kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Roma'da aşk başkadır
Roma'da aşk başkadır
Her zevke uygun restoran ve kafeler
Alışveriş merkezleri

Roma'da aşk başkadır


Selim ve Esma'nın aşkları Roma'da devam ederken, gözler bu romantik başkente çevrildi. Sabah Gazetesi'nin Roma temsilcisi Yasemin Taşkın, kentin en güzel köşelerini kaleme aldı.

ATV'nin reyting rekorları kıran dizisi "Bir İstanbul Masalı"nın kahramanları Selim Arhan (Mehmet Aslantuğ) ve Esma Kozan (Ahu Türkpençe) yeni sezondaki ilk bölümlerde aşklarını Roma'nın romantik sokaklarında yaşarken pek çok insan da kentin büyüsüne kapıldı. Uzun yıllardır İtalya'da yaşayan Yasemin Taşkın'ın keyifli yazısı, Roma hayalleri kuranları bir kez daha baştan çıkartacak. Herkesin Roma sevdası farklı biçimde başlar, beni İtalyanca'ya merak, ünlü komedyen Toto'nun filmleri ve yeni gerçekçi İtalyan sineması Roma'ya sürükledi diyebilirim. İtalya'ya yerleşince de sebepler iyice arttı. Artık "Dünyanın her yerine gidişin Roma'ya dönüşünü seviyorum" demek de yanlış olmaz. İnsanı sıcak, alaycı, dalgacı, ağır kanlı, telaşı sevmeyen bir şehirdir Roma. Keyfini çıkarmak için valize bir miktar sabır ve zaman da koymak gerekir. Hemen söylemek gerek, en az 1-2 hafta önceden yer ayırmak kaydıyla her zevke göre otel bulmak mümkün Roma'da. Lüks ve debdebeli bir otel istiyorsanız Via Veneto'daki The Westin Excelsior'dan, Termini tren istasyonuna yakın Grand Hotel ve Hotel Esedra'ya, İspanyol merdivenlerinin başlangıcında Via Sistina'da Holywood yıldızlarını ve mankenleri ağırlayan Hotel De Russie, Hessler'e kadar alternatifler çok. Termini istasyonu yakınında bir de Es Hotel var. Şu içine girince hani acaba bir uzay istasyonuna mı geldim hissini yaratan yerlerden. Otelin odaları, arada bir boşluğun bulunduğu karşılıklı bloklarda yer alıyor ve anladığım kadarıyla müşterilerin birbirini dikizleme konsepti üzerine kurulmuş.

ELİNİZDE HARİTAYLA GEZİN
Bu lüks oteller bir yana "En ucuz otel nerede?" diye sorulacak olursa "Roma'da ucuz otel yok" demek gerekir. Yine de Şehir merkezine yakın mevkideki La Palma benim gönül rahatlığıyla tavsiye ettiğim bir yer. Eski bir villa havasında, 3 katlı, oda sayısı az, bahçesi var ve güzel havalarda dışarıda kahvaltı veriyorlar. Hiçbir konforu yok. Ama dediğim gibi temiz ve düzgün. La Palma "quartiere Trieste" olarak bilinen Trieste mahallesinde Via dei Apennini üzerinde. Şehir merkezinde, Via Rasella üzerindeki "Domus Giulia"da bir ev otel (www.domusjulia.it) ve iyi bir alternatif. Her iki otelde de oda fiyatları 80 euro'dan başlıyor. Roma'ya gelen bir gezginin yapacağı ilk şey kendini hemen şöyle bir kalabalığın içine atmaktır. Otelden çıkmadan mutlaka merkezin bir haritasını isteyin ve otelin yerini işaretlettirin. En önemli şeylerden biri de yanınıza bilumum radyo taksi telefonlarını yazıp almanızdır. Roma'da, İstanbul veya New York'ta olduğu gibi elinizi kaldırınca taksi durmaz. Cuma ve cumartesi günleri ise başkentte en bulunmaz şey taksidir. Roma meydanlarını dolaşmaya başlamak için en uygun yer Piazza Venezia. Ticari merkezin bulunduğu Via del Corso'ya insan sırtını verince sağda Mussolini'nin konuştuğu balkonun artık sergi afişleriyle süslendiği Venedik Sarayı, karşıda geçtiğimiz yüzyılın başında inşa edilen "Meçhul asker anıtı"na bakılarak hangi yola koyulsam diye zor bir soruyla karşı karşıya kalınır. "Meçhul asker anıtı"nın hemen solundaki yol sizi Kolezyum'a götürür. Roma'ya gelenlerin Colosseo'yu (Kolezyum) ziyaret edecekleri kesin ancak bu ziyarete bir ayrıcalık katmak istiyorsanız, tam karşısında Oppio tepesinde (Colle Oppio) Roma imparatoru Neron'un ikametinin küçük bir kısmı olan Domus Aurea'yı ziyaret edebilirsiniz. Bir saatlik ziyaret 8 euro. Önceden rezervasyon yapılması gerekiyor (Tel: 06 39967700). Bu ziyaret için bir arkeolog da isteyebilirsiniz. Bu telefon etme rezervasyon işlemlerini en akıllıcası otelden yaptırmak. Eğer tek başınaysanız bu gezinin sonunda Colle Oppio bahçelerinde tek başınıza gezmenizi tavsiye etmem. Tabii "via deii Fori Imperiali" de eski Roma'yı solumak isteyenler için kesinlikle adımlanması gereken bir yol.

SARTRE'IN EN SEVDİĞİ KAFE
Roma'nın renkli ve neşeli meydanlarından Pantheon'da, İmparator Adriano döneminden kalan kral mezarlığında orijinal mermerlerin güzelliğini seyredebilirsiniz. Pantheon'a gitmişken Caffe Sant' Eustachio'da bir kahve içmek için mola verin. Burası Sartre ve Simone de Beauvoir'ın da kahve içmeyi sevdikleri bir mekan. Ayrıca Roma'nın en iyi kahvesini yapmak gibi bir üne sahip. Pantheon yakınlarındaki ünlü pastane Giolitti'de aklınıza gelmeyecek tadlarda dondurma yiyebilirsiniz. Meydanı Mikelanj (Michelangelo) tarafından dizayn edilen Campidoglio'yu (Roma Belediyesi) ziyaret etmek için en iyi vakit ise akşam saatleri. Foro Romano'ya bakan teraslardan görülen manzara Roma'nın en romantik panoramalarından biri. Piazza Navona, Campo dei Fiori, Piazza Farnese, Santa Maria in Trastevere, Piazza del Popolo da Roma'da en sevilen meydanlar arasında. Barok dönemin en güzel ifadelerinden biri olan ve Berni'nin yaptığı çeşmenin de yer aldığı Navona meydanı her zaman ressamlardan hokkabazlara kadar çeşitli atraksiyonların merkezi. Piazza Navona'nın hemen ardında sanatçıların da uğrak yeri olan Bar della Pace'de oturup bir şey içmeden geçmeyin. Güzel havalarda dışarı oturup gelen geçeni seyretmek en keyifli meşgalelerden biri. Navona civarındayken Via dei Banchi Vecchi'de bir tur atmanızı tavsiye ederim. Alışveriş meraklıları ilginç dükkanlar bulacaklardır. Burası aynı zamanda çok ünlü olmamakla birlikte alternatif moda üretenlerin kendini ifade edebildikleri dükkanlarla dolu. Antika meraklıları da Via Margutta, Via Giulia, Via del Babuino gibi sokakların adını bir kenara yazsınlar.
DİĞER HOBİ HABERLERİ
 Klarnet hayatını değiştirdi
 Dünyayı güldürenlerden biri: GROUCHO MARX
 İç hatlarda kalite yarışı
 Türkiye'nin Bill Gates'leri
 KAYRA'nın altın denizcileri döndü
 Karadeniz Yat Rallisi'nin tarihçesi
 Zina: Tarih kadar eski bir 'haram'
 Çocukların resimlerdeki dünyaları
 Sıradışı filmler İstanbul'a geliyor
 Müslüman olmak ne demek?
 İstanbul'da kalbimi bıraktım
 Kampüslerin dilini anlatan kitap
 Uçmanın alternatifi yok
 Kantin piyasa vaat eder
 Kapadokya ve Girit buluşması
 Fenerbahçe Şenliği bitti Haliç Şenliği başlıyor
 Kerala'da tekne seyahati
 Her keseye uygun uçak
 Şimdi Cunda çok moda
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
  » Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
REFİK DURBAŞ
Anneler bilir ölümü...
O, dünyadaki bütün çocuklar gibi...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Her uçuş ayrı bir hikaye
Orta Doğu'da birçok ülkeye...
AYŞE YAĞCI
Hazineleri dar sokaklarda gizli
Eski evlerin restore...
KAZIM KANAT
Yaşanan hayat duygular değil!
Ben onu çok iyi...
ÖNCEL ÖZİÇER
Da Vinci Şifresi'ne katkı
Uğurlu rakamım yoktur ama...
TURGAY NOYAN
Kaptanın kazanılmış hakları ve yeni...
Şişmanlık çabuk yaşlandırıyor
Şişmanlık çabuk yaşlandırıyor
Bilimsel araştırmalar zayıf olanların daha uzun yaşadığını ortaya...
Kadının kabusu: HPV
Kadının kabusu: HPV
Kadınları etkileyen ve cinsel yolla bulaşan HPV, rahim ağzı...
Bütün mesele hayat, seks, ölüm
Hikayeleriyle tanınan Cem Mumcu bu defa bir romanla okurlarının...
Bizi evimizden etmeyin
İstanbul'un lüks semtlerinden Etiler'de öyle bir bina var ki yıllar...
Güncel sanatın başarılı ismi
Güncel sanattaki başarısı, enstelasyonları, mahrem çizimleri, neonları ve...
En eski parti 84. yaşını kutluyor
Uzun yıllar yasaklandığı için faaliyetlerini yeraltında sürdüren Türkiye...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.