kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin verdiği kararların uygulanmaması yaptırım sebebi.
AİHM kararı Öcalan davasını bozabilir
Öcalan PKK'dan ayrılan elebaşıların öldürülmesini istedi
Uzmanlar: Emsal olur

AİHM kararı Öcalan davasını bozabilir

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin DGM’de yargılanan iki genç hakkında verdiği "yeniden yargılansınlar" kararı emsal teşkil ederek Abdullah Öcalan’a yeniden yargı yolu açabilir.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) DGM'de yargılanan iki gençle ilgili "yeniden yargılanmaları" kararı vermesi Ankara'da, Abdullah Öcalan için de emsal teşkil edeceği gerekçesiyle panik yarattı. Dışişleri Bakanlığı'nı harekete geçiren karar süreci şöyle işledi: İstanbul DGM, 1996 yılında, o tarihte 16 yaşında olan Volkan Ükünç ve Deniz Güneş'i "terör örgütüne yardım ve yataklık" suçundan mahkum etti. İki genç, AİHM'e başvurdu. Öcalan'ın davasına da bakan AİHM 3'üncü Dairesi, geçen Haziran ayında "gençlerin adil yargılanmadığı" sonucuna vardı, ancak diğer başvuruların aksine Türkiye'yi tazminata mahkum etmeyip, 3 bin Euro'luk mahkeme masraflarının karşılanması istemekle yetinirken, bir "şart" koydu: "Mahkeme, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6/1'inci maddesi uyarınca (Öcalan'ın da başvurusuna dayanak olan adil yargılanma hakkı), başvuranların bağımsız ve tarafsız bir mahkemece yargılanmadığı tespitinde bulunduğu durumlarda, prensip olarak başvuranın bağımsız ve tarafsız bir mahkemece tekrar yargılanmasının uygulanabilecek en doğru yöntem olduğu görüşündedir." AİHM'in kararı Ankara'ya ulaşınca Dışişleri Bakanlığı'nda panik yaşandı. Daha önce 3 bin Euro'dan çok daha fazla mahkeme masrafı ve tazminatları itiraz etmeksizin ödeyen Ankara, hukukçularla yaptığı toplantı sonunda "yeniden yargılanma" şartının Öcalan davası için de emsal olabileceği sonucuna ulaştı ve AİHM'e itiraz etti. İtiraz başvurusunda, AİHM'in "yeniden yargılanma isteme gibi bir yetkisinin olmadığı" savunuldu, "Bu durum, AİHM'in yetkisinin feriliği ile çelişmektedir" denildi. Ankara, bu nedenle karardan, "Prensip olarak başvuranın bağımsız ve tarafsız bir mahkemece tekrar yargılanmasının uygulanabilecek en doğru yöntem olduğu" cümlesinin çıkarılması için, dosyanın, (Öcalan için de son kararı verecek olan) AİHM Büyük Dairesi'ne sevkini istedi. Ancak, AİHM'de "ön mekanizma" olan kişilik yargıçlar heyeti talebi görüşüp, dosyayı Büyük Daire'ye gönderme talebini reddetti ve 3'üncü Daire'nin verdiği kararı kesinleştirdi. Kararın kesinleştiği bilgisi Ankara'ya geçen ay ulaştı.

UYUM VE ÖCALAN
Türkiye, geçen yıl Şubat ayında çıkardığı Uyum Yasası ile AİHM kararlarının iç hukukta yeniden yargılanma nedeni sayılmasını kabul etti. Ancak yeniden yargılama için, AİHM kararının yasanın yürürlüğe girdiği Şubat 2003 tarihinden önce kesinleşmiş olması veya AİHM'e başvurunun bu tarihten sonra yapılmış olması şartı getirildi. Öcalan'ın AİHM'e başvurusu bu tarihten önce olduğu için, bu düzenlemeyle Öcalan'ın "yeniden yargılanması" ihtimalinin de önüne geçilmiş oldu. Ancak, Uyum Yasası'ndaki bu hükme rağmen AİHM'in, son davada, bu koşulları dikkate almaması, Ankara'da panik yarattı. Öcalan dosyasıyla ilgili önümüzdeki günlerde karar verecek olan AİHM Büyük Dairesi, Ükünç ve Güneş için verdiği "yeniden yargılama" kararını, Öcalan için de verebilir. Bu durumda Türkiye Öcalan'ı yeniden yargılamadığı sürece, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni ihlalini ortadan kaldıramayacak. Bu durumda da Türkiye'ye karşı yaptırımlar gündeme gelecek.

Ersan ATAR / ANKARA

DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Genelkurmay: Terör örgütü AB sürecini istismar ediyor
 Gül: Avrupa'dan duymadığımı içeridekilerden duyuyorum
 Başbakan Erdoğan Sezer'in ricasıyla Tacikistan yolcusu
 Uzan'a 3 yıl hapis istemi
 Baba-oğul Bayramlar için 'difüzyon' çıkarıldı
 Özkaya'nın basın açıklamaları "aleyhine delil" diye...
 Görme engelli çiftin nikâh şahitliğini yaptı
MEHMET BARLAS
AK Parti için tek alternatif liberal...
MAHMUT ÖVÜR
TOKİ ne yapmak istiyor?
Karaköy'den Beşiktaş'a...
MEHMET ALTAN
Deniz Baykal Lice'ye girememişti...
"Tabii Türkiye'de...
Esma'yı baygınken bile dövdü
Kızımız intihar etmedi, beyin tümöründen öldü. Esma'yı ona verilen...
'Ben taviz vermedim Nurcan verdi'
Halterde taciz skandalı ile gündeme gelen antrenör Mehmet...
ABD Telafer için uyarıldı
ABD Telafer için uyarıldı
Ankara, Irak'ta Şii Türkmenler'in de hedef alındığı operasyonun...
Işkence suçlusu firari polise 'iyi hal' indirimi
Işkence suçlusu firari polise 'iyi hal' indirimi
ABD'nin Dışişleri Bakanı Gül'e mektup yazarak dikkat çektiği işkence...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.