kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Çocuğunuza örnek olun
Çocuğunuza örnek olun
Öğün düzeni ile tam puan aldı
Uygulaması Çok Kolay

Çocuğunuza örnek olun

Okul çağındaki çocukların beslenmeleri gelişimleri için anahtar rolünde. Sizin benimseyeceğiniz çok basit yöntemler onların da sağlıklı olmalarını sağlayacak.

Okullar açılıyor yani tatil sona erdi. Okul hazırlıkları içerisinde en önemli noktalardan biri de çocuğa beslenme çantasının alınması. Bazı okullarda da yıllık yemek planları hazırlandı. Ebeveynler hamburger, patates kızartması, kızarmış sosis, kremalı makarna ve pizzaları görünce "Çocuğum bu yıl bomba gibi olacak" düşüncesine girdi. Aslında anne ve babaların beslenme konusunda bilinçli olması gerekmektedir. Bu haftaki yazımda sağlıklı nesiller için sağlıklı beslenme önerilerim olacak, Okul çağında sağlıklı beslenmenin öğretilmesi yaşam boyu unutulmayacak davranışların kazanılmasına olanak sağlar. Ülkemizde 0-5 yaş grubu ile okul çağındaki çocuk ve gençlerde vitamin yetersizlikleri sık görülmektedir. Türkiye'de okul öncesi eğitimi alan, ilköğretim ve orta öğretim gören öğrenci sayısı 12 milyonu geçmektedir. Araştırmalara göre okul öncesi çocukların yüzde 16'sının beslenmesi bozuktur. Okul çağı çocuklarının yüzde 17-35'ten fazlasında kansızlık bulunmaktadır. Ülkemizde okul çağı çocuklarında yapılan bir çalışmada yüzde 23'ünde folik asit, yüzde 43'ünde de C vitamini yetersizliği bulunmuştur. Bu yapılanmanın sağlanması, vitamin ve mineral eksikliklerinin olmaması için Türk çocukları için geliştirdiğim sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite konusundaki 10 önerimi dikkatli bir şekilde yerine getirmenizi öneririm.

1. Besinlerin gücü hisset: Çok farklı besin tüketimi, çocukların enerji almasının dışında, ihtiyaç duydukları protein, karbonhidrat, yağ, posa, vitamin ve mineralleri almalarını sağlar. Çocukların tabaklarını yonca şeklinde 4 eşit parçaya ayırın. Tabağa farklı besin gruplarını ve değişik renkte besinleri yerleştirin. Çocukların besinleri karıştırmadan ayrı ayrı tatlarını bilerek yemeleri önemlidir.

2. Rafine besinden uzaklaş: Yiyeceklerin besin değerleri tohumlarında, kabuklarında ya da kabuklarına yakın kısımlarındadır. Bu nedenle çocuk ekmek tüketecekse buğday, köy ekmeği, mısır ekmeği, çok tahıllı ekmek, kepekli pirinç ve makarna, bulgur, kabuklu sebze ve meyve ile kuru yemişlerin beslenmelerinde bulundurulması gerekmektedir.

3. Sporla daha uzun yaşa: Yürümek, bisiklete binmek, koşmak, çocuklar arası popüler oyunlar oynamak, dans etmek gibi aktivitelerden birini her gün 60 dakika yapmasına olanak tanıyın.

4. Kahvaltı ile güne zinde başla: Ülkemizde öğrencilerin yüzde 60- 85'inin kahvaltı yapmadığı olarak kanıtlanmıştır. Kahvaltı yapmayan çocukların dikkat, öğrenme, aritmetik becerilerinde kayıp olduğunu gösteren çalışmalar bulunmaktadır.

5. İçecek tüket: Çocuğunuzun sıvı almasına özen gösterin. Ayran, süt, taze sıkılmış meyve suyu tercih edilmesi gereken sıvılar. Gazlı, şekerli içecekler, şekerli meyve suları, gazozlar mümkün olduğunca az tüketilmelidir. En sağlıklısı ise su içmek...

6. Yaratıcı duyguya yer ver: Çocuğunuzun beslenme konusundaki yaratıcılığını keşfedin. Sandviçlerini hazırlayabilir, salatasını doğrayabilir, sütünü kendi hazırlayabilir.

7. Örnek davranışlar sergileyin: Onunla süt içmek, sebze yemeklerini masada herkese aynı anda servis yapmak ve besinin sağlık üzerine etkileri ile ilgili konuşmalar çocuğunuzda oluşan olumsuzlukları önemli derecede azaltacaktır.

8. Sağlıklı buzdolabı yaratın: Bütün besin grupları dolabınızda olsun. Çocuklar evde oldukları zamanlarda buzdolabını açıp kapamayı, bir şeyler atıştırmayı severler. Sağlıklı besinlere dolabınızda ne kadar yer verirseniz ileride çocuğunuzun o kadar sağlıklı olmasını sağlarsınız.

9. Her şeyden önce eğlenin: Bir öğretiyi eğlenerek yaparsanız sıkıcı olmaktan çıkarmış olursunuz. Bu öğretileri ders yapar gibi değil de yaşamımızın parçası gibi bakarsanız öğrenmesinin de kolaylaştığını göreceksiniz.

10. Ayrıma son: Çocuklara bütün besinlerin sağlığımızı korumada bir yer tuttuğunu, her yiyecekten farklı maddeleri aldığımızı, iyi-kötü besinin olmadığını bu küçük yaşlarda öğretmeliyiz. Beslenme, öğrenmeyi etkiliyor. Bu nedenle çocukların okulda iken yedikleri de önem taşıyor.

Selahattin Dönmez

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Bach'a çocuk yorumu
 Başka kültürleri keşfedin
 Muhalif bir bakış
 9-12 yaş grubunun sendromu: Prebuluğ
 Genç kızlar onlarda kendi geleceklerini görüyor
 Bırakın tekmeler yumruklar konuşsun
 Onları korumanın en iyi yolu
 Deprem için zaman çok kısa
 Gönüllü öğretici olun
 "İstanbul Horse Show"u kaçırmayın
 Kenan benim şans meleğim
 Yarım asırdır "en"leri yazıyor
 15 milyona köyde beş yıldızlı tatil
 Tiyatro sahnesi podyuma taşındı
 Makyaj Çantası
 Doğanın kristalde hayat bulan cazibesi
 Diyarbakır'ın yeni sporu çim hokeyi
 Phaselis sanat etkinliği
 Genç bilim kadınlarına destek
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Kadınları en iyi anlayan yazar
Onu öyle kıskandılar,...
KENAN ONUK
Akbank Caz Festivali yaklaşırken
Yılın önemli caz...
Beş dakikada göz kamaştırın
Beş dakikada göz kamaştırın
Hemen her kadının gardırobunda bulunan beyaz gömlek, hırka ya da jean...
Arzu dolu kadınlar için
Arzu dolu kadınlar için
Christian Dior, 1980'li yılların en ünlü ve en çok satan...
Havalimanında insanlık komedisi
Spielberg bu filmde ülkesine çok ciddi bir eleştiri getiriyor. Ama...
Sinema dünyamızı değiştirebilir
Michael Moore filmiyle George W. Bush yönetiminin, şaibeli ve şüpheli...
Gizli ajanlar yıldız dağıtıyor
Büyük restoran rehberleri çalışmalarını gizlilik içinde yürütüyor.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.