kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Arkadaşlarıyla sosyalleşiyorlar
Arkadaşlarıyla sosyalleşiyorlar
Çocuğunuz için neler yapabilirsiniz?

Arkadaşlarıyla sosyalleşiyorlar

Çocuğunuz arkadaşını görmek için sabırsızlanıyor, hatta eteklerinizi mi çekiştiriyor? Aslında bu oldukça doğal. Çocuklar, 3-4 yaşlarında tesadüf eseri değil, bilinçli olarak arkadaşlarını seçiyor. Böylece yaşam boyu sürecek sosyal beceriler ediniyorlar.

Çocuğunuz, her sabah arkadaşını görmek için kapıları mı aşındırıyor? Hafta sonları arkadaşının sizin evinize gelip gelemeyeceğini mi soruyor? Arkadaşına ne kadar bağlandığını görmek, zaman zaman sizi şaşırtıyor mu? Aslında ortada şaşılacak bir durum yok. 3-4 yaş civarlarında, çocuğunuzun hayatında kontrol sahibi olduğu fazla bir şey yoktur. Bu yaşlarda çocukların oyuncaklarını kiminle oynamak istediğini seçmesi, büyüme yolunda attığı önemli adımlardandır. Uzmanlara göre yeni yürümeye başlayan 2 yaş civarındaki çocuklar da birbirlerinin farkındadır, ama beraber vakit geçirmezler. 3-4 yaş civarındaki çocuklar ise, birlikteliklerinden gerçek anlamda keyif alırlar. Bu yaşlarda arkadaşlıkların çocuklar için önemini, bu konuda ne gibi bir tutum ve davranış içinde olmanız gerektiğini merak ediyorsanız yazımızı mutlaka okuyun.

SOSYAL BECERİLERİ GELİŞİYOR
Bu yaş grubundaki çocuklar, arkadaşlarına olan derin bağlılıkları sayesinde, normalde öğrenilmesi hiç de kolay olmayan sosyal becerileri kolaylıkla öğrenirler. Paylaşma, gelenekler, birlikte hareket etme ve konsantrasyon gibi becerileri zorluk çekmeden öğrenirler. Bir araştırmaya göre, çocukların 3 yaş civarında başlayan tavırları ve çevresi ile nasıl anlaştıkları gibi davranışları; aslında 21 yaşına gelene kadar, sosyal durumlarla nasıl baş edecekleri konusunda, evlerinde ve romantik ilişkilerinde belirleyicidir. Bu hareketli ilerlemeler sayesinde, küçük çocuğunuzun birden bire nasıl büyüdüğüne hayret edersiniz. Daha da önemlisi, bu yaşlardaki çocuklar kendilerini çok daha iyi ifade etmeye ve konuşkan olmaya başlarlar. Haftada ortalama 50 yeni kelime öğrenirler. Dili kullanma becerileri artar, duygularını anlatabilme becerileri artık daha gelişmiştir. Soru sormaları ve fikirlerini detaylarla anlatmaları, birbirlerini daha iyi tanımalarını sağlar.

HATIRLAMA BECERİLERİ ARTIYOR
Uzmanlara göre, çocuklar 3-4 yaşına geldiğinde hatırlama becerileri gelişir. Artık hatırladığı anılara sahip olan çocuğunuz, bu sayede sorunlarına sayısız çözüm bulabilir. Çocuğunuz artık paylaşmaya daha heveslidir. Örneğin arkadaşını nasıl sabırla beklediğini ve geldiğinde çok eğlendiklerini ya da uzun süre uğraştığı bir şeyden ötürü ona sarıldığınızı ve parka götürdüğünüzü hatırlarsa, bir dahaki sefere bunları tekrar yaşamayı sabırla bekleyecektir. Okul öncesi çocuklar için "oyun yapıyormuş gibi" davranmak, farklı duyguları anlamasına yardım eder. Arkadaşlık kurmada, bu becerinin rolü yadsınamaz. Giyinirken bir "korsan" ya da izlediği bir "kahraman" gibi rol yapması; onun kızgınlık, korku ya da cesaret ile ilgili duygularını da dışa vurmasını sağlar. Bir araştırmaya göre 4 yaş grubu çocuklar oyunlarında çoğunlukla hayal güçlerini kullanırlar. Bu yüzden hislerini anne ya da babaları ile paylaşmaktansa, arkadaşlarıyla paylaşmayı tercih ederler. Başkasıymış gibi davranmak ve taklit etmek, çocuklara başkası gibi olmanın nasıl bir şey olduğunu gösterirken, arkadaşlarının hislerine önem vermelerini de sağlar. Uzmanlara göre çocukların başkalarının duygularını anlayabilmeleri ve arkadaşlarının üzgün ya da kızgın olduğunu bilmeleri çok önemlidir. Arkadaş sahibi olmak, çocuğunuzun başkaları tarafından sevildiğini ve takdir edildiğini hissetmesini sağlar. Bununla beraber arkadaşlarıyla birlikte kendilerini güvende hissettikleri için, okula başladıklarında ailelerinden ayrı kalmaları kolaylaşır.

SABIRLI OLMAYI ÖĞRENİYORLAR
Tüm bu olumlu etkilerin yanında, bir arkadaşa sahip olmak, çocuklar için sadece "olumlu" duyguları harekete geçirmez. Çocuklar bir dakika önce elele tutuşurken, bir dakika sonra "Sen artık benim arkadaşım değilsin!" diye bağırabilirler. 3-4 yaş grubu çocuklar güzelce oynamanın ve paylaşmanın önemini anlasalar da, bu her zaman doğru bir yol izleyecekleri anlamına gelmez. Oyuncaklarını paylaşamama veya kimin kurabiyesinin daha büyük olduğu konusundaki itişip kakışmalar huzursuzluk verici görünse de, tüm bu davranışlar, normal olmakla beraber, uzlaşma ve sabretmeyi öğrenmeleri için gerekli olan basamaklardır. Bu yaşlardaki çocuklar, arkadaş tercihi yapma konusunda yeteri kadar olgun olsalar da, birileriyle oynamak konusunda yine de küçüklerdir. Bu yüzden, bu ufak tefek problemlerin yaşanması ve kavga ettikten bir saniye sonra barışmaları normaldir. Uzmanlara göre eğer çocuğunuz herhangi bir yuvaya gidemiyor ya da günlük arkadaş gruplarıyla birlikte olamıyorsa, onu yaşıtlarıyla olabileceği ortamlara sokabilmek için mutlaka çaba sarf etmeniz gerekir.
DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Prodigy konserinin bin bileti satıldı bile
 Yazı Tura bu cuma gösterimde
 Boğaziçi Cam Şenliği cumartesi günü başlıyor
 Harem Balesi evinde sergileniyor
 Komedi Filmleri Festivali'nde bugün
 Ajanda
 Kırmızı ile yollarını ayıracak
 Haksız para kazandı, şimdi geri ödeyecek
 Porno izleyerek cilve yapmayı öğrenmiş
 En 'güzel' aktörler
 Bu oyun Guinness'e gider
 İstanbul Sinema Rehberi
 Bu Geceki Nöbetçi Eczaneler
 Mutlu bir çift olmak zor değil
HAKAN & UTKU
Zinaya muadil tanımlar
AKP, bu zinaya fena kafayı taktı.
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Erişte söğüşlü kabak sufle...
Kepekli gıdalar kanserin ilacıdır
Kepekli gıdalar kanserin ilacıdır
Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer,...
Prof. Tuncer'den öneriler
Prof. Tuncer'den öneriler
Isırgan otu kansere iyi gelir mi?
Bunun henüz bilimsel...
40'ıncı yaşını böyle kutladı
40'ıncı yaşını böyle kutladı
Pop müziğin sevilen ismi Yonca Evcimik, 40'ıncı doğum gününü yakın...
Bayanların frikik mücadelesi
Bayanların frikik mücadelesi
Yaz geldi geliyor derken sonbahara girdik bile. Kış öncesi son bir...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.