kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
En eski parti 84. yaşını kutluyor
En eski parti 84. yaşını kutluyor

Uzun yıllar yasaklandığı için faaliyetlerini yeraltında sürdüren Türkiye Komünist Partisi yasallığın tadını çıkarıyor. 10 Eylül'de kuruluşunun 84. yıldönümünü kutlayan Türkiye'nin en eski partisi iktidar mücadelesini yirmili yaşlardaki gençlerle sürdürüyor.

Bakü'deki Kızıl Ordu lokalinde 10 Eylül 1920 günü günü toplanan çoğu Türkiye'den gelme 75 inançlı komünistin kurduğu Türkiye Komünist Partisi 84. yaşını kutluyor. Komünistlerin "yasaklı" olduğu yıllarda, mutluluğun nicelikte değil nitelikte olduğuna inananlar; onlara, kurak topraklara düşmüş bir bitkiye bakar gibi hüzünle bakmışlardı...11 Kasım 2001'de, kuruluşundan 81 yıl sonra Türkiye Komünist Partisi (TKP) adı altında, yasallaştıkları gün konumlarını "geçmişinden utanmak istemeyenlerin yeri" olarak açıkladılar Bir zamanlar o günkü adıyla Sovyetler Birliği Başkonsolosluğu'nun önünden geçerken, görüntülenmemek için kaldırım değiştirilen köşelerde çığlık çığlığa "Komünist" dergisini satanların çoğu; bundan 20 yıl önce aynı sözcükle nitelendirilen ağabey ya da ablalarının, günlerini iğneli fıçılarda yaşamaya tutsak biri gibi geçirdiğini bilemezlerdi. TKP' nin yasallaştıktan sonra mükemmellikten uzaklaştığını ve gücünü yitirdiğini iddia edenler de var. Türkiye İşçi Partisi Kurucu Üyesi Erdal Özberk TKP için "Yasallaştılar ama halkla bütünleşemediler ve de, eridiler" derken; TKP Genel Başkan'ı Aydemir GÜLER "İnsanca ve onurlu bir yaşamı, önce Türkiye' de sonra da dünyada, eşitlik ve özgürlük temeli üzerinde kurabilmek için, her alanda sosyalizmi savunuyoruz" diyor. İstiklal Marşı' nın yazarı Mehmet Akif Ersoy' un ikinci kuşaktan torunu olan Güler " Komünistim" diyenlerin yaşamının, Türkiye' de öncesi kadar zor olmadığını, kabulleniyor. 10 Eylül Cuma günü İstanbul'un Çağlayan Mahallesi'ndeki bir düğün salonunda 84'üncü yaşını kutlayan TKP'nin üye sayısı 5 bini aşıyor. İktidar mücadelesi yapanların çoğunluğunu gençler oluşturuyor. 12 Eylül 1980 sonrasında doğdukları anlaşılan TKP'li kızlar ve erkekler arasında komünistliği ebeveynlerine borçlu olanların yanı sıra, "Bu düzeni sevmediğim için TKP'li oldum" diyenler de var. İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Öğrencisi Erman Yurdagül, aileden solcu olduğunu belirterek "Çocukları, partili olmaya karar verdiğinde 'Kesinlikle olmaz, önce okulunu bitireceksin' diyerek karşı çıkan, çok sayıda anne ile baba da, sonradan üyemiz oldu" diyor. Her biri bir efsane olan "Eski Tüfekler"in de bulunduğu saflara katılan aileler arasında, çocuklarının TKP'li olmasına, gençliğini sokaklarda tüketen kimi marjinallerden, madde uyuşturucu bağımlılarından ve içki- kumar gibi olumsuz alışkanlıklardan uzak duracakları için izin verenler de var.

İLKE OLARAK HERKES EŞİT
Bir de, çocuklarını inançları doğrultusunda yetiştirenler; 1978' den beri parti üyesi olduğunu açıklayan İSKİ İşçisi Yaşar Çelik "Çocuklarımın, doğru insanlar olarak yetişmesine özendim. Niteliğimizin çocuklarımıza bırakabileceğimiz en güzel miras olduğuna inanarak yaşadım ve bunun gereklerini yerine getirdim" diyor. Kızı, TKP'nin en genç üyelerinden Türküler Çelik "Neden TKP'yi seçtin" sorusunu yanıtlarken "Ailece parti üyesi olmamız çok hoş ve gurur verici. Düzeni insancıl görmediğim ve değiştirmek istediğim için TKP'li oldum" diyor. Her seçimde oylarını önemli oranda artıran TKP iktidar olma mücadelesini sürdürüyor. Partinin Basın Bürosu Sözcüsü Nihal Bakırezer "Biz mücadelemizin kolay olmadığını çok iyi biliyoruz. Yasaklı olduğumuz süreçte de, yasallaştığımız bu süreçte de, devrim yapmak ve sosyalizmi kurmak için var olduk" diyor. İlişkilerde, görevlendirmelerde ve çalışma alanlarında, ilke olarak herkes eşit. TKP üyesi öğrencilerin lise ya da üniversitede sağlık sorunları olmadıkça, eğitimlerini 1 yıldan daha çok aksatmalarına izin yok. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi öğrencisi Cumhur Yılmaz TKP üyesi olarak daha önce izin verilmeyen etkinlikleri artık daha özgür ve rahat yapabildiklerini belirterek "Zaman zaman kısıtlamalar oluyor ama, yoğun baskı altındayız diyemem. Gazete satarken, afiş asarken ya da kitle eylemlerinde yer aldığımızda, yasaklı olduğumuz günlerde karşılaştığımız zorlukları yaşamıyoruz" diyerek, polisin kendilerini çok zor olsa da kabullenmek zorunda kaldığını belirtiyor. Evlilik kararı olmadan karşı cinsle arkadaşlığın ayıplandığı günleri hiç yaşamamış olan günümüz komünistlerine, aşk yasağı yok. Liselilerin TKP üyesi olması öncesinde bitirmek zorunda olduğu parti okulunda "Kişilikli birey olmak" üzerinde duruluyor.Okuyanlar artık, edinimlerini zenginleştirmek için okuyorlar, tartışmalarda baskın çıkmak için değil. TKP'deki değişimlerden biri de sola emek vermiş kişilere yaklaşımdaki saygı... TKP; Şefik Hüsnü'den Deniz Gezmiş'e, Mustafa Suphi'den Mahir Çayan'a, Hitmet Kıvılcımlı'dan İbrahim Kaypakkaya'ya kadar kim varsa, tümünü ayrı ayrı ama bir bütünün parçaları olarak değerlendiriyor; kişi ya da grup çıkarını, toplum çıkarının önüne çıkaranları ise partinin dışına itiyor... "Komünist", "Sol"." Okul ve Ülke" ve "Gelenek" gibi yayınlar Türkiye' nin birçok yerinde satılıyor. Çark çekiçli tabelalarını, bayraklarını ve pankartlarını özgürce taşıyan TKP'nin, teşkilat giderleri ise üye aidatları ve bağışlarla çözüme ulaştırılmış. Ne de olsa "Komünist " bir partide, aidat ödemek; pratikte partili olmanın ilk adımı...
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Güncel sanatın başarılı ismi
 Evli ve çok özgür!
 Trabzonspor'un İstanbul çıkarması
 Zeyrek'e UNESCO sahip çıktı
 Fransa'yı Karıştıran Habercilik Tartışması
 Kızların mikrokredi mucizesi
 Genç bir kızın kaleminden uyuşturucu
 Gitar ustası İstanbul'da
 Güneşle gelen büyük zafer
 10 derste mutluluk
 Nobel Ödüllü bir köy evi
 Hayatınıza giren dijital kolaylıklar
 Asırlık surlar hayat buluyor
 Troya artık vakfa emanet
 AB'nin yönetiminde daha çok kadın var
 Rize Güneysu'da Erdoğan bereketi
 'Şeref Abi' ile nostaljik turlar
 İstanbul "müze kent" olacak
 Çok tartışılan şampiyonluk
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
MEHMET ALTAN
İspanyol kadınları neden uzun yaşar?
Arka sayfasını uzun...
BALÇİÇEK PAMİR
Onlar kim olduğumuzu biliyor
Köpekler insanlara,...
ALİ POYRAZOĞLU
Gelin birlikte düşünelim
Yeni bir eğitim yılı daha...
STELYO BERBERAKİS
Milliyetçiler Ve Vatanperverler
Yunanlar Avrupa...
YASEMİN TAŞKIN
Zina Boşanmak İçin Yeterli Sebep Değil!
İtalyanlar bir...
FİKRET AYDEMİR
9/11 VE İSİMLER
Brüksel'de doğan erkek...
Pisboğaz imparator İstanbul sokaklarında
Bizans kültürünü iyi bilmezsek, aynı iklim ve topraklarda yeşeren Osmanlı'nın...
Sofrada vicdan yapmayın
Clinton'ın hastalığına da, vakitsiz ölümlere de hep aynı gerekçe öne sürülüyor:...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.