kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Şişmanlık çabuk yaşlandırıyor
Bir dirhem et 10 yaş ekliyor

BİLİMSEL araştırmalar zayıf olanların daha uzun yaşadığını ortaya koyuyor. Birçok hastalığa yol açan şişmanlık, sağlık problemlerinin yanı sıra çok genç bir insanın bile yaşlı görünmesine neden oluyor. Gençliğinizi korumak istiyorsanız kilolardan uzak durun.

***

Şişmanlık çabuk yaşlandırıyor

Bilimsel araştırmalar zayıf olanların daha uzun yaşadığını ortaya koyuyor. Birçok hastalığa yol açan aşırı kilolar, kişi ne kadar genç olursa olsun daha yaşlı görünmesine de neden oluyor. Bu nedenle kalorisiz besin maddelerini tüketmeye özen gösterin.

Çoğu kimse kabullenmek istemese de şişmanlık erken yaşlanmaya neden olur. Şişman insanlar ne kadar genç olursa olsunlar olduklarından daha yaşlı görünürler.

Kalbi yorar

Kalp daha fazla vücut kitlesini kanlandırmak zorunda kalır. Ayrıca şişmanlarda çoğu zaman tansiyonun da yükselmesi kalbin işini daha da zorlaştırır. Şişman kimselerde damar sertliği ve böylece kalp enfarktüsü riski artar. Şişmanlarda sindirim sistemi de iyi çalışmaz. Şişmanlarda eklemlere binen yük artar, diz ve bel ağrıları ve hareketliliğin kısıtlanması ortaya çıkar. Şişmanlarda metabolizma da zorlanır. Alınan aşırı kalorinin işlenmesi için pankreas bezinin yüksek miktarlarda ensülin yapması yani çok çalışması gerekir. Yıllarca böyle yüksek turda çalışan pankreas yorulur ve artık sürekli yüksek olan kan şekerini düşüremez duruma gelir. Sonuç, yaşlılık diyabetidir. Günümüzde fazla kilolu çocukların sayısının giderek artmasından dolayı, bu tür diyabet 10 yaşın altındakilerde de bazen görülebilmektedir. Pankreasın ensülin yapımı devam ediyorsa yani tamamen tükenmediyse, yaşlılık diyabeti tedavi edilebilir. Ancak bunun için her şeyden önce alınan kalorilerin düşürülmesi zorunludur. Yaşlılık diyabetinin tedavisinin yaşamsal önemi vardır. Tedavi edilmeyen diyabet katarakt, kalp ve karaciğer hastalıklarının oluşmasına neden olur ve ömrü kısaltır.

Ensülin hormonuna duyarsızlık
Aşırı kalori alımı sadece kilo aldırmaz, ensülin rezistansının oluşmasına neden olur. Ensülinin en önemli görevlerinden biri, vücut hücrelerinin kandan şeker almasına destek olmasıdır. Hücreler şekeri enerji yapımı için kullanırlar. Yaşlı ve şişman insanlarda hücrelerin ensülin hormonuna duyarlılığı azaldığından, kandan şekerin hücrelere alımı yetersiz olur. Kan şekeri düşmez, yüksek kalır. Kan şekeri yüksek kaldıkça pankreas daha çok ensülin yapmaya zorlanır. Sürekli yüksek miktarlarda salgılanan ensüline karşı vücut hücreleri giderek daha duyarsız hale gelir. Yüksek ensülin düzeyleri tatlıya olan isteği artırır. Böylece kısır döngü oluşur; iştah ve kilo kontrolden çıkar. Ensülin trigliserit ve kötü kolesterol miktarını da artırır. Kötü kolesterol özellikle kalp damarlarını daraltıp, enfarktüs riskini üç kat artırır.Yüksek tansiyonu olanların çoğunda yüksek ensülin düzeyleri saptanır. Ensülinin kan damarlarını daralttığı ve böylece tansiyonu yükselttiği tahmin ediliyor.

Ensülin düzeyini düşürmek
1. Ne kadar fazla kilolu ve ne kadar az hareketliyseniz ensülin duyarsızlığına o kadar yatkınsınız demektir. Ensülin rezistansını önlemek için kilo vermek çok önemlidir. Yağların vücudun üst yarısında toplandığı şişmanlıklar (elma figürü); kiloların kalçalarda olmasına göre (armut figürü) daha tehlikelidir.
2. Rafine endüstri şekeri kan şekerinin ani yükselmesine ve sonuçta fazla ensülin salgılanmasına neden olur. Şeker ihtiyacınızı meyvelerden ve kuru baklagillerden karşılamalısınız.
3. Bir öğünde aşırı besin tüketimi de kan şekerinin fazla yükselmesine, dolayısıyla fazla ensülin salgılanmasına neden olur. Yemek porsiyonunuz küçük tabakta, küçük porsiyon biçiminde olmalıdır. Öğün aralarında acıkırsanız meyve ve salata yiyerek bu açlığı yatıştırmalısınız.
4. Tarçın, karanfil, safran, zerdeçal, defne yaprakları ensülinin etkinliğini artırmakta ve vücudun aşırı ensülin yapmasını kısmen önlemektedir.
5. E vitamini ensülinin işlevini kolaylaştırır, yulafta, kuru baklagillerde ve tam tahıllarda boldur.
6. Krom, ensülinin etkinliğini artırır ve miktarını normalleştirir. Krom yetersizliğinde alınan şekerin kullanılması için on kat fazla ensülin gerekir. Krom içeren besinleri tüketerek kan ensülin düzeyini stabilize edebilirsiniz. Brokoli, mantarlar, arpa, bira, tam tahıllar, ıstakoz, yengeç krom yönünden zengindir.
7. Çoğu kişinin aşırı kilolu olması sağlıksız beslenmelerine, kalorilerinin çoğunu yağ, şeker ve beyaz un ürünlerinden almalarına bağlıdır. Uzun ömürlü kimseler zayıf olanlardır. Hayvanlarda yapılan araştırmalarla az kaloriyle beslenenlerin yaşam sürelerinin, üçte bir oranında uzadığı saptanmıştır. Normal kiloyu korumak için koşul; yeterli bedensel aktivite ve vitamin, mineral, fitokimyasal ve lif bakımından zengin, kalorisi az besinler yemektir. Bunlar meyve, sebze, kuru baklagiller ve tam tahıl ürünleridir. Vitaminler, mineraller, bitkisel kimyasallar ve lifler, kalorisiz besin maddeleridir. Bu besin maddelerini içeren yiyeceklerden doyuncaya kadar büyük porsiyonlar tüketilebilir. Bu maddelerin alımı yeterli olduğu takdirde, kalorili besinler olan proteinler, yağlar ve karbonhidratların ölçülü tüketilmesiyle normal kilonun korunması ömrü uzatır.
DİĞER İYİ YAŞA HABERLERİ
 Kadının kabusu: HPV
 Güzelliğe hormon dopingi
 Beş yıldızlı golf sahaları
 Meyve yiyenler kabızlık çekmez
 Gora filminin ünlü oyuncularını tanıyamayacak sınız
 Elektronik çağın mekanı
 Kronik hastalara bedava aşı
 Doğal enerji kaynağı ozon
 Tiroidin fazla çalışması tehlikeli
 Kendini gizleyen hastalık
 Balık yağı zayıflamayı önlüyor
 Makarna kanser yapabilir
 Sağlıklı yaşamın anahtarı
 Savaşı kazanın
 Vesikalık tasarımlar
 Vücudunuzu alerjiye karşı güçlendirin
 Alerjiyle ilgili bilinmesi gerekenler
 Saçlarınızı sık sık yıkayın çarşafları havalandırın
 Vitaminini al kaliteli yaşa
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
  » İyi Yaşa
Bütün mesele hayat, seks, ölüm
Bütün mesele hayat, seks, ölüm
Hikayeleriyle tanınan Cem Mumcu bu defa bir romanla okurlarının...
Bizi evimizden etmeyin
Bizi evimizden etmeyin
İstanbul'un lüks semtlerinden Etiler'de öyle bir bina var ki yıllar...
Güncel sanatın başarılı ismi
Güncel sanattaki başarısı, enstelasyonları, mahrem çizimleri,...
En eski parti 84. yaşını kutluyor
Uzun yıllar yasaklandığı için faaliyetlerini yeraltında sürdüren...
Pisboğaz imparator İstanbul sokaklarında
Bizans kültürünü iyi bilmezsek, aynı iklim ve topraklarda yeşeren Osmanlı'nın...
Sofrada vicdan yapmayın
Clinton'ın hastalığına da, vakitsiz ölümlere de hep aynı gerekçe öne sürülüyor:...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.