kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bütün mesele hayat, seks, ölüm
Bütün mesele hayat, seks, ölüm
Yaşadıklarım yazmıyorum!
Asıl iktidar iktidarsızlık

Asıl mesele seks ve ölüm

Ünlülerin psikiyatrı Cem Mumcu "Makber" kitabında hayatı, doğumu ve ölümü anlatıyor...
- MATEMATİK, fizik, postmodernizm derken aslında bütün mesele hayat, ölüm ve seks...
- KADINLARIN iktidarı suçluluk hissettirmek üzerine kuruluyor. Her şeyi yönlendiriyorlar.


***

Bütün mesele hayat, seks, ölüm

Hikayeleriyle tanınan Cem Mumcu bu defa bir romanla okurlarının karşısına çıktı. Makber doğumu ve ölümü barındıran bir hamam ekseninde kadın kahramanların sürüklediği bir öykü. Mumcu romanı için 'Bir süre sonra bana rağmen yazmaya başladı elim' diyor.

Cem Mumcu hikayeleriyle tanınan bir yazar. İmzasını taşıyan "Binbir İnsan Masalları" dizisi dört kitapta 97 öyküye ulaştı. Şimdi de adeta kaçınılmaz biçimde yazdığı bir romanla, "Makber"le okurların karşısında. Makber'in hikayesini anlatırken "Bir süre sonra bana rağmen yazmaya başladı elim" diyor Cem Mumcu. Makber bir hamam ekseninde, bir ailenin, ailedeki kadınların öyküsünü anlatıyor. Karakterleri derinleşmeye başladığı noktada yok oluyor. Doğuma ve ölüme dair, hayattaki boşluklara dair pek çok şey var Makber'de. Uzman bir psikiyatrist olan Cem Mumcu edebiyatın kapısından girildiğinde psikiyatrinin dışarıda kalması gerektiğini düşünüyor. Okuyan Us yayınlarının editörü de olan Cem Mumcu romanı Makber'i, edebiyatı ve hayatı anlattı.

* Yazmakla nasıl bir ilişkiniz var? Sadece yazmak demeyeyim, genel anlamda kitap benim hayatımın temel sözcüğü. Kitap benim için fazlasıyla libidinal bir şey. Etrafımda dönen ne varsa kitapla ilişkili. Bu yüzden çok eski bir hikaye yazmak. Öykü devam ediyor ama bu kendi içinde başka bir yere oturdu. Roman olacağına dair hiçbir fikrim yoktu başladığımda...

KURMAM, HESAPLAMAM
* Biraz mistik bir tutum mu bu; 'Metni kendi kaderine bırakıyorum' gibi? Tam böyle değil. Kendi kaderine bırakmıyorum, sahip çıkıyorum ama ben öyle çok kuran, hesaplayan, çalışan araştıran bir yazar değilim. Hızlı yazan, çok yazan bir adamım. Şu konuda bir şey yazayım, ben bu konuda bir roman yazayım, kurgusu şöyle olsun, sonu da böyle bitsin diye bir şey yazamam. Tarzım o değil. Kendi içinde akan, kendi sonunu kendi getiren bir şey. Mistik diyemeyeceğim.

* Makber'de "Bir süre sonra bana rağmen yazmaya başladı elim" diyorsunuz? Bu roman yazılırken yazdığım bir not. Kitabın önüne yazmak için yazmadım. Her zaman taşıdığım defterlerden birine aldığım bir nottu. Biraz kavgalı oldu o dönemde, bırakmak istedim bu metni kurtulmak istedim, öykülerime dönmek istedim, olmadı.

* Özellikle kıyıda kenarda kalmış Osmanlıca kelimeleri kullanıyorsunuz? Bilinçli bir çaba değil. Bu kavramların şimdiki dilimizde içi dolu karşılıkları olsaydı ben onları kullanırdım. Ama yok. O kavramlar sadece o sözcüklerle ifade ediliyor. O kavramların sözcük olarak değerinden öte, içerdiği büyük değerler var. Her biri için yüzlerce cilt doldurabiliriz. Ama kullanmıyoruz, kullanılmadığında da kaybolur. SAHİCİ

OLMAYA ÇALIŞIYORUM
* Bir bilinç akışıyla mı yazıyorsunuz? Çok bilinç akışı denilemez. Bilinç akışı denilebilecek bölümleri vardır, ama sonunda bu benim edebiyat süzgecimden geçerek çıkıyor. Edebiyatın tarifi var benim kafamın içinde ben ona uyuyorum. Ona uymadığım noktada da yazdıklarıma edebiyat demiyorum.

* Ne var sizi besleyen? Sizi yazmaya iten bir problemler var mı? Ben çok fazla problem görüyorum. Sadece döneme dair değil. İnsanın kendi özüne dair, geçmişe dair, şimdiye dair problemler görüyorum. O kadar geniş kapsamlı bir soru ki bu. Yine de ben şuna kafamı taktım, şu çok önemli diyebileceğim bir şey yok. Hepsi çok önemli. Çok fazla rahatsızlıktan yazıyorum belki, çok fazla da keyiften yazıyorum... Hiç kimsenin anlamayacağı bir kitap da yazabilirim, kimse de almaz...

* Muhalif misiniz? Değilim. Kendimi tarif etmekten korkarım. Muhalif olduğum şeyler var. Benim sahici olmakla ilgili bir derdim var. Başardığımı söylemiyorum ama böyle bir derdim var. Sahici olmaya çalışıyorum.

* Karakterleri adeta yarım bırakıp bir diğerine geçiyorsunuz? O hayatın tarifi içinde anlattığım bir şey; boşluklar. Bu bizim hayatımız için de geçerlidir. Zannetmeyin ki biz insanları tümüyle anlıyoruz, yaşıyoruz, kavrıyoruz ve yeni ilişkilere geçiyoruz. Burada hep boşluklar var. Hayatta bir sürü boşluklar var.

* Kitapta kadın kahramanınız "sindirilmemiş bilgi kirletir" diyor? Ayrıca bilgi tehkilelidir de. Bizim bilgi adına aldığımız şeylerin hayatla ne kadar ilişkili olup olmadığı meselesi var. Çok derin araştırmalar okuyan insanların ben daha temelde, bizim çoğalma, aşık olma içgüdülerimizi, yas tutmayı kaçırdığını düşünüyorum. Halkın içinde başka bir öz bilgi var ve bu entelektüel bilgi bunların çoğunun aslını kaçırıyor. Matematik, fizik, post modernizm falan derken aslında bütün mesele hayat, ölüm, seks... Sinema, felsefe cart curt hepsi bunun üzerine kurulu. Bilim ciddi bir dogma haline geldi. Bilimsel araştırmaların çoğu sistematik olarak bir takım rant gruplarının yönlendirilmesiyle çıkıyor. Bu çok güzel olma gayretleri, anti aging, boy boy kravatlı doktorlar gerçeklikle alakalı değil. Hayata nüfuz etmek botoks mu olmaktır? Ben de doktorum. Bunlar iyice bizi maymuna dönüştürecek...

Cengiz Erdinç

DİĞER RÖPORTAJ HABERLERİ
 Bizi evimizden etmeyin
 Ünlü edebiyatçıları mızın eşleri kocalarından daha renkliymiş
 Zina suç mudur, değil midir yatağımızdaki düşman kim?
 Beyaz: "Herkes sanatçılar gibi zinaya hazır değil"
 Böyle futbol tartışması hiçbir yerde görülmedi
 50 yıldır güzel kadınlara ayakkabılarını giydiriyor
 Hiç aşık olmadım, önce şampiyon olmak istedim
 Halter yakında milli spor olacak
 Sizin evde dırdır sorun yaratıyor mu yoksa çoktan...
 Futbolcuların sırdaşı kadın psikolog
 Futbolcular tatlı müptelası
 Futbolcular tatlı müptelası
 Bir kadın için buradan daha güvenli bir yer bulamazsınız
 O kadar sıkıldım ki balıklara Hamlet' bile oynayabilirim
 Ödülleriyle rekor kıran Türk mimar
 Ekseninde deprem olan bir roman
 Hayallere hiçbir zaman ulaşılmaz
 Aziz Yıldırım da aynı şeyleri söyledi ama bir tek ihraç...
 Bir gay de delikanlı olabilir
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
  » Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
Güncel sanatın başarılı ismi
Güncel sanatın başarılı ismi
Güncel sanattaki başarısı, enstelasyonları, mahrem çizimleri,...
En eski parti 84. yaşını kutluyor
En eski parti 84. yaşını kutluyor
Uzun yıllar yasaklandığı için faaliyetlerini yeraltında sürdüren...
Pisboğaz imparator İstanbul sokaklarında
Bizans kültürünü iyi bilmezsek, aynı iklim ve topraklarda yeşeren...
Sofrada vicdan yapmayın
Clinton'ın hastalığına da, vakitsiz ölümlere de hep aynı gerekçe öne...
Klarnet hayatını değiştirdi
Konser için dünyayı dolaşan Mercan Dede'nin orkestrasında klarneti 15 yaşındaki...
Dünyayı güldürenlerden biri: GROUCHO MARX
Filmleri Paris perdelerinden hiç eksik olmayan sanatçı için ünlü 1968 olayları...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.