kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
KADİFE SESLİ SOPRANO: Dariga Nazarbayeva, iyi derecede Rusça, İngilizce ve İtalyanca biliyor. Kazakistan Spor ve Jimnastik Federasyonu Başkanı. Mezzo soprano. Birçok konser verdi.
Kafkaslar'ın demir leydisi

Doğalgaz ve petrol zengini Kazakistan'da başkan Nazarbayev'in kızı Dariga babasının koltuğuna doğru ilerliyor. Üç çocuk annesi ve ülkenin en büyük medya grubunun sahibi olan Dariga, ilk sınavını gelecek haftaki meclis seçimlerinde verecek.

Hep oğula mı kalacak!

Kazak lider Nazarbayev'in kızı Dariga başkanlığa yürüyor. İlk sınavını meclis seçimlerinde verecek. Kazandığı takdirde babasının kısa süre içinde başkanlık koltuğunu Dariga'ya bırakacağı söyleniyor.

İyi bir opera sanatçısı. Ülkenin en büyük özel televizyon kanalının sahibi. En büyük medya patronu. Ve her geçen gün hızla zirveye yaklaşan çiçeği burnunda bir siyasi parti lideri... Zengin petrol ve doğal gaz bölgesi üzerinde bulunan Kazakistan'da siyasi arena oldukça hareketli günler yaşıyor. Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev'in büyük kızı Dariga, babasının koltuğuna oturma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Kısa süre önce kurduğu siyasi partisi Asar (Hep Birlikte) diğer siyasi partilerden transfer yaparak meclisteki en büyük muhalif parti konumuna yükseldi. Ülkede babasından sonra iktidara gelebilecek en güçlü ikinci kişi olduğu söylenen Dariga Nazarbayeva, hakkındaki eleştirileri azaltmak için babasına karşı sert muhalefetiyle de nam saldı... Dariga Nazarbayeva'nın, önümüzdeki hafta yapılacak genel seçimlerde siyasi gücünü çok daha sağlamlaştırması bekleniyor. Siyasi gözlemcilere göre 19 Eylül'de yapılacak meclis seçiminde en fazla milletvekili sayısını onun partisi çıkaracak.

MECLİSE SÖZCÜ
Böylece 40 yaşındaki üç çocuk annesi Nazarbayeva, yasalar gereği otomatik olarak meclis sözcüsü olacak. Ve eğer babası Nursultan Nazarbayev hastalanır ya da istifa etmek zorunda kalırsa, anayasa gereği meclis sözcüsü olarak onun yerine doğrudan kızı Dariga geçecek... Britanya'da yayımlanan Scotsman gazetesine konuşan uzmanlara göre veliaht Nazarbayev'in kısa sürede bu kadar destek kazanmasının arkasında, sahibi olduğu medya kuruluşlarının da büyük etkisi var. Dariga Nazarbayeva, ülkenin en büyük TV kanalı Haber'in başkanı. Kanalı kendi propagandası için kullandığı eleştirileri gelince görevini seçim sonrasına kadar geçici olarak bıraktı. Ancak Enformasyon Bakanı Altınbek Sarsenbayev, partisi üzerinden medya baskısının sürdüğü yolunda sert eleştirilerine devam ediyor. Dariga Nazarbayeva, hükümet politikalarını desteklese de babasının iktidar partisi Otan'ı (Anavatan) ağır dille eleştirmekten geri kalmıyor. Ancak kimi gözlemcilere göre bu da iktidar yolunda attığı taktik adımlardan biri. Çünkü eğer meclis seçimlerinden sonra uzmanların yorumladığı gibi babasının yerini alırsa, bunun siyasi bir "devir-teslim olmadığını" söyleyebilmek için zamanında yönelttiği eleştirileri göstermek istediği söyleniyor.

AZİL DAVASI OLABİLİR
Dariga Nazarbayeva, "Asar başkan yanlısı ancak konuşmaktan korkmayan bir parti" diyor. 15 yıldır devlet başkanı olan Nazarbayev, 2006'daki seçimde bir 7 yıllık dönem için daha aday olacağını söylüyor. Ancak Amerika'da hakkında açılan bir dava bunun önünde engel, kızı Dariga içinse iktidar yolunu temizleyecek bir sonuç doğurabilir. Nazarbayev'in eski danışmanı Amerikalı James Giffen'in Batılı petrol şirketlerine ihaleleri alabilmek için Kazak yetkililere 78 milyon dolar rüşvet ödediği iddia ediliyor. Dava sonucuna göre muhalifleri Başkan Nazarbayev'i azil sürecine sokar ya da istifaya zorlarsa, kapılar kızı için sonuna kadar açılmış olacak...
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Powell: Neoconlar lanet olası deliler
 'Subay, işkenceyi haber vermişti'
 Bush'un 'güvenli dünyası'
 Türkiye'nin tarih almasından yanayım
 Türkmenbaşı gözünü bu kez "zirveye" dikti
 El Kaide tankerle saldırı planlıyor
 Patrik'in ölümü komutan götürecek
 'Nuh'un adası' gibi akvaryum
 Sezaryenle doğdu
ÖMER ÇELİK
Güçsüz halkların en uzun yüzyılı (IV)
Önümüzdeki 'uzun...
Sami Yen canavarı: 3-1
Sami Yen canavarı: 3-1
Kirita'nın füzesiyle sarsılan Cimbom, ikinci yarı Necati'nin iki...
Milli destek
Milli destek
Sarı-kırmızılı taraftarlar, milli takımda tartışma konusu olan Hakan...
Başbakan: Halkın derdini dert edindik
Başbakan: Halkın derdini dert edindik
Bahçeli ve Yazıcıoğlu'nun da katıldığı Ertuğrul Gazi'yi anma...
'Kürtler kışkırttı'
Telafer'de Türkmenler'i vuran Amerikan operasyonuna Kürt...
Zeynep namaza durunca kaçıranlar ikna oldu!..
Gazeteci arkadaşımız Zeynep namaz kılıp dua okuyarak kendisini rehin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.