kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kışın tatlı isteyene dondurma öneriyor
Çay kahve yasak değil ama şekersiz olsun...

Kışın tatlı isteyene dondurma öneriyor

Yazın hafif yiyecekleri, havaların soğumasıyla birlikte yerini yağlı, bol kalorili yiyeceklere bırakıyor. Beslenme Uzmanı Taylan Kümeli, tatlıya olan ilginin de arttığı bu soğuk günlerde, baklava, tulumba gibi tatlılar yerine dondurmayı öneriyor

Çok sayıda ünlünün zayıflamak için kapısını çaldığı, beslenme konusuna getirdiği alternatif yaklaşımlarla adından sıklıkla söz ettiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli, sonbahar mevsiminin aslında güzel bir dönemi simgelediğini belirterek, "Sonbahar vücudumuz için tıpkı şubat-mart ayında olduğu gibi bir tür geçiş ayıdır. Ama bu dönemde beslenme konusunu abartmamak lazım. Sadece midemizi değil, belleğimizi ve ruhumuzu da beslemeliyiz" diyor.

DİYET RUHA DA HİTAP ETMELİ
Sonbahar aylarıyla birlikte özellikle depresyon vakalarında artış olurken, mide rahatsızlıkları da yükselişe geçiyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli, sürekli sağlıklı beslenmeden söz eden meslektaşlarına şöyle sesleniyor: "Sağlıklı beslenin demek yetmiyor. Bunun yanı sıra, doğru beslenmeyi empoze etmek gerekir. İnsanlar yeni mevsime böylece daha iyi hazırlanabilirler. Sağlıklı beslenmek kişiye özel bir disiplindir. Bunu yaşam koşulları belirler. Bu, yaşam biçimiyle senkronize olmazsa, yaşam standardıyla iç içe geçmezse, kişiyi mutsuz etmekten öteye gidemez. Çünkü kişilerin elinden tüm zevklerini alır, onları belli standartlara sokarsanız, mutsuz olurlar. Kişiye beslenmesine ilişkin bir bilgi empoze ederken, kilo vermeye yöneltirken, ince ruhunu da mutlaka hesaba katmalıyız. Yazın daha rahatlarken, gün ışığının verdiği enerjiyle, daha az acıkıyoruz. Daha az kaloriye, daha fazla sebze - meyveye, kalorisi az yiyeceklere yönelip, çok fazla terliyoruz. Sonbahar ile birlikte ise, kilo aldıran karbonhidratlara eğilim artıyor. İşte önemli olan da bundan sonrası..."

HAMUR İŞİ YERİNE DONDURMA
Yaz aylarının en az kalorili tatlısı hiç kuşkusuz; dondurma. Yaz mevsiminde sık tükettiğimiz dondurma hele hele diyet olursa, yani diyet sütten yapılırsa, değmeyin keyfimize. Birçok ünlü ve ünsüz kişiyi ideal kilosuna kavuşturmanın yanı sıra, hayat tarzlarını değiştirmelerini sağlayarak, doğru beslenmenin altın anahtarını veren Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli'ye göre, aslında dondurma en çok kışın tüketilmesi gereken bir tatlı. Her ne kadar Türk insanının beslenme biçimi, yazın dondurma tüketmek, kışın ise, baklavadan şöbiyete, sütlü tatlılardan hamur işlerine kadar hepsini yemekten yana ise de, aslında dondurma her mevsim için en sağlıklı tatlı.

IŞIKSIZLIK ACIKTIRIYOR
Kümeli, sonbahar mevsimiyle birlikte artan mide rahatsızlıklarının, sebze, meyve yemek yerine daha çok karbonhidratlı yiyeceklere yönelmekten kaynaklandığını doğruluyor. Kümeli, depresif yapıda olan bir kişinin, kendisini daha iyi hissetmek için sürekli tatlı, çikolata yemeye başladığını, daha az su içmeye eğilim gösterdiğini vurgulayarak, "Yazın var olan barbekü, yani ızgara keyfinin yerini kışın soslu yemekler, kızartmalar alıyor. Depresif olmak, sonbahar ve özellikle kış aylarında güneş ışığının az olması, kişiyi daha çok yemeye itiyor. Oysa, hayatı gece ve gündüz gibi algılamak şart. Kışın bitiminde ilkbahar gelir. Gelen her mevsimin avantajları vardır. Mesela sonbahar ne sıcak, ne de soğuktur; ılıktır. Biraz da bu yönden bakmak gerekiyor" diye konuşuyor.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 İkramlara 'hayır' De Kışı Kilolu Geçirme
 Soğuk Mönüsü
 Sofrada Tokluk Hissi İçin En Az 20 Dakika Geçirin
 Çocuk Ve Yaşlılara Özel Bakım Şart!
 Yaşlılara Grip Aşısı Öneriliyor
 Enfeksiyonlar Kronik Hastaları Tehdit Ediyor
 Grip Ya Da Nezle Olanlar Çocuklardan Uzak Dursun
 Herkesle Sarılıp Öpüşme Yatağa Düşüp Öksürme
 Hayatı Tehdit Edebilir
 Soğuk Algınlığı Olan Bol Su İçsin
 Grip Nedir ?
 Tırnak Yemeye Oyunlu Çözüm
 Kurşun; Zekâ Ve Hafıza Kaybı Nedeni
 Kışın Tatlı İsteyene Dondurma Öneriyor
Sinemanın sultanı 'Mürüvvet' oluyor
Sinemanın sultanı 'Mürüvvet' oluyor
Türk sinemasının sultanı Türkan Şoray, ilk kez bir televizyon...
Ten'den yeni uygulama: Alışveriş kataloğu
Ten'den yeni uygulama: Alışveriş kataloğu
İnternet üzerinden alışveriş imkanı tanıyan Ten çamaşırları, şimdi de...
Yalın da ciplendi!
Yalın da ciplendi!
Genç kızların gözdesi Yalın da lüks otomobil tutkunu çıktı. Yeni...
Midyeci Özlem!
Midyeci Özlem!
Özlem Tekin, yeni grubunun elemanlarıyla...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.