kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
YABANCI HUKUKÇULARDAN OLUMLU NOT: Adalet Bakanı Çiçek'in açılışını yaptığı panele (soldan sağa) Yunanistan'dan Dr. Stephanos Emm. Kareklas, İspanya'dan Prof.Dr. Dulce Maria Santana Vega, Almanya'dan Prof.Dr. Manfred Maiwald katıldı. Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Prof.Dr. Bahri Öztürk'ün yönettiği panelde konuşan yabancı uzmanlar, yeni TCK'ya olumlu not verdiler.
Şüpheleri erteleyin bu yasayı çıkartın
Sözüer: Doğru yoldayız
Lekesiz dört Müslüman zinanın tanığı olabilir mi?
"Hukuk alanında tembellik hakkı yok"

Ceza Kanunu tasarısı AB'den 'Geçer' aldı

Yeni TCK tasarısı için rapor hazırlayan Avrupa Konseyi temsilcisi Silvia Tellenbach 'Esas olarak olumlu' dedi.

Hukuki Perspektifler Dergisi'nin panelinde, raportör Tellenbach, tartışılan maddelere rağmen yeni TCK'nın çok önemli olduğunu vurguladı, "Önce çıkarın, şüpheli maddeler sonra düzelir" dedi.

UZLAŞMA BAŞARILDI
TELLENBACH
ekledi: "Birçok iyileşme içeren yeni ceza kanununun yürürlüğe girmesi konusundaki uzlaşma başarılmış görünüyor. Şüphelerinizi erteleyin."

'TEMBELLERİN ÖZRÜ'
BAKAN
Çiçek, "TCK tasarısı şimdi tartışılmalı" diyenleri yanıtladı: "Bunlar tembel özürü. Sanki tasarıyı çeksek bu konuyu ele alıp bir yığın emek verecekler!"





Şüpheleri erteleyin bu yasayı çıkartın

İfade ve düşünce özgürlüğü, zina gibi maddelere rağmen yeni TCK'nın yasalaşmasının çok önemli olduğunu vurgulayan AB Türkiye Raportörü, "Şüphelerinizi erteleyin" dedi.


Avrupa Konseyi'nin yeni TCK Türkiye Raportörü Dr. Silvia Tellenbach, TBMM'nin önümüzdeki hafta görüşece- ği Türk Ceza Kanunu Tasarısı'nın tartışı- lan 'zina' maddesine mahkum edilmemesini istedi. Tasarının başından beri hazırlığının tanığı olduğunu belirten ve bazı maddelere ilişkin endişelere rağmen çok önemli olduğunu vurgulayan Tellen- bach, "Şüphelerinizi erteleyin" önerisinde bulundu.
Hukuki Pespektifler Dergisi (HPD), önümüzdeki hafta TBMM'de görüşülecek TCK tasarısını Türkiye ve dünyanın önde gelen hukukçu akademisyenlerle mercek altına aldı. Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in açılışını yaptığı panel, tasarının bugüne kadar en kapsamlı ele alındığı ve en geniş katılımlı toplantı oldu. Almanya, İtalya, İspanya, Polonya, Yunanistan'dan hukukçu akademisyenler, Avrupa Konseyi'nin TCK Türkiye Raportörü Tellenbach ve Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden 12 hukukçu akademisyenin katıldığı panelde, tasarı madde madde değerlendirildi, "Kişi hak ve özgürlükleri alanındaki gelişmelerin ceza kanunu reformlarına etkileri" konuşuldu.

BAKAN: HEPSİ TEMBELLİK ÖZÜRÜ
Paneli bir konuşmayla açan Adalet Bakanı Cemil Çiçek, ceza kanunlarının herkesi ilgilendiren temel bir yasa olduğunu, en az anayasa kadar, belki daha önemli olduğunu ifade etti, bir ülkenin demokratik standardını tespit edebilmek için başka göstergeye gerek olmadığını kaydetti. Ancak Türkiye'de herkesin bu konuyla ilgilenmediğinden yakınan Çiçek, "zina"yı kastederek, "son günlerdeki aktüel konu ile tasarının tartışılmaya başladığını" söyledi. İlgili meslek kuruluşları, hatta hukuk fakültelerinin dahi tasarı
ya katkı sağlamadığını ifade eden Çiçek, şimdi tasarının yeterince tartışılmadığını söyleyenlere şöyle yanıt verdi: "Sanki biz Salı günü Meclis gündeminden bunu çekersek, bu meslek kuruluşlarımız bu konuyu ele alacaklar, bir yığın emek verecekler, kafa yoracaklar da katkı sağlayacaklar... Bunların hepsi tembel
lerin özrüdür... Önümüzdeki hafta Meclis gündemine getireceğiz ümit ediyorum ki ay sonuna kadar da çıkaracağız."
Tasarının önceki hükümet döneminde hazırlanmaya başladığını, hükümetinin de her maddesini benimsemese de, parti görüşüyle çakışan maddeleri olsa da, zaman kaybetmemek için yasalaşma sürecini başlatma kararı verdiğini anlatan Bakan, şöyle devam etti:

"ÖNCELİK KİŞİ HAKLARINDA"
"1926'dan beri uygulamadaHPD’nin yayıncısı avukat Tekdağ, “Tasarıya yaklaşım çok olumlu” dedikarşılaştığımız zorluklar, vardığımız neticeler var, dünyadaki ceza hukuk alanındaki gelişmeler var, Türkiye'nin taraf olduğu sözleşmeler var, insan hakları mahkemesi kararları var ve halkımızın beklentileri var, tüm bunları dikkate alarak olabildiğince kendi içinde tutarlı dengeli bir yasa tasarısı hazırlamaya gayret ettik. Olabildiğince modern bir yasa hazırlamaya gayret gösterdik. Eksikleri olabilir, ama bir-iki endişeyi taşıyarak bu adımı atmamamız olmaz. Tasarının önceliği kişi hak ve özgürlü- ğüdür."
Çiçek, Hükümet'in en önemli gündeminin AB olduğunu vurguladı, "Sloganvari 'Avrupa'da bu var mı' eleştirilerini haksız buluyorum" dedi.

RAPORTÖR: ÇAĞDAŞ BİR YASA
Avrupa Konseyi'nin TCK Türkiye Raportörü Tellenbach da, tasarının hazırlık sürecinin tümüne tanıklık ettiğini, alt komisyonda hazırlanan tasarının TBMM Adalet Komisyonu'nda önemli değişikliklere uğradığını, en önemli düzenlemenin "işkenceye sıfır tolerans" kapsamında işkenceyle mücadeleye ilişkin maddeler olduğunu anlattı.
"Düşünce ve ifade özgürlüğüne ilişkin 302 ve 159'uncu maddeler için ben de endişeliyim" diyen, yeni düzenlemelerin "gerileme" anlamına geldiğini kaydeden Silvia Tellen- bach, ancak tüm tartışmalı maddelere rağmen, yürürlükteki TCK'nın değiştirilmesinin önemli olduğunu vurguladı ve sözlerini şöyle tamamladı: "Yeni bir yasanın uygulamaya geçirilmesi, herkes açısından büyük bir ödevdir. Ortak çıkar karşısında birkaç düzenlemenin uygun olup olmadığı konusundaki şüpheleri ertelemek gerekir. Yasa bütün ülkede tanındığı ve yasaya güven duyulduğu zaman, gerekli başka değişikliklerin yapılması zamanı gelmiş olacaktır."
Türk ve yabancı akademisyenlerin de görüşlerini açıkladığı panelde konuşan Hukuki Perspektifler Dergisi Yayıncısı Avukat Kenan Tekdağ, AB Raportörü Silvia Tellenbach'ın TCK tasarısına olumlu yaklaşımına dikkat çekti, yurtdışından gelen diğer uzmanların yaklaşımının da olumlu olduğunu belirtti.

"TCK DÜNYANIN SONU DEĞİL"
Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi'den Prof.Dr. Bahri Öztürk de "AB Raportörü'nün görüşleri umut verici. Bu kanunda eksik şeyler olabilir, ama bunlar kanun çıktıktan sonra düzeltilebilir, diyor Raportör. Bakan da kanunun çıkacağını söylüyor. Bu, dünyanın sonu değil. Olumlu yönleri de olumsuz yönleri var" dedi.

Sonat CANIDAR / HABER MERKEZİ

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 SABAH muhabiri Tuğrul Irak'ta iki gün rehin kaldı
 ABD'li Yargıç, Altan'ı övdü
 Siirt şehitleri gözyaşlarıyla
 YAŞ'la atılanlar AİHM'e gidiyor
 Böyle öğretmene can feda
NEBİL ÖZGENTÜRK
Nebil Özgentürk'ü arıyorum!
Çıldırmak işten değil! Hep...
SAVAŞ AY
Medya Çiftliği'nde hatır şikesi mi var?..
Sahne köy...
REFİK DURBAŞ
Kim kurbandır hayatınızda?
Herkes taraf bu davada.
HINCAL ULUÇ
Herkes hesap peşinde..
Ülkü Tamer, her hafta hem de...
UMUR TALU
Tarihin sonu
1989'da yazdığı makalenin üstüne, 1992'de...
MUHARREM SARIKAYA
Sınıfları doldurduk, yaşasın dershanemiz
Kerpiçten...
Soykırım yapılıyor
ABD güçleri, Ankara'nın uyarılarına rağmen Telafer'deki operasyonlara...
Patrik helikopter kazası kurbanı
Ortodoks Kilisesi'nde Fener Rum Patriği Bartholomeos'tan sonra gelen...
Kilidi Alex açtı: 4-1
Kilidi Alex açtı: 4-1
Ogün'ün kendi kalesine golüne Orhan yanıt verdi. Alex ve Nobre (2)...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.