldu   / 04-09-2004
 Putin ve Baku-Ceyhan   / 01-09-2004
 Telsim'den isimsiz CepCevap   / 30-08-2004
GÜNTAY ŞİMŞEK
Kazakistan'da baba-kız yarışı olmadı
Çimkent Kazakistan...
YAVUZ DONAT
Çin... Fırsatlar coğrafyası
Asya "ekonomik, siyasi ve...
Fener daha şanslı
Fener daha şanslı
Şampiyonlar Ligi'nde gelecek salı günü oynanacak karşılaşma için...
İkiye böldü
İkiye böldü
Yönetim ve G.Saray yazarlarının bir bölümü puanı alkışlarken,...
Direkten dönüş
Direkten dönüş
Başbakan, Brüksel'e Avrupa'yla restleşme havasıyla gitmiyor. Tersine,...
Faaliyetleri dondurduk
Vinsan İnşaat'ın sahibi Ali Haydar Veziroğlu, "10 Türk işçisine...
'Irak'tan çekilmeyi doğru bulmuyorum'
Siirt'ten atv'nin canlı yayınına katılan Erdoğan, Türk şirketlerine...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.