kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
SİVİL KURBAN SAYISI FARKLI: Amerikan güçleri Telafer'de operasyonlara devam ediyor. Kuşatma altında tutulan Telafer kentine giriş çıkışlar yasaklanırken, Amerikalı yetkililer yabancı direnişçilerle yaşanan çatışmalarda 57 direnişçinin öldürüldüğünü açıkladı. Uluslararası haber ajansı AP'de yer alan habere göre operasyonlarda ölen sivillerin sayısı 60, Anadolu ajansında yer alan bir başka habere göre ise ölen sivillerin sayısı 120...
Yumuşak Karın Telafer

Ankara ABD ve direnişçiler arasında kalan Telaferli Türkmenler'in sorununun bir an önce çözülmesini istiyor. Çünkü sorunun büyümesi AB ile kriz yaratacak.

Ankara'nın yumuşak karnı

Iraklı Türkmenler'in durumu rahatlıkla Ankara'yı sınır ötesi operasyon ve aralık öncesinde AB'yle krize sürükleyebilir. Krizi önlemek için acilen yeni Türkmen stratejisi geliştirmeli.

Bağdat'ta telefonla ulaştığım Iraklı siyasetçi anlatıyor: "Telafer'de 13 saattir elektrik ve su yok. Amerikalılar şehrin etrafını tel örgüyle sardı. İki gün önceki Amerikan bombardımanı çok şiddetliydi ve 57 kişi öldü. Çoğunluğu Türkmen." 155 bin nüfuslu Türkmen şehrinde, inanılmaz bir dram yaşanıyor. Felluce ve Samarra'da Amerikan güçleriyle çarpışan 300 kişilik bir Baas Partisi grubu ve yabancı militanlar, birkaç gün önce kente sızdı. Önce ABD yardımıyla yeni kurulan Irak Ulusal Muhafızları'nı, sonra Amerikan birliklerini kovup Telafer'e hakim oldu. Onlarla mücadele eden Amerikalılar, kente tüm gücüyle abanıyor. İkinci bir Felluce vakası sayabilirsiniz ama durum çok farklı. Çoğunluğu Şii Türkmenler'den oluşan Telaferliler, Amerikalılar ve Baasçılar arasında sıkışmış durumda. İkisini de desteklemiyorlar. ABD'ye direniş gibi bir gündemleri de yok. Türkmenler zaten geleneksel olarak silahlı mücadeleden uzak, kendi halinde bir millet. Baas milisleri, halkın şehri terketmesine izin vermiyor; Amerikalılar ise "üç beş çapulcu" diye gördükleri "cihatcılar" ve Baasçıları temizlemek için tüm kenti "konsantrasyon kampı" na dönüştürmeye hazır. Türkmenler arada canlı kalkan.

NEDEN ÖNEMLİ?
Irak'ın ufak kentlerinden sayılabilecek Telafer'de yaşananlar neden önemli? Çünkü Telafer (ve pek yakında Kerkük) Aralık öncesinde veya sonrasında Ankara'yı Avrupa Birliği'yle ilişkilerinde krize sürükleyebilir. Telafer'de (ve etnik tansiyonun ciddi anlamda tırmandığı Kerkük'te) Türkmenlere yönelik bir katliam Türkiye'nin tarafsız kalamayacağı bir durum. Bu hafta Genelkurmay Başkanlığı ve Dışişleri'nden peşpeşe gelen açıklamalar, Ankara'nın ne derece kaygılı olduğunun işaretçisi. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de bu yüzden Colin Powell'ı arayarak benzer kaygıları dile getirdi. İşin bir de PKK boyutu var. Türkiye'de terör eylemlerinin tırmanırken, Irak'taki PKK varlığı Ankara'nın daha da gözüne batıyor. Hükümetteki hava "Amerikalılar gerektiğinde terörist dedikleri 300 kişi için Telafer'i yerle bir ediyor, ama PKK konusunda kıllarını kıpırdatmıyor." Türk-Amerikan ilişkilerinin inceldiği nokta bu.

FATURA AĞIRLAŞABİLİR
Telafer Ankara için sıkıntılı bir durum yaratıyorsa, Kerkük'te bir krizin faturası çok daha yüksek olacaktır. Bu hafta "Kerkük için gerekirse can veririz" diyen Mesut Barzani, kentin Kürt hakimiyetinde olması konusunda tavizsiz. Türkmenler huzursuz. Pek yakında (ve Ocak'taki seçimler öncesinde) silahların konuşmaya başlayacağını düşünmek yanlış olmaz. Peki Kerkük'te bir etnik çatışma ya da Türkmenlere yönelik baskı başlarsa, Ankara ne yapacak? Aralık'a kadar hiç bir şey. AB'den tarih almaya kilitlenen Ankara, Irak'ta PKK'ya yönelik ya da Türkmenleri korumak amaçlı bir sınır ötesi operasyonun faturasının büyük olacağının farkında. Hem Brüksel hem de Washington'dan gelen mesajlar bu yönde.

GÜNDEME TAŞINMALI
Ama Aralık sonrasında Türkiye, kamuoyu açısından "pek de kontrol edemediği" bir duruma sürüklenebilir. Büyük devlet olarak Türkmenler'e sahip çıkmak, Türkiye'nin vicdani görevi. Avrupalılar'ın şu anki tavrı, "Irak'a operasyon olursa bizimle müzakereleri zora sokar" şeklinde. Geçenlerde üst düzey bir Avrupalı, Kerkük meselesinin Türk toplumu için ne kadar kritik olduğunu söylediğimizde, şaşkınlığını gizlemedi. Bu yetkilinin "Umarım bahsettiğiniz gibi bir senaryo karşısında oradaki çokuluslu gücün (yani ABD ordusu) durumu sakinleştirmesine fırsat verisiniz" sözleri, Türkiye'de siyaseten mümkün olmayabilir. Ankara'nın yakında nişanlanacağı Avrupalılar, kamuoyunun Kerkük konusunda bir anda nasıl alevlenebileceğinin farkında değil. Bu yüzden Ankara'nın bir an önce Telafer ve Kerkük'ün ciddiyetini Amerikalılar'a iyi anlatması, Avrupa'nın gündemine taşıması lazım. AB içinde olmak, bir ölçüde dış politikada koordinasyon gerektiriyor. Dışişleri Bakanlığı'na göre, Türkiye son bir yıl içinde dış politika kararlarında (uluslararası anlaşmalar, BM vs.) yüzde 80 AB'yle uyumluydu. Kerkük ise bu denklemin yumuşak karnı...
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Erdoğan: AB yolunda son 100 metreyi koşuyoruz
 Sezer'in oğluna Köşk'te mutevazı düğün
 Bakan: Zina ruh sağlığını bozar
 24 yıl sonra mizahla protestoya yasak
 Sarıgül'den tam teçhizatlı okullar
 Ağar: Gündem suni gündeme kilitlendi
 Bahçeli: Zina haram ve cezası olmalıdır
MAHMUT ÖVÜR
Kadir Topbaş'a kefil değilim
Dr. Mehmet Müezzinoğlu AKP...
Yaşam savaşı kazayla bitti
Bitkisel hayattaki Türkiye güzeli Esra Ayyer’in içinde bulunduğu...
Bu çiftlik çok eğlenceli olacak
Elini sıcak sudan çıkarmayan ünlüleri "çiftlik evi" stresi sardı.
SABAH muhabiri Tuğrul Irak'ta iki gün rehin kaldı
SABAH muhabiri Tuğrul Irak'ta iki gün rehin kaldı
Irak'taki diplomasi muhabirimiz Zeynep Tuğrul, Telafer'de Amerikan...
ABD'li Yargıç, Altan'ı övdü
ABD'li Yargıç, Altan'ı övdü
ABD'nin Baltimore Bölge Yargıcı Garbis, Yazar Ahmet Altan'ın 3 milyon...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.