kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Balcicek Pamir @ SABAH
 

Kadınları en iyi anlayan yazar

Onu öyle kıskandılar, öyle gereksiz yere saldırdılar ki kadınlar onu beğendiklerini, sevdiklerini söylemekten çekinir oldu; özellikle erkeklerin yanında...

Bir kadını en iyi kim anlayabilir? Sevgilisi mi? Annesi mi? Kız arkadaşı mı yoksa kardeşi mi? En iyi kim bilebilir ne hissettiğini? Nelere kızdığını, nelerden gerçekten hoşlandığını... Biz kadınlar ne zaman rol yapmaya ihtiyaç duymayız? En çok sinirlendiğim haberlerden bir tanesi geçen gün gazetemdeydi. Başlık, "Kadınlar aslında ne demek isterler?" Habere göre örneğin "Çöpü dök" diyen bir kadın aslında "Çöpü hemen dökmezsen canına okurum, biraz sonra seyretmeyi düşündüğün maçı sana zehir ederim" demek istiyormuş. Gülmemek elde değil. Siz hayatınızda bundan daha abuk bir haber daha okudunuz mu? Erkeklere de şaşıyorum. Öyle kolay mı kadınları çözmek... Yani aklınız alıyor mu, elinizde bir rehber olacak orada kadının söylediği her şeyin gerçekte ne anlama geldiği yazacak... Erkeklerin hayali bu değil mi? Şöyle örneğin kadına "İyi misin?" diye soran bir erkek "İyiyim" cevabı alınca tatmin olmayacak ve inatla arkasındaki fikri araştırmaya çabalayacak. Sonunda kavga çıkacak. Ya da erkek kadını sürekli kafasının içinde tilkiler dolaşan bir canlı olarak kabul edecek ve ödü patlayacak... Hepsi birbirinden komik. Ayrıca kim kadınları, erkeklerin son derece düz ve oldukları gibi göründüğüne ikna edebilir? Baştan söyleyeyim, ben ikna olmam. Niye olayım ki? Kim ister dümdüz bir adamla ömrünü geçirmeyi?

Uzun zamandır okuduğumda beni bu kadar çarpan bu kadar sarsılmama sebep olan bir hikayeyle karşılaşmamıştım. Hikaye Roald Dahl'ın. İsmi "Son Perde". Konusu hayli ilginç. İlerleyen yaşlarda kadınların kabusu olan "kuruma" sorununu anlatıyor. Büyük aşkla bağlı olduğu kocasını aniden kaybeden bir kadının bir başkasıyla kurmaya çalıştığı cinsel ilişkinin hikayesi bu aslında. Neresi mi çarpıcı? Bütün cümleleri, hikayenin başlayışı, bitişi. Ama asıl çarpıcı olan bu hikayenin bir erkek yazarın kaleminden çıkıyor olması. Hikaye, Metis yayınlarından çıkan Kadınlığın 21 Hikayesi isimli kitaptan. İşin hoş tarafı hikayeleri Murathan Mungan seçmiş, sıralamayı o yapmış. "Yalnız yazdıklarımı değil, okuduklarımı da paylaşarak okura daha çok yaklaştığımı duyumsuyorum" diye yazmış başına. Ne kadar doğru bir tespit. Murathan Mungan'ı keyifle okuyan biri olarak onun okuduklarını paylaşmak, ona çok yakın hissetmek gibi, güzel. Harika bir duygu. Mungan'ın da etkilendiği "Son Perde" hikayesinin yazarının bir erkek olması "Aslında kadınları en iyi kim anlar?" sorusunun cevabını daha karmaşık hale getiriyor. Kim bir kadının ileriki yaşlarda yaşadığı kuruma sorununu kendisinden daha iyi bilebilir? Kim kocasını kaybettikten sonra bir başka erkeğin önünde soyunmayı bile düşünememesini anlayabilir? Yani "Erkek çekip gittiğinde yatakta tek başına kalan kadın ne hisseder?"sorusunun cevabını en iyi kim verebilir?

"Kadınları en iyi anlayan erkek yazar" diye birçok eleştiriye uğramıştı. Öyle kıskandılar öyle gereksiz yere saldırdılar ki kadınlar onu beğendiklerini, sevdiklerini söylemez oldular. Ahmet Altan'dan söz ediyorum tabii ki. Geçenlerde kadınlı erkekli oturduğumuz bir masada aynen şöyle bir konuşma geçti. Kitaplardan, yazarlardan bahsediyorduk. "Ahmet Altan da son kitabıyla silindi gitti, hani sizi en iyi anlayan yazardı?" dedi arkadaşımın kocası. "Nasıl yani?" diye atıldım. "Niye silinsin, tam tersine kitabı o kadar iyi satış yaptı ki, medya gücüyle satış yapıyor dedikodularına daha iyi verilecek bir cevap yoktu bence. Müthiş bir başarıya imza attı." Abartmıyorum, masadaki bütün erkekler bir anda cevap verdi "İyi de niye ortalarda gözükmüyor böyle büyük bir başarı yakaladıysa?" "Ortalarda gözükmeden de kadınları anlayabildiğini gösterdi de ondan" demedim. "Anlayış meselesi" dedim. "Başka kulvardasınız" hiç demedim. Ben ne anlatıyorum, ne işim var bu masada, onu hiç sormadım. Bir süre sonra kız arkadaşım kulağıma eğildi. "Aman" dedi boşver, "Ben sevgilimle Ahmet Altan tartışması yapmayı çoktan bıraktım. Onu övmeyince iş tatlıya bağlandı."

Bir kadını en iyi kim anlayabilir? Sevgilisi mi, annesi mi? Kız arkadaşı mı yoksa kardeşi mi? Bir kadını en iyi kadın mı anlar yoksa erkek mi? Bir kadını en iyi kim anlar biliyor musunuz? Anlamak isteyen. Kadın, erkek fark etmez. İstemek önemli, kendini onun yerine koymak, onun gibi düşünmeyi denemek önemli. Yoksa biz, erkekleri nasıl anlıyoruz sanıyorsunuz?

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Ölmeden önce mutlaka Ateş Hattı'na katılın   / 04-09-2004
 Fotoğraflar iyi ama sen yoksun   / 28-08-2004
 Fener'in konuyla ilgisi nedir hayatım?   / 21-08-2004
 Annenizi tanıyor musunuz?   / 14-08-2004
 Sallama çayı sevmiyorum   / 07-08-2004
 Keklik sürüsü satın alıyorum   / 24-07-2004
 Masal gibi bir ev..   / 17-07-2004
 Devir kilo ölçen bilgisayar devri   / 26-06-2004
 Öğlen karakolda gece Reina'da   / 19-06-2004
 Mavi bebek ameliyatının başrolünde bir marangoz vardı   / 12-06-2004
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Kadınları en iyi anlayan yazar
Onu öyle kıskandılar,...
KENAN ONUK
Akbank Caz Festivali yaklaşırken
Yılın önemli caz...
Beş dakikada göz kamaştırın
Beş dakikada göz kamaştırın
Hemen her kadının gardırobunda bulunan beyaz gömlek, hırka ya da jean...
Arzu dolu kadınlar için
Arzu dolu kadınlar için
Christian Dior, 1980'li yılların en ünlü ve en çok satan...
Havalimanında insanlık komedisi
Spielberg bu filmde ülkesine çok ciddi bir eleştiri getiriyor. Ama...
Sinema dünyamızı değiştirebilir
Michael Moore filmiyle George W. Bush yönetiminin, şaibeli ve şüpheli...
Gizli ajanlar yıldız dağıtıyor
Büyük restoran rehberleri çalışmalarını gizlilik içinde yürütüyor.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.