kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türk lirasına iade-i itibar

Başbakan Erdoğan düzenlediği basın toplantısıyla Yeni Türk Lirasına (YTL) geçişi anlattı. Erdoğan altı sıfırın atılmasıyla vatandaşların Türk parasını taşımaktan gurur duyacaklarını, Euro ve Dolar'a gösterdikleri itinayı YTL'ye de göstereceklerini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Yeni Türk Lirası'na geçişle vatandaşlarımız ceplerinde Türk Lirası taşımaktan gurur duyacak, paralarını yurtdışında göstermekten utanmayacak, Dolar'a, Euro'ya gösterilen itina artık paramıza da gösterilecek'' dedi.

Erdoğan, 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren bir yıl boyunca Türk Lirası ile Yeni Türk Lirası'nın birlikte kullanılacağını, tüm ürünlerin her yerde çift etiketle fiyatlandırılacağını bildirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yeni Türk Lirası'nın tanıtımı dolayısıyla Başbakanlık Yeni Bina'da düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, 1 Ocak 2005 itibariyle Türk ekonomisinde bir ilke daha imza atacaklarını ve Yeni Türk Lirası (YTL) uygulamasını başlatacaklarını belirtti.

Bu uygulamanın Türk ekonomisinde yeni bir milat olacağını ve yeni bir dönem başlatacağını kaydeden Erdoğan, ''1 Ocak 2005'te başlatacağımız bu reform, enflasyonu düşürme ve ekonomik istikrarı sağlama konusundaki kararlılığımızın somut bir göstergesidir'' dedi.

DEVRİM NİTELİĞİNDE

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez gerçekleşen bu uygulamanın bir devrim niteliği taşıdığını kaydeden Erdoğan, bu uygulama ile öncelikle günlük yaşam ve ekonomik aktivitelerin çok büyük oranda kolaylaşacağını söyledi. Erdoğan, ''Bugün artık bir nostalji haline gelmiş olan 30 kuruşa ekmek, 100 kuruşa otobüs bileti, 30 kuruşa gazete, l liraya vapur, 7 liraya sinema, 15 liraya maç bileti, 30 bin liraya araba, 50 bin liraya ev gibi kavramlar yeniden günlük hayatımıza girecektir'' dedi.

''VATANDAŞIMIZ TÜRK LİRASI TAŞIMAKTAN GURUR DUYACAK''

Ekonomide ve günlük yaşamda sağlanacak kolaylığın ötesinde Türk Lirası'nın uluslararası zeminde yeniden itibar kazanacağını vurgulayan Erdoğan, ''Bunu ben zaman zaman adeta 1922'ye dönüş gibi görüyorum. 1922'de 1 Dolar 1,5 Türk Lirası'ydı. Attığımız adımla ülkemiz uluslararasında böyle bir noktayı yeniden yakalamış olacaktır'' diye konuştu.

Türk Lirası'nın bugün dünyanın en çok sıfırlı paraları arasında ilk sıralarda yer aldığını anlatan Erdoğan, YTL'ye geçişle vatandaşların, ceplerinde Türk Lirası taşımaktan gurur duyacağını, paralarını yurtdışında göstermekten utanmayacağını, dolara, Euro'ya gösterilen itinanın artık Türk Lirası'na da gösterileceğini kaydetti.

''Hiç kuşkusuz paradan sıfır atmaktan çok daha önemli olan bu durumu koruyabilmektir'' diyen Erdoğan, şöyle devam etti: ''Paramızdan sıfır atılması, enflasyonla mücadelede elde ettiğimiz tarihi başarının bir sonucudur. Ancak enflasyondaki düşüş trendini devam ettirmek, kalıcı düşük enflasyon ortamını sağlamak, böylece paramıza her yıl sıfır eklenmesini önlemek daha da önemli hale gelmiştir. Biz hükümet olarak, Türkiye'ye yeni hayal kırıklıkları yaşatmamak konusunda son derece kararlıyız. Ekonomik programımızı hiç taviz vermeden, disiplinle, cesaretle uygulamaya devam edeceğiz. Burada toplumun her kesimine de büyük sorumluluk düşmektedir. Düşük enflasyon ortamında yaşamak, sıfırları atılmış yeni para birimimizi koruma konusunda vatandaşlarımız da bizlere yardımcı olmalıdır.''

''TL VE YTL BİR YIL BİRLİKTE KULLANILACAK''

Başbakan Erdoğan, YTL'ye geçişle birlikte şu anda kullanılan Türk Lirası'nın hemen piyasadan çekilmeyeceğini, bir yıl boyunca hem Türk Lirası hem de Yeni Türk Lirası'nın birarada kullanılacağını belirterek, ''Bu nedenle acele etmeye, kaygı duymaya hiç gerek
yoktur'' dedi.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın hazırlıklarını tamamlama aşamasına getirdiği ''çift etiket'' uygulamasının başlatılacağını ifade eden Erdoğan, bir yıl boyunca tüm ürünlerin her yerde çift etiketle fiyatlandırılacağını kaydetti. Vatandaşların böylece fiyatları algılama konusunda hiçbir zorlukla karşılaşmayacağını ifade eden Erdoğan, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: ''Önümüzde tanıtım kampanyası için 3,5 aylık bir süre bulunmaktadır. Bu süre zarfında hasıl olacak tüm sorular ilgili kurumlarımız tarafından cevaplandırılacak, tüm soru işaretleri kaldırılmış olacaktır. Tanıtım kampanyası 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren de devam edecek, olası aksaklıklar da anında giderilecektir.

Türkiye, YTL ile yepyeni bir döneme girmektedir. Paradan sıfır atma operasyonu Türkiye'nin her alanda girdiği yeni kulvarın somut bir göstergesidir. Türkiye, özlediği, yıllardır hayalini kurduğu, onurlu, gururlu, güçlü ve aydınlık bir ülke hedefine nihayet adım adım yaklaşmaktadır. Ben YTL ile daha da somutlaşacak yeni dönemin ülkemize ve vatandaşlarımıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Tüm vatandaşlarımızdan ekonomi tarihimizde yeni bir sayfa açan bu uygulama için anlayış bekliyor, gerekli hassasiyeti göstermelerini rica ediyorum.''


ÖNCESİNDE ENFLASYONLA KARARLI MÜCADELE GEREKLİYDİ

Erdoğan, Türk Lirası'ndan sıfır atılması konusunda daha önce de birtakım çalışmalar yapıldığını anımsatarak, bunun yapılabilmesi için öncelikle enflasyonla mücadelenin kararlı bir şekilde sürdürülmesi ve uygun ekonomik koşulların sağlanması gerektiğini söyledi.

Daha önce bu şartlar oluşturulamadığı için paradan sıfır atma kararının da bir türlü verilemediğini kaydeden Erdoğan, uygulanan ekonomik program doğrultusunda ekonomik istikrarın sağlanması ve enflasyonda tek haneli rakamlara inilmesinin ardından Türkiye'nin artık bu uygulama için hazır hale geldiğini anlattı.

Yeni Türk Lirası'na geçişe ilişkin hazırlıkların planlandığı şekilde devam ettiğini, başta Hazine Müsteşarlığı ve Merkez Bankası olmak üzere ilgili tüm kurum ve kuruluşların hazırlıklarını belirlenen takvim içinde sürdürdüklerini ifade eden Erdoğan, Yeni Türk Lirası ile ilgili şu bilgileri verdi:

''Merkez Bankamız, 1, 5, 20 ve 50 Yeni Türk Lirası kupürlerinin basımını tamamlamış, bu banknotların dağıtımına başlamıştır. 10 ve 100 Yeni Türk Liralık banknotların basımı devam etmektedir. Darphane Genel Müdürlüğümüz de madeni paraların basımına ilişkin hazırlıklarını tamamlamış, 1 ve 5 Yeni Kuruş'un basımına başlanmıştır. 31 Aralık 2004
tarihi itibariyle Darphanemiz, 1 milyar 200 milyon madeni parayı basmış ve dağıtmış olacaktır.

YTL'ye geçişle birlikte hasıl olacak yasa ve yönetmelik değişikliklerine ilişkin çalışmalar da öngörülen takvim çerçevesinde ilerlemektedir. Özellikle Maliye Bakanlığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığımız bu konudaki hazırlıklarını belli bir aşamaya getirmiş durumdadır. Bankacılık sistemlerinin, SPK, İMKB gibi kurumlarımızın, kamu bankalarımızın, ilgili tüm birimlerimizin gerek bilgisayar sistemlerinde gerekse diğer işlemlerinde YTL'ye geçişle doğacak yeni duruma hazırlıkları da çok büyük bir oranda tamamlanmıştır. Bütün bu kurumlarımız Hazine'den sorumlu Devlet Bakanımızın başkanlığında periyodik olarak bir araya gelmekte, hazırlıklarını gözden geçirmekte, eğer varsa aksaklıklar hemen giderilmektedir.''

Başbakan Erdoğan, YTL'ye geçiş aşamasında en önemli unsurlardan birinin de tanıtım kampanyası olduğunu ifade ederek, bu çerçevede önümüzdeki günlerde ülke çapında bir tanıtım kampanyası başlatılacağını ve bu kampanya vasıtasıyla halkın YTL uygulaması hakkında bilgilendirileceğini bildirdi.
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 IMF bu kez 'vergileri indirin istihdamı' artırın diyecek
 En zararlı rekabet yine başladı
 'Ekonomiye ABD'deki gibi ince ayar lazım'
 'Hayallerimiz yıkıldı'
 Denizbank'ın yüzde 15'i yabancılara satılacak
 Genç Parti'ye paralar üç şirketten gitmiş
 İlaç skandalı mtv'de tartışılacak
 OPEC üretimini artırdı petrol fiyatında sınırlı düşüş yaşandı
 Memur maaşları için ortak komisyon kuruldu
 Ticari araç pazarımız Avrupa'da ilk 4'e girdi
 'Sanayicilerle ortakları gibi çalışmak istiyoruz'
 Anadolu'dan, dövizci yatırımcıya özel borsa
 Afyon'da yatırımcıya bedelsiz arsa
 Renault 10 bin kişiyi işe alacak
 Dev lojistik zirvesi haftaya İstanbul'da
 Alo'da, faiz ve gecikme zammı siliniyor
 Fon, 23 aracı daha satıyor
 İnternetten vergi dönemi
 Fiat Strada 16.6 milyara Türkiye'de
 'Tüpraş stratejik falan değil'
YAVUZ SEMERCİ
Kim demiş Telsim küçülüyor diye!
Unutmuş değilim. Sadece...
SERVET YILDIRIM
Zina krizinden çıkarılan tespitler
Hükümet kurulalı...
ŞELALE KADAK
Denim Kralı hayalleri için Karamancı Holding'teki...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Borsada 'big bang'in yolu yatırımcının baştacı edilmesinden...
Afyon ve Denizli'de deprem
Denizli ve Afyon'da sabah saatlerinde hafif şiddetli depremler...
Türkiye'de aranırken Osetya'da bulundu
Cinayet zanlısı Güler Kasırga Osetya'da, kanlı okul baskını sonrası...
Türk genci ortadan terk
Türk genci ortadan terk
OECD’nin yayımladığı son eğitim raporu Türkiye’nin, 15-19 yaş...
Trafik canavarları ve magandalar yandı
TCK Tasarısı'nda yapılan düzenleme ile alkollü veya kırmızı ışıkta...
IMKB
E: 21,671 D:% 0.25
DOLAR
S: 1,503,000 D:% 0.20
EURO
S: 1,827,000 D:% 0.16
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.