kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mehmet Altan @ SABAH
 

Değişim Otoritesi

Akbank Private Banking'in 8 Haziran'daki Swissotel'deki davetiyesinde şunlar yazılıydı: "Fütürist, filozof, değişim otoritesi John Naisbitt'in" Geleceğin Düşünce Biçimleri ve yeni arayışlar' Konferansı'nda bugünden başlayarak geleceğe doğru bir yolculuğa çıkılacak. Sizi de aramızda görmek dileğiyle"...

Konferansa gitmeden önce, geriye bir yolculuğa çıktım. Raflardan 14 yıl önce yayınlanan, John Naisbitt'in ünlenmesine neden olan "Megatrends 2000" kitabını çekip aldım. Kitabı, 8 Haziran'daki konferansın sunuş konuşmasını yapan Tosun Terzioğlu'nun da vurguladığı gibi rahmetli Turgut Özal meşhur etmişti. Bu kitabı bir televizyon programında okuduğunu söylemişti. Daha sonra ise bir haftalık dergi, kitabı "Özal'ın elinden düşürmediği kitap" olarak kapak yapmıştı.

Form Yayınları da kitabı dört ay içinde yayınlanacak hale getirmişti. Kitabın hemen başlarındaki bir bilgi, yaşadığımız çağı algılamak açısından kafama nakşolmuştu: "Hammadde ağırlıklı ürünlerden uzaklaşmamızın en belirgin örneği fiber-optik kablo. Yaklaşık 3 kg.'lık fiber-optik kablo, bir ton bakır telin göndereceği çoklukta mesaj gönderebiliyor. En az bu kadar önemli olan da 3 kg.'lık fiber-optik kablonun, bir ton bakır tel üretmek için kullanılan enerjinin yüzde 5'inden de azını gerektirmesi."

***

14 yıl önceki kitapta "fütürist, filozof, değişim otoritesi" John Naisbitt'e göre 1990-2000 yılları arasındaki en önemli 10 yönelim şöyleydi: 1. 1990'lı yıllarda evrensel ekonomik patlama 2. Sanatta yeniden doğuş 3. Serbest piyasa sosyalizminin doğuşu 4. Evrensel yaşam tarzları ve kültürel milliyetçilik 5. Refah devletinin özelleştirilmesi 6. Pasifik kuşağının yükselişi 7. Kadın liderlerin on yılı 8. Biyoloji çağı 9. Üçüncü binyıldaki dinsel yeniden doğuş 10. Bireyin zaferi. Öngördüklerinin akıbetini madde madde incelemek gerekir. Ama sonuncu madde açısından 75 yaşındaki John Naisbitt'in kendi devrimini gerçekleştirdiğini gördüm. 48 yaşında sözünden çıkmadığı, yanından da ayırmadığı yeni bir eş bulmuştu. Konuşurken sürekli gözü yeni eşindeydi, yemek sırasındaki durum da farklı değildi.

***

Son konferansında yeryüzündeki değişimin çok önemli bir aşamaya geldiğini, bu değişimi yaygınlaştırmak gerektiğini söyledi. Amerika ile Avrupa kıyaslaması yaptı. Avrupa'ya hiç şans tanımadı. Konuşma daha çok siyasaldı. Ben konuşma boyunca, davetiyedeki "değişim otoritesi" tanımlamasıyla meşguldüm. Ancak konferansa girerken dağıtılan John Naisbitt'in son kitabını okurken, tanımlamanın da sırrını çözdüm: Aslında onun değişim otoriterliği yerel gazeteleri de kapsayan sıkı bir gazete okurluğundan kaynaklanmaktaydı. Bunu otuz beş yaşında, Kennedy'nin vurulmasından sonra başkan olan Johnson'un özel danışmanlığı döneminde öğrendi. Toplumdaki değişimi yerel Amerikan gazetelerini sistemli bir şekilde okuyarak anlayacağına kanaat getirdikten sonra yaşamında önemli değişiklikler yaptı. Urban Research adlı bir şirket kurdu. 200 yerel gazeteyi kategorize etti. Her ay içerik analizi metodunu kullanarak yerel gazeteleri inceledi. Daha sonra raporlar yazıp bunları şirketlere satmaya başladı. "Megatrends 2000"e giden serüveni böyle başladı.

***

John Naisbitt'in son kitabını okurken değişim otoritesi olma sırrını öğrenmem, gazete okuma konusundaki düşüncelerimin doğruluğunu bir kez daha doğruladı sanki... Gerçekten de hiç gazete okumayan ile okuyan, birkaç gazete okuyan ile tek gazete okuyanlar arasında her zaman bir fark hissederim. Tüm ulusal ve yerel gazeteleri okuyarak hayatı algılamanın ve bunu sistemli bir kavramsallaştırmaya tabii tutmanın insana "değişim otoritesi" kılma konusunda büyük bir imkan yaratacağına inanırım. Düşünün ki, on dört yıl önce 2000 yıllarını anlamak için John Naisbitt ile yola koyulmuştuk, Akbank Private Banking'in çağrılısı olarak yeniden onu dinledik. Bizim gibi çok az gazete okuyan ve "değişim" konusunda bütünsel bir analiz yapamayan toplumlara Naisbitt çok iyi bir örnek.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 İtalyan danteli   / 05-09-2004
 Antalyalı mısın, Mersinli mi?   / 29-08-2004
 Işıklı, sihirli, şiirsel   / 22-08-2004
 Pazar bilmecesi   / 15-08-2004
 Alo, sevgilim   / 08-08-2004
 Kiraz   / 01-08-2004
 Kadınlar ve Külkedisi   / 18-07-2004
 Cazın sevişmeyle ilgisi var mı?   / 11-07-2004
 Cinsellik ateş, aşk alev midir?   / 04-07-2004
 Değişim Otoritesi   / 27-06-2004
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
MEHMET ALTAN
İspanyol kadınları neden uzun yaşar?
Arka sayfasını uzun...
BALÇİÇEK PAMİR
Onlar kim olduğumuzu biliyor
Köpekler insanlara,...
ALİ POYRAZOĞLU
Gelin birlikte düşünelim
Yeni bir eğitim yılı daha...
STELYO BERBERAKİS
Milliyetçiler Ve Vatanperverler
Yunanlar Avrupa...
YASEMİN TAŞKIN
Zina Boşanmak İçin Yeterli Sebep Değil!
İtalyanlar bir...
FİKRET AYDEMİR
9/11 VE İSİMLER
Brüksel'de doğan erkek...
Pisboğaz imparator İstanbul sokaklarında
Bizans kültürünü iyi bilmezsek, aynı iklim ve topraklarda yeşeren Osmanlı'nın...
Sofrada vicdan yapmayın
Clinton'ın hastalığına da, vakitsiz ölümlere de hep aynı gerekçe öne sürülüyor:...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.