kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Guntay Simsek @ SABAH
 

Kazakistan demokrasiyi arıyor

Kazakistan - Orta Asya'nın yeniden yapılanmasında, büyük enerji şirketlerinin yatırımları, petrol, doğalgaz ve yeraltı kaynaklarının yer aldığı bölgelerin işletiminde etkin operatör olma mücadelesine dönüşürken, diğer Türk Cumhuriyetleri'nden daha farklı bir demokrasi rotası çizen Kazakistan'da seçim heyecanı yaşanıyor.
Yeraltı zenginlikleriyle dünyanın gündeminde olan Kazakistan, demografik yapısının farklılığını, bir başka zenginliğe dönüştürüp yabancı yatırımcıya kapısını sonuna kadar açmış. Demokrasinin Kazakistan'da tam anlamıyla gelişmesi için de önemli adımlar atılıyor. Nasıl bir gelişme yaşandığı Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev'in; "Demokrasi ilan edilmez. O ancak sabırlı ve uzun iş sonucu kurulabilir" sözlerinde bulmak mümkün.
19 Eylül (dün) yapılan Kazakistan seçimleri için 'Uluslararası Gözlemci' sıfatıyla ülkenin üçüncü büyük şehri Çimkent'te ilk defa elektronik seçimin (3 bölgede uygulandı) nasıl yapıldığına da şahitlik ettik. Kazakistan seçimlerine 48 ülkeden 900 civarında gözlemciyle birlikte, Türkiye'den 4 gazeteci, 9 milletvekili, eski bakanlardan Reşat Doğru, diğerleri sivil toplum kuruluşlarından olmak üzere yaklaşık 35-40 kişi davet edilmiş.
Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev'i destekleyen Otan (Vatan) Partisi'nin seçimi yüzde 90 oy oranıyla kazanacağı tahminleri yapılmasına rağmen, Nazarbayev'in kızı Dariga Nazerbeyava'nın başkanlığını yaptığı Asar (Yardımlaşma) Partisi'nin ise gençlerden ve bayanlardan alacağı oylarla sürpriz yapması bekleniyor. Muhalefet cephesinde yer alan partilerden Ak Yol Partisi, Kazakistan Halkın Komünist Partisi ve Kazakistan Demokratik Partisi çeşitli küçük partilerle ittifak yaparak seçime girdi.
Devlet Üniversitesi'nde Kazaklar'ın oy verme işlemlerini nasıl yaptıklarını gözlemlemek üzere yola çıktığımızda kapıda seçim anketi yapanlarla karşılaştık. İçerde ise Türkiye'de olduğu gibi masalar kurulmuş, her partiden müşahitler yerini almış, seçmenler kimlikleriyle başvurup oylarını kullanıyorlardı.
Elektronik ortamda oyunu kullanmak isteyenlere ise görevliler sistem hakkında kısa bilgiyle cihazı teslim ediyorlar. Kapalı bölümde, parti ve senato üyelerini isimleri barkod düzeniyle yerleştirilmiş. Cihaz oy verilmek istenen ismin ya da partinin üzerine getirilip düğmeye basılıyor. Sonra oy verme cihazını teslim alan görevli, oy işlemini seçmenin önünde elektronik sandığa (bilgisayar ortamına) aktarıyor.
Kazakistan'da toplam 39 senato üyesi bulunuyor. Yedisini doğrudan Cumhurbaşkanı atıyor. Diğerleri seçimle geliyor. Meclis ise 77 sandalyeden oluşuyor. Geçen dönem mecliste 24 sandalye ile Otan Partisi birinci, Sivil Parti 11 sandalye ile ikinci sırda yer almış. Ancak, diğer 20 sandalyenin hükümet yanlısı bağımsızlar ve 15 sandalyenin de yine hükümet yanlısı bağlantısızlar tarafından oluştuğunu da hatırlatalım.
Türkiye'deki idari yapıya bakarak, Kazakistan hakkında fikir yürütmek zor. Çünkü, başkanlık sistemiyle yönetiliyor. Üniter, laik (kamusal alan kavramı yok), demokratik, sosyal bir hukuk devleti olduğu da Anayasa'sında kayıtlı. 14 eyalet, Almatı ve Astana olmak üzere 2 özerk bölgeye ayrılmış. Kazakistan, senato ve meclisten oluşan iki kanatlı parlamento sistemine sahip.
Bir seçim gözlemcisi olarak, sandık başında kargaşa olmadığını, propaganda çalışmalarının liderlere odaklı değil, parti merkezli ve daha çok bilboardlarda enteresan reklamlarla yapıldığını söyleyebilirim.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 İhale tezgahı   / 18-09-2004
 THY farklılaşıyor   / 15-09-2004
 Unakıtan, Pakdemirli'den tüyo mu aldı?   / 13-09-2004
 Yolsuzluk değil haberi problem   / 11-09-2004
 Bu Beyrut başka   / 08-09-2004
 Cepçilerde kavga başlıyor   / 06-09-2004
 Putin'in rötarı hayırlı oldu   / 04-09-2004
 Putin ve Baku-Ceyhan   / 01-09-2004
 Telsim'den isimsiz CepCevap   / 30-08-2004
 Kıbrıs'ın havası Türkiye'nin maması   / 28-08-2004
ERDAL ŞAFAK
İsviçre'deki Kavakçı
Yeni Türk Ceza Kanunu tasarısı, AB...
ÖMER ÇELİK
İnsanın uzaydaki yeri
Doğarken "yaşlanan", en taze...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Kazakistan demokrasiyi arıyor
Kazakistan - Orta...
YAVUZ DONAT
Türkiye Noyan'la gurur duyuyor
Geçen sonbahar Çin'e...
İkisine de yaramadı:0-0
İkisine de yaramadı:0-0
Necati'nin düşürülmesiyle kazanılan penaltıyı Hakan Şükür direğe...
İnönü çoşkusu
İnönü çoşkusu
Siyah-beyazlılar tam 132 gün sonra İnönü Stadı'nda taraftarıyla...
'AB ile ilişkiler yolunda gidiyor'
'AB ile ilişkiler yolunda gidiyor'
Başbakan Tayyip Erdoğan, Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin AB ile...
"Avcı" iş başında
Emniyet camiasında 'Avcı' olarak ünlenen Şentürk Demiralp, halen...
Türkler sırat köprüsünde
Irak polisi son 24 saat içinde Balad'da 12 Türk kamyoncunun...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.