kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
AB'nin yönetiminde daha çok kadın var
AB'nin yönetiminde daha çok kadın var

Avrupa Birliği'nin gündemi Türkiye'den farklı. Yeni komisyondaki kadın üye sayısı sekize çıkarken başkan yardımcılığı koltuğuna da ilk kez bir kadın oturdu.

Avrupa Birliği sık sık gazetelerde, televizyonlarda yer alıyor. Fakat bu fazlasıyla "içe dönük" bir tartışma. Belki bu yüzden Avrupa Birliği'ndeki önemli gelişmeler Türkiye'deki medyada küçük ve önemsiz haberler olarak kenarda kalıyor. Bu "önemsiz" haberlerden biri de geçen hafta AB Komisyonu'nun yenilenen kadrosuydu. 1 Kasım'da Avrupa Parlamentosunda oylanacak yeni komisyonun 24 üyesinden üçte biri, yani sekiz komiser kadın. Daha önemlisi başkan yardımcılığına da ilk kez bir kadın getirilecek. Ayrıca Türkiye'yi ilgilendiren "genişlemeden sorumlu" komiser de 42 yaşında felsefe mezunu Finli Olli Rhen. 1999 eylülünden beri başkanlığını politika profesörü Romano Prodi'nin yürüttüğü Komisyonun yeni başkanı Portekiz'den, Jose Manuel Barroso. Bu hazirana kadar Portekiz başbakanı olarak görev yapan Barroso(48) AB Komisyon Başkanlığı görevine getirilince başbakanlığı bıraktı. Hukuk ve uluslararası ilişkiler okumuş olan başkan sosyal demokrat partiden ve 1974 yılında Portekiz'de gerçekleşen Karanfil Devrimi'nin etkili isimlerinden. Fakat son dönemde başbakanlığı sırasında pek çok tartışmalı kararda imzası olan ve Amerika'nın Irak'ı işgaline destek veren Barosso Portekiz kamoyunun tepkisini topladı. Barosso'nun başkanlığında oluşan yeni komisyonda eski başbakanlar ve bakanlar ağırlıkta. 1 Kasım'da Komisyonu onaylamak üzere toplanacak Avrupa Parlamentosu tek tek adaylara değil bütün ekibe oy verecek. Parlamento'nun çoğunluğunun oyunu alabileceği söylenen yeni komisyon hakkında oldukça olumlu bir tutum takınan Avrupa basınına göre en önemli gelişme AB tarihinde ilk kez Komisyonda 8 kadın üyenin birden görev yapması. Daha önceki çalışma döneminde beş kadının görev yaptığı komisyona Polonya, Litvanya, Letonya, Lüksemburg, İsveç, Hollanda, Danimarka ve Avusturya'dan gelen kadın üyelerle birlikte Avrupa Komisyonu'nda kadınların gücü artacak.

YENİ ADRES BERLAYMONT
Başkan Jose Manuel Barosso 24 komisyon üyesiyle birlikte yaptığı basın açıklamasında ekibinin "bir takım olarak çalışmasını düşünüğü için her üyenin ofisini Brüksel'de bulunan Berlaymont binasında kurmasını" istedi. Berlaymont binası aslında Avrupa için siyasi bir sembol, çünkü Avrupa'nın tek çatı altında toplanmasının simgesi olarak ünlü mimar De Vesteland'in projesi olan bina 1967'- den 1991'e kadar komisyonun görev yaptığı adresti. Barosso'nun yeni dönemde en çok önem verdiği konu ise uluslararası politika platformlarındaki iletişim problemi. Son seçimlerde yaşanan gerilimin ardından özellikle başkan yardımcısı olarak görevlendirilen Margot Wallström'den "İletişim Stratejisi ve Uluslararası İlişkiler" adı altında bir komisyon kurarak çalışmasını istemiş. AB tarihinde kadınlar açısından gerçekleştirilen çok önemli bir adım da bir kadının komisyon başkan yardımcısı olarak göreve atanması. İsveçli Wallström (50) daha önce ülkesinde kültür bakanı ve sosyal işler bakanı olarak görev yapmış, Türkiye'nin adaylığına sıcak bakan İsveç başbakanı Göran Persson ile aynı partiden ve Avrupa Komisyonu'nda çevreden sorumlu üye olarak çalışmış. Hakan isminde bir eşi, Viktor ve Erik adlı iki çocuğu var. Barroso'nun ekibinde diğer kadın komiserler (Danimarka) Mariann Fischer Boel, (Avusturya) Benita Ferrero- Waldner, (Letonya) Dalia Grybauskait, (Polonya) Danuta Hübner, (Hollanda) Neelie Kroes, (Lüksemburg) Vivianne Reding, (Litvanya) İngrida Udre. Avrupa Birliği'ne (AB) 1 Mayıs 2004'te üye olan 10 yeni ülkeden 3 komiser kadın var. Bunlar 1 Mayıs'tan itibaren komisyonda görevlendirilmişlerdi.

VERHAUGEN YERİNE REHN
2010 yılında Avrupa'yı dünyanın en güçlü ekonomisine sahip bir topluluk olarak genişlemesini hedefleyen Barosso yeni komiserleriyle ilk kez geçen cuma Brüksel'de toplandı. Önümüzdeki beş yıl içinde uygulanacak pogramların, öncelikli harcamaların ve komisyonun politik vizyonunun tartışıldığı toplantının en etkileyici isimlerinden biri bir kadındı. "Finansal Program ve Bütçe" den sorumlu olan Dalia Grybauskait komisyonun yeni üye ülkelerinden Letonya'nın karizmatik maliye bakanı olarak biliniyor. Görev yaptığı dönemde bütçe açığını kapatarak ekonomik büyümeyi artıran bakan komisyonun ekonomideki umudu olacak. Türkiye'yi oldukça yakından ilgilendiren bir başka gelişme ise üyelik adayı ülkelerden sorumlu olan "Genişleme" sorumlusu Günter Verhaugen, ilk kez kendisiyle başlayan bu görevi Finlandiya'dan Olli Rehn'e bırakacak. Günter Verheugen ise başkan yardımcısı"Girişim Endüstri" den sorumlu üye olarak devam edecek. Türkiye'nin AB üyeliğine sıcak bakan Finlandiya hükümetinin ekonomi danışmanlığını yürüten Olli Rehn (42) en genç komiserlerden biri ve felsefe mezunu. Komisyon başkanı Barosso Olli Rehn için "Genç olabilir ama ben Rehn'e güveniyorum. Rehn genişleme ve Balkanlar dosyalarını yürütebilecek yetenektedir. Bulgaristan ve Romanya, ardından Hırvatistan var. Sonrasını göreceğiz. Türkiye konusunda alınacak kararlara göre başka seçenekler açık kalıyor. Genişleme konusunda, Verheugen'in görevi sırasında olduğundan daha az yapacak iş kaldığı doğru." diyor. 1 Mayıs 2004'- te yeni üyelerinin katılımıyla genişleyen Avrupa Birliği'nin önündeki takvime göre önümüzdeki Aralık ayında Türkiye'nin adaylığı netleşecek ve plana göre 2007 yılında Romanya ve Bulgaristan'ın üyeliği gerçekleşecek.

Adnan Yıldız

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Güncel sanatın başarılı ismi
 En eski parti 84. yaşını kutluyor
 Evli ve çok özgür!
 Trabzonspor'un İstanbul çıkarması
 Zeyrek'e UNESCO sahip çıktı
 Fransa'yı Karıştıran Habercilik Tartışması
 Kızların mikrokredi mucizesi
 Genç bir kızın kaleminden uyuşturucu
 Gitar ustası İstanbul'da
 Güneşle gelen büyük zafer
 10 derste mutluluk
 Nobel Ödüllü bir köy evi
 Hayatınıza giren dijital kolaylıklar
 Asırlık surlar hayat buluyor
 Troya artık vakfa emanet
 Rize Güneysu'da Erdoğan bereketi
 'Şeref Abi' ile nostaljik turlar
 İstanbul "müze kent" olacak
 Çok tartışılan şampiyonluk
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
MEHMET ALTAN
İspanyol kadınları neden uzun yaşar?
Arka sayfasını uzun...
BALÇİÇEK PAMİR
Onlar kim olduğumuzu biliyor
Köpekler insanlara,...
ALİ POYRAZOĞLU
Gelin birlikte düşünelim
Yeni bir eğitim yılı daha...
STELYO BERBERAKİS
Milliyetçiler Ve Vatanperverler
Yunanlar Avrupa...
YASEMİN TAŞKIN
Zina Boşanmak İçin Yeterli Sebep Değil!
İtalyanlar bir...
FİKRET AYDEMİR
9/11 VE İSİMLER
Brüksel'de doğan erkek...
Pisboğaz imparator İstanbul sokaklarında
Bizans kültürünü iyi bilmezsek, aynı iklim ve topraklarda yeşeren Osmanlı'nın...
Sofrada vicdan yapmayın
Clinton'ın hastalığına da, vakitsiz ölümlere de hep aynı gerekçe öne sürülüyor:...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.