kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Tırnak yemeye oyunlu çözüm
Biofeedback başka nerede kullanılıyor?

Tırnak yemeye oyunlu çözüm

Özellikle çocukluk dönemlerinde kazanılan 'tırnak yeme' alışkanlığından ilerleyen yaşlarda da vazgeçmek çok kolay olmuyor. Bugüne kadar bu alışkanlığı yenmek için çeşitli tedavi yöntemlerinden sonuç alamayanlar ise, artık tüm dünyada olduğu gibi biofeedback yöntemini tercih ediyor

Çocukluk yıllarında hemen herkes evde ailesi ya da okulda öğretmenleri tarafından mutlaka Evladım elini ağzından çek" sözüyle uyarılmıştır. Çocukları tırnak yeme alışkanlığından vazgeçirmek ise, o kadar kolay değil. Tabii ki bu alışkanlık sadece çocukların değil, stresli bir hayattan dolayı sonradan bu alışkanlığı edinmiş herkesin problemi. Bu durum kötü bir görüntü yaratmasının yanı sıra, pek çok sağlık probleminin de tetikleyicisi olabiliyor. Tırnak yemeyi engellemek adına acı ojeler veya protez tırnaklar çare olarak denense de, bunlar her zaman kesin bir çözüm getirmiyor.

STRES VE KORKU TETİKLİYOR
Son yıllarda ise, yurtdışında bu alışkanlığı yenmek üzere biofeedback yöntemi tercih ediliyor. Türkiye'de bu yöntemi uygulayan Etiler Güven Laboratuvarı, bugüne kadar 150 kişiyi bu alışkanlığından kesin olarak vazgeçirmeyi başarmış. Profesör Doktor Sacit Karamürsel danışmanlığında, Dr. Ayşe Döler Kazancıgil tarafından uygulanan EEG Biofeedback isimli yöntemle, beynin daha uyumlu çalışması sağlanıyor. Dikkat dağınıklığı, hiperaktivite, unutkanlık, diş gıcırdatma, tırnak yeme gibi hastalıkların 'uyku bozuklukları' ile ilişkili olduğunu söyleyen Kazancıgil, Stres, korku gibi faktörlerin yanı sıra, çeşitli psikosomatik nedenler kişiyi tırnak yemeye itebiliyor. Sebepler birbirinden farklı olsa da, tırnak yeme şikâyeti olanların tedavisinde, EEG Biofeedback yönteminden yararlanıyoruz. Şikâyetin vücuttaki fotoğrafına bakacak olursak; normalde beynin iki yarısında, yaşamımızdaki farklı fonksiyonların kontrolü yapılmakta, bu çalışma esnasında da küçük elektrik akımları üretilmektedir. Bu akımların ritmi, uyurken, uyanıkken ve belli bir işi yaparken farklı düzeylerde seyreder. Tırnak yiyen kişilerde ise, beynin SMR (Sensory Motor Rythm) dalgalarının genliği düşüktür. Biz EEG Biofeedback yöntemiyle, elektriksel olarak bu genlikleri artırıp azaltmayı, ritimleri değiştirmeyi öğretiyoruz. Böylece beynin daha etkin kullanımı sağlanmış oluyor" diyor.

YAN ETKİSİ HİÇ YOK
Tırnak yeme şikâyetiyle laboratuvara başvurduğunuzda, ilk olarak görüşme ve elektro fizyolojik test olmak üzere iki aşama, Prof. Dr. Sacit Karamürsel tarafından değerlendiriliyor. Sonuçlara göre kişiye en uygun tedavi programı başlatılıyor. Kazancıgil'e göre vücuda ilaç ya da elektrik verilmediği için bu tedavinin herhangi bir yan etkisi yok. Kazancıgil yöntemin inceliklerini şöyle anlatıyor: "Hastaya birer tane kulaklara ve üzerinde çalışılacak beyin yarım küresinin üzerine olmak üzere üç elektrot yerleştirerek, kişinin beyin dalgaları bilgisayara oyun olarak yansıtılıyor. Bilgisayarda beyin dalgaları bazen bir top, yıldız ya da araba olarak görülüyor. Bu aşamada diğer bilgisayarda yer alan terapist, oyunun parametrelerini belirleyip gittikçe zorlaştırarak, uygulayıcının beynini eğitmesine yardımcı oluyor."

6 YAŞINDAN BÜYÜK HERKESE
Tedavinin basit ve çok etkili olduğunu söyleyen Kazancıgil, "Kişi üzerinde çalışılan dalganın genliğini her artırışında ya da ihtiyaca göre azalttığında, sesle ve ekranda görünen puanlar ile feedback (geri bildirim) alır. Böylece, motor öğrenme dediğimiz biçimde, geribildirim aldıkça, beynini istenen şekilde kullanmayı öğrenir. Seanslar sonunda, elde edilen kazanımlar ömür boyu unutulmadığı için tırnak yeme sorununa kesin çözüm sağladığımızı söyleyebiliriz" diyor. Altı yaşından büyük herkese uygulanabilen bu tedavide, seanslar haftada üç kez yarım saat uygulanıyor. Kazancıgil; hastanın gösterdiği değişime göre, ortalama 15-20 seansta başarılı sonuç alındığını söylüyor.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Tırnak Yemeye Oyunlu Çözüm
 Kurşun; Zekâ Ve Hafıza Kaybı Nedeni
 Kışın Tatlı İsteyene Dondurma Öneriyor
 Dünya Sağlık Örgütü Bir Günde12 Bardak Su Öneriyor
 Hastalıklar Fazla Kilo Sebebi
 Kış Mönüsünde Neler Olmalı?
 Baklagiller Et Değerinde
 Alkolün Zarar Haritası
 Önlemini Alan Kışı Sağlıklı Geçirecek
 'hastalanan Dinlensin Diğerleri Kurtulsun'
 Grip İçin Aşı Zamanı
 Hangi Yaşta Neye Dikkat Edilmeli?
 Yaşlanmaya Karşı E Vitamini
 Bir Avuç Fındık
ABD'li ünlü mimardan 'Meyveş Nine Türbesi'
ABD'li ünlü mimardan 'Meyveş Nine Türbesi'
Trabzon'da 39 yıl önce 130 yaşındayken hayatını kaybeden ve uzun...
Elini neye atsa başarıyor
Elini neye atsa başarıyor
'Hayat Bağları' dizisinden tanıdığımız Melih Görgün, hem...
Seksi oyuncuya 'soyunma' yasağı
Seksi oyuncuya 'soyunma' yasağı
Pınar Altuğ ve Tamer Karadağlı'nın Çocuklar Duymasın'dan...
Profesyoneliz bizi ayrılıklar etkilemez
Profesyoneliz bizi ayrılıklar etkilemez
Eski 'Çocuklar Duymasın' yeni 'Çocuklar Ne Olacak?' dizisinin iki...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.