kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Eraslan Özkaya
Özkaya'ya soruşturma

Dokuz üyeli Yargıtay Başkanlık Divanı, Başkan Eraslan Özkaya hakkındaki iddiaları, 10 saat süren bir toplantıda masaya yatırarak enine boyuna tartıştı. Divan Özkaya hakkında ön soruşturma izni verdi.

Yargıtay tarihinde ilk kez, kendi başkanını soruşturmaya başladı. Başkanlık Divanı'nın 10 saat süren toplantısı sonrasında, Başkan Özkaya'nın, Alaattin Çakıcı davası sırasında MİT'çi Kaşif Kozinoğlu'na bilgi aktardığı yönündeki iddialar için ön soruşturma açılmasına karar verdi ve muhakkik üye atadı. Yargıtay Başkanlık Divanı dün erken saatlerde Başkanvekili Mater Kaban başkanlığında toplandı. Toplantının gündemi, Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya'nın Çakıcı davası sırasında MİT yöneticisi Kaşif Kozinoğlu ile villasını yapan müteahhidi Hakkı Süha Şen'e bilgi aktardığı yönündeki iddialar vardı. Bu nedenle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok'un, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan gelen bilgiler doğrultusunda hazırladığı dosya ele alındı. Alınan bilgilere göre, Divan öncelikle Yargıtay Başsavcılığı'nın Yargıtay Başkanı hakkında böyle süreç başlatmaya yetkili olup olmadığını tartıştı. Divan'da Başsavcılığın yetkisi konusunda bir tereddüt oluşmadı.

DOSYADA EKSİKLİK VAR
Dosyadaki delilleri inceleyen divanın 9 üyesi inceleme sırasında, iddialara ilişkin iki belgenin ilgili makamlardan getirtilmemiş olduğu sonucuna vardı. Bu belgelerin getirtilmesine karar veren divan daha sonra Özkaya için ön soruşturma yapılıp yapılmamasını tartıştı. Hiçbir kesintiye uğramadan süren ve hatta üyelerin yemeklerini bile müzakere salonunda yemelerine neden olan tartışmanın bu aşamasında farklı görüşler ileri sürüldü. 10 saat süren tartışma sonrasında, Özkaya ile ilgili ön soruşturma oyçokluğuyla karar verildi. Ön soruşturma için de Yargıtay'daki ceza dairelerinden birinin başkanını da muhakkik üye olarak atandı. Üyenin ismi açıklanmadı, ancak kıdeme göre, Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi Başkanı Mehmet Birsin Tüzinal'ın olabileceği belirtildi. Başkanlık Divanı, ön soruşturma yapılması kararını, Yargıtay Kanunu'nun, Yargıtay başkanlarının kişisel ve görevleriyle ilgili soruşturma usulünü içeren 46'ncı maddesine dayandırdı.

KOZİNOĞLU DİNLENEBİLİR
Başkanlık Divanı'nın atadığı muhakkik üye, soruşturmasını tamamladıktan sonra raporunu Başkanlık Divanı'na sunacak. Divan bu aşamada Özkaya için cezai veya disiplin yönünden ceza verilip verilemeyeceğini tartışacak. Muhakkik üye, soruşturması sırasında Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya'yı da dinleyecek. Ayrıca MİT yöneticisi Kaşif Kozinoğlu ile Müteahhit Hakkı Süha Şen'in de ifadesini alabilecek. Bu süreç, aralık ayında emekliye ayrılacak olan Yargıtay Başkanı'nın emekliliği sonrasına da sarkabilecek.

BAŞKA DELİLLER DE VAR
Yargıtay Başkanlık Divanı'nın "ön soruşturma" kararı, "Yargıtay, yasak yollardan toplanan delillerin soruşturma açılmasına dayanak oluşturmayacağı yönündeki kararından geri adım mı attı" sorusu gündeme geldi. Ancak Yargıtay'ın kararı bu anlama gelmiyor. Çünkü Başkanlık Divanı'nın incelediği dosya sadece telefon görüşmelerinden oluşmuyor. Dosyada, MİT'çi Kozinoğlu ile müteahhit Şen'in İstanbul Başsavcılığı'nda yasal yollarla alınan ifadeleri gibi birçok evrak bulunduğu belirtiliyor.
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Komiser 4 tehlike saydı
 CHP 81 yaşına sancılı girdi
 Gül: Basının zina kampanyası AB'yi olumsuz etkiledi
 AB büyükelçileri aylık toplantıda zinayı görüştü
 AKP'li kadınlar ve gençler 'zina' kampanyası açıyor
 Aksu, yeni valileri uyum yasaları konusunda uyardı
 Attan düştü kolunu kırdı
 Tunceli'de eski başkana gözaltı
 Hakların reformlara etkisi tartışılacak
 Havalimanına yeni amir
İLKER SARIER
Atatürk'ün istediği noktaya gelemedik
1. Ordu Komutanı...
MAHMUT ÖVÜR
"Huzur hakkı" huzursuz etti
İstanbul Büyükşehir...
MUHARREM SARIKAYA
Verheugen'ın önünde kavga
Avrupa Birliği Genişlemeden...
YAVUZ DONAT
Kısa bir ara
Uyuyan dev "Çin" çoktan uyandı Birkaç...
Mahalleli çok şaşırdı
Antalya'nın gözde semtlerinden Meltem'de, üç aydan bu yana kadınlara...
ABD'de psikologdu Türkiye'de muhtar
Psikofarmakoloji alanında dünyaca ünlü Gülay Dayıcan 25 yıl sonra...
'Geride kalanlar bize emanet'
'Geride kalanlar bize emanet'
Kastamonu Küre'deki maden ocağında çıkan yangın nedeniyle hayatını...
Türkiye AB'ye festivalle giriyor
Türkiye AB'ye festivalle giriyor
AB'nin 'başkenti' Brüksel, 15 Eylül'de başlayan "Hoş geldin Türkiye"...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.