kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Özgürlükte buluştular

AKP ve CHP Ceza Kanunu Tasarısı'nda düşünce ve ifade özgürlüğünün daha da genişletilmesi konusunda anlaştı.

Bugünkü olağanüstü genel kurul öncesinde bir araya gelen Meclis Adalet Komisyonu'nun AKP ve CHP'li temsilcileri, akademisyenler ve bakanlık temsilcileri uzlaşmaya vardı.

Ortak önerge verilecek
TCK Tasarısı'ndaki 6 maddenin düşünce ve ifade özgürlüğünün kapsamı genişletilecek şekilde değiştirilmesinde anlaşıldı. Bunun için ortak önerge verilecek.

Eleştiri amaçlı ifade suç değil
312. maddenin ihlali için ifadenin "açık ve yakın tehlike" yaratması koşulu aranacak.
Devlet organlarını aşağılama suçunu işleyenlerin cezasında alt sınır 6 aya indirilecek.
Eleştiri amaçlı düşünce açıklaması hakaret sayılmayacak.


AKP ve CHP düşünce özgürlüğünde uzlaştı

Meclis Genel Kurulu'nda bugün görüşülecek Türk Ceza Kanunu'yla ilgili 13 maddelik paketin beşinde uzlaşmaya varıldı. Tasarıyla düşünce ve ifade özgürlüğü genişletiliyor.

AKP ve CHP, Meclis'in olağanüstü toplanmasından bir gün önce TCK Tasarısı'na son şeklini vermek için masaya oturdu ve 5 maddede değişiklik yapılması konusunda uzlaştı. Bu kapsamda düşünce ve ifade özgürlüğünün kapsamının genişletilmesine yönelik daha özgürlüklü bir TCK için önemli bir adım atıldı. Türkiye'nin AB'den en çok eleştiri aldığı ve bir çok aydın ile siyasinin yargılanıp cezaevine girmesine neden olan mevcut TCK'nın 312. maddesinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararları doğrultusunda düzenlenmesi ve "halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama" suçunun oluşması için "açık ve yakın tehlike" kriterinin aranması konusunda görüş birliğine varıldı. Devlet organlarına hakaret suçunun alt sınırı da 1 yıldan 6 ay hapis cezasına indirildi. TBMM Genel Kurulu'nun bugün başlayacak olağanüstü toplantısında, yoğun bir çalışma programı ile bir haftada yasalaştırılması hedeflenen TCK'da yer alan bazı kısıtlayıcı hükümler için akademisyenler devreye girdi. Alt Komisyon'da da görev alan akademisyenler 13 maddelik bir öneri paketi hazırladı. Bunun üzerine TBMM Adalet Alt Komisyonu'nda yer alan milletvekilleri ile akademisyenler bir araya gelerek paketi tartıştı. AKP ve CHP, pakette yer alan 5 maddenin değiştirilmesi konusunda görüş birliğine vardı.

NELER DEĞİŞECEK?
İktidar ve muhalefetin üzerinde uzlaştığı maddeler ve getirdiği yenilikler şöyle:

* 312. MADDEYE AB UYUMU: Mevcut TCK'nın 312, tasarının 216. maddesi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) verdiği karara paralel olarak yeniden düzenlenecek. AİHM, içtihat kararlarında halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama suçunun oluşması için "kamunun güvenliği için açık ve yakın tehlike oluşturması" kriteri aranması isteniyor. İki parti, "açık ve yakın tehlike" ifadesinin aynen TCK Tasarısı'na eklenmesi konusunda uzlaştı. Böylece Türkiye'de bir çok aydın ve siyasetçinin yargılandığı bu maddedeki suç daha somut hale getirildi. Bu yolla düşünce ve ifade özgürlüğünün kapsamı genişletildi. Gerek mevcut TCK 312, gerekse tasarıda bu suçun oluşması için "kamunun güvenliğini tehlikeli tarzda kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek" yeterli bulunuyor. "Tehlikeli tarzda" ifadesi, hakimlere geniş bir yorum yetkisi veriyor. Basit bir düşünce açıklama bile bazen bu madde kapsamında yargılanmayı beraberinde getiriyor.

* ELEŞTİRİ HARAKET OLMAYACAK: Yine sık sık Türkiye'nin başını ağrıtan, aydınlar ve siyasetçilerin yargılanmasına neden olan mevcut TCK'nın 159, tasarının 302. maddesi de değiştirilecek. Türk milletini, cumhuriyet ve TBMM'yi alenen aşağılayanlara verilen cezanın alt sınırı 1 yıldan 6 aya çekilecek. Üst sınır ise 3 yıl olarak korunacak. Tasarıda bulunan ancak Adalet Komisyonu'ndaki görüşmeler sırasında çıkartılan "eleştiri açıklama amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç teşkil etmez" hükmü tekrar eklenecek. Böylece devlet eleştirici olabilecek bazı açıklamaların hakimler tarafından "hakaret" sayılıp, kişilerin cezalandırılmasının önüne geçilecek.

* HAKARETTE ALT SINIR DÜŞTÜ: AKP ve CHP, Avrupa Konseyi'nin eleştirileri kapsamında kişilere yönelik hakaret suçlarında 6 ay hapis olan ceza alt sınırının 3 aya indirilmesinde anlaştı.

* BEKARET KONTROLÜ YASAK: TCK Yasa Tasarısı ile bekaret kontrolü yasak hale getirildi. Sadece bir suçun araştırılması aşamasında gerekliyse hakim kararı ile bekaret kontrolü yapılmasına izin verildi. Özellikle kadın örgütlere sadece bekaret kontrolü yaptıran değil, bunu yapan doktorların da cezalandırılmasını istedi. İki parti bu yönde bir değişiklik yapılması konusunda uzlaştı. Buna göre hakim izni olmadan bekaret kontrolü yapan doktorlara 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilecek.

* HÜCRE CEZASI ÇIKTI: Tasarı, cezaevinde kaçan hükümlülere verilecek ve 3 yıla kadar çıkabilecek hücre cezası metinden çıkartılacak. Bu suçu işleyen hükümlüler hücreye atılmayacak sadece kaçma nedeniyle aldıkları ceza hapis sürelerine eklenecek.

SICAK BAKILMADI
Tasarının komisyonda tartışmalara neden olan ve alenen cinsel ilişkide bulunan veya teşhircilik yapan kişilerebir yıla kadar hapis cezası öngören maddenin gerekçesinin çıkarılmasına karar verilmişti. Ancak bu tasarıda unutuldu. Bu durum Genel Kurul'da bir önerge ile düzeltilecek. AKP ve CHP, kadın örgütlerinin bekaret kontrolünde sadece hakim değil, mağdurun rızasının da alınması yönündeki isteklerine sıcak bakmadı. Yine kadın örgütlerinin 15-18 yaş grubundaki çocukların gönüllü cinsel birlikteliklerinin suç sayılmamasına ilişkin istekleri de karşılıksız kaldı.

ELEŞTİRİ AMAÇLI İFADE SUÇ DEĞİL

312. maddenin ihlali için ifadenin "açık ve yakın tehlike" yaratması koşulu aranacak.
Devlet organlarını aşağılama suçunu işleyenlerin cezasında alt sınır 6 aya indirilecek.
Eleştiri amaçlı düşünce açıklaması hakaret sayılmayacak.

ZÜBEYDE YALÇIN ANKARA

DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Hedef 600 bin kızı okula başlatmak
 CHP: Başbakan AB ile cemaatler arasında kaldı
 Zina için üç alternatif var
 'Karadenizli kadınlar inim inim inliyorlar'
 Bakan Çiçek'ten AB'ye: Sözünde durmamak da çağdaşlık değildir
 DİSK'ten 12 Eylül'e karşı 24 yıl sonra suç duyurusu
 Sezer'in beş gazeteci dostu
 AKP ilçe başkanı öldürüldü
 Minik Babacan sünnet oldu
ERDAL ŞAFAK
Meclis'in işi çok zor
Tatilini yarıda kesen Meclis Genel...
MEHMET BARLAS
Şıpın işi ceza kanunu yapılmadı, yapılamaz
Anayasalar en...
MAHMUT ÖVÜR
MHP'deki durgunluğun nedeni, seçim şoku
Üçlü koalisyonun...
MUHARREM SARIKAYA
Siyaset de başlangıç yaparken
TBMM, Türk Ceza Kanunu...
YAVUZ DONAT
Meclis toplanırken
On gün önce Çin'e gittiğimiz sırada...
İkinci kardeş de vuruldu
İzmir'de "Sinemacılar Kralı" olarak tanınan ve geçtiğimiz şubat...
Otomobil için öldürdü
Mercedes otomobilini satın almak bahanesiyle buluştuğu emekli...
Avrupa'nın yarısı bu nüfusa yetişemiyor
Avrupa'nın yarısı bu nüfusa yetişemiyor
Bir çok Avrupa ülkesinin nüfusundan daha fazla öğrenci, dün eğitim...
Böyle giderse Irak'ta işbirliğimiz sona erer
Böyle giderse Irak'ta işbirliğimiz sona erer
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Telafer'deki...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.