kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Büyük Kürdistan projesinin önemli duraklarından biri de Haneqin. Saddam’ın sürdüğü Kürtler yeniden bu bölgeye geldi.
Kerkük'te büyük Kürdistan projesi için kollar sıvandı
KDP ve KYB'nin internet sitesinde harita değişik

Kerkük'te büyük Kürdistan projesi için kollar sıvandı

Barzani ve Talabani, kasımda yapılacak nüfus sayımı öncesi 8 yerleşim merkezine Kürt göçünü hızlandırarak Kürt federasyonuyla yönetilecek toprakları genişletmeyi hedefliyor.

Irak'ta iç savaş uyarısına neden olan Kerkük'- e Kürt göçü tam hız sürerken, Iraklı Kürt liderler Barzani ve Talabani adım adım Büyük Kürdistan projesinin temellerini atıyor. Kerkük merkezli "Büyük Kürdistan" projesinde amaç Kasım ayında yapılması beklenen nüfus sayımında sadece Kerkük'ü değil, güneyindeki 8 yerleşim merkezinde çoğunluğu sağlamak ve bu yolla Irak'ta kurulması planlanan özerk Kürt federasyonunun sınırlarını genişletmek. Saddam Hüseyin'in devrildiği Irak Savaşı'ndan sonra Mesud Barzani ve Celal Talabani, Irak Kürdistan Bölgesi Anayasası'nın ikinci maddesinde belirtilen sınırlara ulaşmak için düğmeye bastı. Kerkük ve çevresindeki yerleşim yerlerine 100 bin Kürt'ün göç ettirilmesini ve demografik yapıyı değiştirmeyi amaçlayan plan şöyle işledi: Kürt liderler plan doğrultusunda, 1995-1996 yılları arasında birbirleriyle giriştikleri "Aşiret Savaşı" adıyla bilinen çatışmalar sırasında Süleymaniye ve Erbil'den karşılıklı olarak sürdükleri göçmenleri Kerkük'e yolladı. O yıllarda Süleymaniye'de bulunan Celal Talabani kendi denetimindeki topraklarda yaşayan Barzani taraftarlarını Erbil'e sürmüş, aynı yöntemi Barzani de Talabani taraftarlarına uygulamıştı. İki liderin topraklarından sürdükleri Kürtler, toplama kampını andıran çadır kentlerde yıllarca yaşamak zorunda kalmıştı.

BÜYÜK GÖÇ BAŞLADI
Yıllarca kriz haline gelen göçmenlerin topraklarına nasıl iade edileceği konusu, ABD'nin Irak işgaliyle bir araya gelen iki lider tarafından hemen çözüldü. KDP ve KYB tarafından maaşa bağlanan ve gıda yardımı yapılan göçmenler Kerkük'e yerleştirildi. Kerkük ve çevresinde nüfus yoğunluğunu sağlayacak planın ikinci aşaması da Körfez Savaşı'ndan sonra Saddam Hüseyin'e bağlı Devrim Komuta Konseyi (DKK) kararıyla Kerkük ve çevresinden sürülen Kürtler kullanılarak gerçekleştirildi.

YARIM AY KORİDORU
İddiaya göre Körfez Savaşı'ndan sonra Kerkük ve çevresindeki yerleşim yerlerinden sürülen yaklaşık 100 bin Kürt göç ettikleri Süleymaniye, Erbil, Kalar, Kifri, Ranya, Şehrazor, Derbendikan, Takya'dan, Kerkük ve çevresindeki Tuzhurtamu, Haweceh, Haneqin, Kara tepe, Mendeli, Çemçemal, Dijilewle'ye geri döndü. Bu göçle Kerkük etrafında ileride Araplarla çıkacak iç savaş tehlikesine karşı yarım ay şeklinde Kürt nüfustan oluşan bir güvenlik çemberi de oluşturulmuş oldu. Kürtlerin büyük çoğunluğunun, DKK'nin 2000 yılında Kerkük kent merkezindeki Domez ve Saddam mahallelerine Saddam Hüseyin'in talimatıyla yerleştirdiği 3 bini Filistinli 10 bin Arap'ın terk ettiği evlere yerleştiği anlaşıldı.

1974'TEN BERİ İSTİYORLAR
Kerkük'te iç savaş uyarısına neden olan Kürt göçü ilham kaynağını, 1958 yılındaki nüfus sayımından alıyor. Kürtlerin iddiasına göre 1957 tarihli nüfus sayımında kentin yüzde 48'i Kürt, yüzde 28'i Arap, yüzde 21'i de Türkmen nüfusundan oluşuyordu. İddiaya göre, Kerkük'te o yıllarda 187 bin 593 Kürt nüfusa karşın 83 bin 371 Türkmen vardı ve Baas rejimiyle birlikte 100 bin Kürt kentten çıkarıldı. 11 Mart 1974'te Irak yönetiminin özerklik tanıdığı Kürtler, ABD'nin Irak'taki rejimi yıkmasına kadar geçen sürede, özerk yönetimin sınırlarının Irak'ta yaşayan Kürtlerin bulunduğu her bölgeyi kapsaması gerektiği iddiasını sürekli yinelediler. Bu iddia Kerkük merkezli "Büyük Kürdistan" projesinin ilk adımını oluşturdu.

ZÜLFİKAR ALİ AYDIN

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 'Türkiye para kasası'
 Gıyabi cenaze namazı
 Park Grubu'na teşekkür plaketi
 Çağdaş 'köleler' özgür
 '52 gün dehşet içinde geçti'
 Tugay komutanından tüm analar için hediye
 Onlarca ağaç kurtuldu
 Bitirin artık bu çileyi!
 Yeşilköy'de kıyı temizliği
 Ayasofya ışıklandırılıyor
 Irak'ta üç Türk şoför daha kaçırıldı
 Tek dersten kalan lise son sınıflara sınav hakkı
ERDAL ŞAFAK
Bayrak düşüyor mu?
Başbakan Erdoğan AB sürecini bayrak...
MEHMET BARLAS
"Altını tutamamak" siyasi bir hastalıktır
Garip bir...
ERGUN BABAHAN
Sakin olma zamanı
Uzun zamandır sürekli altını...
Ya çıkacak ya çıkacak!
Avrupa, İlerleme Raporu'nun açıklanacağı 6 Ekim'e kadar TCK'nın...
'Kerry, Türkiye'yi AB yolunda destekleyecek'
Demokrat aday John Kerry'nin kız kardeşi ağabeyinin Türkiye'nin...
Üç maç ağır geldi
Üç maç ağır geldi
Karşılaşma öncesi teknik direktör Del Bosque ile bir araya gelen...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.