kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
7 Gün 7 Dakika nerede ne yapmalı?
7 Gün 7 Dakika nerede ne yapmalı?
Dış Sesler
Fırsatlar Dünyası
Yaylada yürüyüş
Bu ikili kaçmaz
Boğaz'da "Cambaz"
Liste 5

7 Gün 7 Dakika nerede ne yapmalı?

Bir dakika göz atmadan geçmeyin
Genellikle yaşadığımız gün değil o günün içindeki dakikalar önemlidir. Aşağıda önümüzdeki yedi gün içinde yaşanan bazı durumları bulacaksınız. Kimbilir belki de bazılarına kendimizi katabiliriz!

10 Eylül Cuma
Kaplumbağalar
Tatlı su deresi içinde sazanlar, yılanlar ve deniz kaplumbağaları. Kaplumbağalar son aylarda iyice çoğaldı. Dereye ekmek atınca bir hareket başlıyor; dipte olan kaplumbağalar hemen kafalarını su yüzüne çıkarıp ekmekler için kavga ediyor. Derenin arkası sazlık. Civar köylüler sazlığa gelip orayı talan eden sepetçilerden şikayetçi. "Onları buraya sokmuyoruz" diyorlar. Kışın dere denize akıyor. Yazın derenin akıntısı azalınca bir lagün oluşuyor ve denizle irtibatı kesiliyor. Kışın yanlışlıkla dereye giren deniz balıkları yaz boyunca orada yaşıyorlar, çoğalıyorlar. Akliman'a giderken solda. Sinop. Ek Bilgi: Akliman'da yeni açılmış bir motel var: Palmiye Motel. Restoranları 200 kişi alıyor. Etli ekmekleri çok meşhur. Sahipleri, yaz kış açık olacağını söylüyor.

11 Eylül Cumartesi
Müzik
MTV'de izleyicilerden en yüksek puan alan şarkı: "Shut Up". Grup: Black Eyed Peas. Sözlerinin Türkçesi: Kapa çeneni/ Sadece kapa çeneni/Kapa çeneni, kapa çeneni, kapa çeneni/ Kapa artık çeneni/Kapa çeneni/Kapa artık çeneni/yavaş olmaya çalışıyoruz/Ama hala kontrolümüzü kaybediyoruz/çalışması için çaba harcıyoruz/ Ama hala en kötüsü sayılmaz/ve ben senin kadının olmak için deliyim/Sanırım deliriyorum/Sanırım deliriyorum.

12 Eylül Pazar
Kitap
Kitabın Adı:
Neveser.
Yazarı: Cengiz Özakıncı. Roman. Filika Yayınları. Ağustos 2004. Özel baskı, özel fiyat:2.950.000 TL. 153 sayfalık kitaptan 7 cümle: 1. Bu akşam birkaç saatliğine beni mutsuz eden her şeyi bir yana bırakıp unutacağım. 2. "Aslında doğal değil tabii" diyorum, "ama tüm değerler öylesine altüst edildi ki son yirmi yılda; artık güneş batıdan doğsa kimse şaşmayacak." 3. Dumanın kıvrımlarına dalıp, kumsalında kimsenin olmadığı bir sahil düşlüyorum; güvenliğe gerek duyulmayan. Demek yaşadık bitti, diyorum içimden; yalnızım yine. 5. Açıp bu şarkıyı Neveser'e dinletmek geliyor içimden, ama tutuyorum kendimi. 6. Gözümü ayıramıyorum telefondan, ararsa gürültüden duyamam diye gözümün önünde duruyor. 7. "Duydun değil mi? Belki de içtiğim sigaranın dumanısın."

13 Eylül Pazartesi
Yolculuk
Tekirdağ yolu. Gümüşyaka, Marmara Ereğlisi, Yeniçiftlik'ten devam et. Yeniçiftlik bitiş levhasından bir kilometre sağda, yani yolun kara tarafında "Çeşmeli Evleri" yazar. Çeşmeli Evleri'nin karşısındaki tarlada yazlıkları olanlar var. Yazlıkçılar genelde yaşlılar ve torunları. Hepsi emekli olmuşlar. Yazlıkçıların yolunun başında Sivaslı Gülizar Teyze'nin minik bir bakkalı bulunuyor. Bu sezon başı Muhtar Teyze sosyetelere uyup "yaza merhaba" ile bakkalının açılışını yaptı. Yazlıkçılar kısır yaptılar, kek getirdiler. Servisleri kadınlar yaptı. Bozuk eski bir radyodan Türk Sanat Müziği dinlendi. Sonra şarkılar söylendi. "Gökyüzünde yalnız gezen yıldızlar, yeryüzünde sizin kadar yalnızım..." Gülizar Teyze'ye yazlıkçılar
"Muhtar Teyze" diyorlar. Çünkü her şey ondan soruluyor. Örneğin tarlanın içinden geçen yol Gülizar Teyze'nin çabalarıyla oldu. Bu yıl tarlalara günebakan ekildi, ayçiçekleri. Evlerin camlarından ayçiçekleri görülüyor. Bir de yazlıkçıların Durmuşı var. Karadenizli, mavi gözlü, beyaz saçlı, emekli tonton bir amca. Durmuşın elinden her şey gelir. Durmuş Amca, yazlıkçılar için şunları yaptı: 1. Muhtar Teyze'den satın aldıklarını rahat taşısın diye tahta tekerlekli bir pazar arabası. 2. Torunları sıkılmasın diye ağaca telden basket potası. 3. İki ağacın arasına balıkçı ağı gerip voleybol sahası.

14 Eylül Salı
Dondurmalı baklava
Uzun yılların ustası Hamdi Usta Restoranı'nda yaz kış kendi yaptığı dondurması var. Bu dondurmayı ayrıca kendi açtığı tereyağlı baklavanın üzerine koyuyor. Çiğ köfte de her zaman bulunuyor. Lokanta et ve balık üzerine Erdek'te çok seviliyor. Kampların aksi istikametinde. Çuğra Mevkii.

Erdek.
Meydan Caminin yanından midibüsler kalkıyor. 750 bin. Not: Erdek'te denizin en durgun ve en sıcak olduğu ay Eylül ayı. Geçici kısa yağmurlara aldırmayacaksın.

Tuzla'dan bir ada yolculuğu.
Denizcilik Yüksek Okulu eğitim gemisinin az ilerisinde, açıklarda Tuzla Sahili'nde minik terkedilmiş bir ada. İki küçük kumsalı var. Tuzlalılar tekneyle adaya gidiyor ve orada mangal ve piknik yapıyorlar. Marmara Denizi'nin mükemmel yaşanabileceği bir yer. Sessiz. Denize de giriliyor.

15 Eylül Çarşamba
Yayık ayranı
Sadece Karadeniz yemekleri ve köylülerden alınan gerçek yayık ayranı. Ayran kulplu alüminyum kaplarda veriliyor. Restoranın içinde bir köşesinde bir de pastanesi var. Yemek yemek istemeyen pastane keyfi yaşayabilir. Bölgenin en ünlü restoranı. Herkes orada yemek yiyor. Fiyatları çok uygun. Saat 06'dan itibaren gece 12'ye kadar açık. Adı: Şükrü Usta Restoranı. Meydankapı, Sinop. Ek Bilgi: İskelede ve sahilde saat 05.30'da bir hareket başlıyor. Bölgenin halkı iskelede ve sahilde yürüyüş yapıyor. Sonra işine yetişiyor. Saat 9'dan sonra işsiz olanlar yürüyor. Artık denizcilik işletmelerinin yolcu gemileri Sinop Limanı'na uğramadığı için iskele yürüyüş parkuru olarak kullanılıyor. Rıhtımdaki geniş caddenin adı Aşıklar Caddesi. Sinop.

Semra Aktaş

DİĞER AJANDA HABERLERİ
 Brunch'lardan Brunch Beğen
 Dışarı Çıkmadan Önce
 ABD'yi altüst eden film
 Beyoğlu'nu yaşayın
 Dışarı Çıkmadan Önce
 Biz Gittik, Beğendik
 7 Gün 7 Dakika nerede ne yapmalı?
 Mevsimin ilk Türk filmi
 Kaçırılmayacak beş sergi
 Liste 5
 3 Eylül Cuma
    Yazarlar
    Alışveriş
    Yaşam
  » Ajanda
    Güncel
    Gezi
Avrupa'nın yarısı bu nüfusa yetişemiyor
Bir çok Avrupa ülkesinin nüfusundan daha fazla öğrenci, dün eğitim...
İki Fotoğraf Arasındaki Benzerlikler
Yandaki iki fotoğraf da İstanbul İkitelli'de çekildi. İlk fotoğraf,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.