kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
  » Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Üniversiteler otomotive çalışacak
Üniversiteler otomotive çalışacak
Aksaray'da üniversite açılıyor

Otomotiv okullu oldu

Otomotiv şirketleri ile üniversitelerin işbirliği artıyor. Bu sayede de öğrencilerin projeleri kağıt üzerinde kalmıyor.

Sanayi-üniversite işbirliğinin en güzel örneklerinden birisini otomotiv veriyor. Okullarda üretilen bilginin kağıt üzerinde kalmaması için şirketler, üniversitelerle işbirliklerine gidiyor. Boğaziçi,ODTÜ, İTÜ, Yıldız, Mimar Sinan ve Kocaeli gibi öğrenim kurumlarında okuyan öğrencilerin tez konuları artık lokomotif sektöre kazandırılıyor. Son olarak Ford Otosan'la işbirliğine giden Boğaziçi Üniversitesi, Türkiye'de bir ilke imza atarak 2004-2005 öğretim yılında Otomotiv Mühendisliği Yüksek Mühendisliği'ne start veriyor.


***

Üniversiteler otomotive çalışacak

Üniversitelerde üretilen bilgi, direkt otomotiv sanayinin hizmetine sunulacak. Yapılan işbirliğiyle Boğaziçi Üniversitesi'nde otomotiv master programı start alacak.

Üniversite-sanayi işbirliğinin en güzel örneklerinden birisini otomotiv sanayi ve Türkiye'deki üniversiteler vermeye başladı. Okullarda üretilen bilginin kağıt üzerinde kalmayıp uygulanabilir hale gelmesini sağlayan işbirliğini son olarak Ford Otosan gerçekleştirdi. Ar-Ge Koordinatörlüğü'nce yapılan çalışmalar dahilinde Ford Otosan, Boğaziçi Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve son olarak Kocaeli Üniversitesi ile anlaşma imzaladı.

Boğaziçi'nde otomotiv masterı
Böylece Ford üniversitelerle işbirliğine giderek yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin tez konularını sanayiye kazandırmaya başladı. Ayrıca Ford, bu yıl Boğaziçi Üniversitesi'nde otomotiv mühendisliği yüksek lisans programının başlamasına da önayak oluyor. Şimdilik üniversiteleriyle işbirliğine gittiği 13 öğrenci ile anlaşan şirket bu sayıyı 20'ye çıkaracak. Böylece hem üniversitede üretilen bilgi sanayiye kazandırılmış olacak hem de yetenekli gençler ülke ekonomisine katma değer üretir hale gelecek. Ford anlaştığı öğrencilere öğretim üyesi kadar maaş da verecek. Ford Otosan Ürün Geliştirme'den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ufuk Güçlü, Türkiye'de otomotiv sektörünün lideri olma bilinci ile geleceğe uzanan bir Ar-Ge perspektifi oluşturduklarını söyledi. Güçlü, bu kapsamda ilk olarak Ürün Geliştirme'ye bağlı olarak çalışan Ar-Ge koordinatörlüğünü kurduklarını ifade etti. Ar-Ge koordinatörlüğünce yapılan çalışmalar dahilinde Ford Otosan, üniversitelerle anlaşma imzaladı.

Bilgi ürüne dönüşecek
Ufuk Güçlü, işbirliklerinin nedenini şöyle aktarıyor: "Buradaki amacımız; ürün kalitesini yükseltebilme, ürüne üstünlük verici özellikler kazandırabilme ve rekabet edebilme gücümüzü artıran sistemi kurmaktı. Bu amaçla; sanayi, devlet mekanizması ve üniversitenin oluşturduğu üç unsur arasındaki inovasyonu oluşturacak ve rekabet öncesi işbirliği kültürünü yerleştirecek tedbirleri aldık. Ancak bu tedbirler sonrasında; bilginin ekonomik bir faydaya (örneğin, ticari bir ürüne) dönüştürülmesi sözkonusu. Bu modelde, bilgiyi üretecek, bunun için gerekli araştırmaları yapacak olan üniversitedir; bunu ticari bir ürüne dönüştürecek olan da sanayidir." Peki Ford Otosan'ın üniversitelerle yaptığı anlaşmaların içeriği ne? İşte Güçlü'nün ağzından hedefler:

* Ford Otosan'ın projelerinde öğretim üyesi ve öğrencilerin yer almasını sağlamak; öğretim üyelerinin bilgisinden yararlanırken, mevcut yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin tez konularını, sanayinin gerçek bir problemini çözecek şekilde belirlemelerini sağlamak.

* Türkiye'nin önemli bir sorunu da beyin göçünün engellenmesi ve yetenekli genç insanların ülke ekonomisine katma değer üretir hale getirilmesi. Öğretim üyelerince tavsiye edilen arkadaşlarımız projelerde çalıştıkları süre boyunca bir üniversite araştırma görevlisi kadar maaş alabiliyor. Yılbaşından bu yana 13 öğrenci destekleniyor. Yıl sonuna kadar bu sayının 20'ye ulaşmasını bekliyoruz. Projelerini tamamlayan 8 arkadaş, ilgili müdürlüklerin isteği ile işe alınmış durumda. Ford Otosan açısından bakıldığında ise; bölümlerini derece ile bitirmiş öğrencileri, deneyerek işe alma şansını yakalıyoruz.

Okullara 1 trilyonluk yatırım
* Sanayi kuruluşlarımızın ülke içindeki başka şirketlerle işbirliği yaparak, örneğin, "rekabet öncesi araştırma ortaklığı" kurarak, kendilerini yenileyebilme imkanları da sınırlı. Zaten, bu tür ortaklıklar kurma ya da "rekabet içinde işbirliği" yapma konusu, her şeyden önce bir firma kültürü meselesidir ve böylesi bir kültür, ülkemizde, henüz son derece cılızdır.

* Ford Otosan'da 200 civarında ürün geliştirme mühendisi çalışıyor ve bunların önemli bir kısmı yüksek lisans ve doktoralı. Diğerlerinin de yüksek lisans ve doktora programlarından yararlanması için özendici tedbirler alıyoruz.

* İlk yedi ayda üniversitlere toplam 500 milyar lira kaynak ayırdık. Yıl sonuna kadar bu rakam 1 trilyon lira olacak. Projelerde 17 öğretim görevlisi ve 13 öğrenci çalışıyor. Proje süreleri 3 ay ile 15 ay arasında değişiyor.
DİĞER OTO FİNANS HABERLERİ
 Her zaman otomobil mi suçlu olacak?
 Sonbahar kampanyaları sizi oto sahibi yapacak
 Türkiye'nin en iyi satış danışmanı Ankara'dan
 Nissan yeni silahları için 2 motor geliştirdi
 Ağır kamyonla Türkiye turu
 Bizi izleyin! Akdeniz ateşi geliyor
 Güneşi çok özleyecek
 Yenilenen Toyota Camry yollara çıktı
 Grand Voyager dizelle daha tasarruflu oldu
 Tofaş briçte de iddialı çıktı
 Yayın hayatına taze bir kan
 Hyundai Assan merkezini taşıdı
 Kazazedenin tüm masrafı sigortadan
 500 lira taksitle Hyundai!
 Dünya yollarında 10. yıl
 25 milyon kilometrede tek bir kazaya karışmadılar
 Shell'le Audi sahibi oldular
 Yeni bir sayfa açıldı
 Motorun sesi bile yeter
    Otomobil Yazarları
    Otomobil Dünyası
  » Oto Finans
METE TANSU
Delikanlı Türk şoför kolunu kırmaz!
Türkiye'de ne yazık...
ALİ SAYDAM
Origami ile gelen memnuniyet
Japon kültürüyle tanışmam...
Ekvador'da gülüm kaldı
Ekvador'da gülüm kaldı
Staj için gittiği Ekvador'da tutuklanan İTÜ öğrencisi Neslihan, 1.5...
Eşi, boşanma davası açtı diye öldürdü
Eşi, boşanma davası açtı diye öldürdü
Kadıköy'de bir süredir ayrı yaşadığı eşine boşanma davası açan iki...
Hep oğula mı kalacak!
Kazak lider Nazarbayev'in kızı Dariga başkanlığa yürüyor. İlk...
Powell: Neoconlar lanet olası deliler
İngiliz BBC kanalı yayıncılarından James Naughtie'nin bu hafta...
Başbakan: Halkın derdini dert edindik
Bahçeli ve Yazıcıoğlu'nun da katıldığı Ertuğrul Gazi'yi anma...
Avrupa yakaladı: İşte çıplak gerçek
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin, Wernicke- Korsakof hastası mahkumlar için...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.