kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'İstanbul depremi 10 yıl kadar gecikti'

Jeofizik Profesörü Dr. Ercan uyardı: "Çarpık yapılaşma sebebiyle çökecek binalar çok kayıp verdirir." Ercan, İstanbul'un semt semt kayıp haritasını çıkardı.

Acı, fakat bilinmeli!

Böyle diyor Türkiye Jeofizik Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ercan ve "İstanbul depremi yaklaşık 10 yıl gecikmiştir"diye ekliyor... Prof. Dr. Ercan'ın iddialarına göre "Çarpık ve sağlıksız yapılaşma sebebiyle çökecek olan binalar çok kayıp verdirir!".

Depremle ilgili pek çok söylenti var. Son günlerde çıkan sarsıntı haberleri, insanlardaki deprem korkusunu yine bir hayli arttırdı. Biz de "İşin doğrusunu yetkili bir ağızdan dinleyeyim" dedik ve İTÜ Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan'la görüştük. Anlattıkları "İçimize su serpti" dersek yalan olur. Çünkü Prof. Dr. Ahmet Ercan'ın çizdiği tablo hiç de iç açıcı değil. Depremle ilgili ünlü jeofizik uzmanına sorduk, yüreğimizi yakan cevaplar aldık:

* Çok net olarak İstanbul'da ne zaman deprem olacak ve neler yaşanacak bize anlatır mısınız?
Bir kere benim söyleyeceklerim tamamen bilimsel ve bilinmesi gereken şeyler.. İnsanları pembe hayallere sürüklemek yerine bazı şeyleri bilerek bilinçli olarak hazırlanmalarını sağlamak, yetkililerin de ülkemizin bir deprem bölgesinde olduğunu unutmamaları gerekir.. Şimdi gelelim sorunuzun cevabına.. Yer yapısının durumuna göre İstanbul'u etkileyecek iki deprem olacak. Bunlardan bir tanesi orta boy, bir tanesi de büyük depremdir. Orta boy deprem, Sivriada ile Bakırköy arasında olacak. Bunun enerji hesaplarından beklediğimiz büyüklüğü 6.4'tür. Bu deprem yaklaşık 10 yıl gecikmiştir. Diğer deprem Marmara Ereğlisi'nin önünde olacaktır. Bunun büyüklüğünün ise 7-7.2 arasında olması bekleniyor.

* Peki İstanbul'daki yapılar şu anda nasıl, 6.4 depremine dayanır mı?
Bunu cevaplamak için önce 6.4'e dayanır mı dayanmaz mı sorusunun değil, 7.5 büyüklüğünde bir depreme dayanır mı dayanmaz mı sorusunun yanıtının aranması lazım. İstanbul'daki yapıların sadece yüzde 2'si A türü yapılardır... Ve bunlar 7.5 şiddetindeki depreme dayanır.

* Peki ölüm oranları ne olabilir?
1999'daki Kocaeli depreminde her 100 kişiden biri öldü. Gölcük kentinde ise her 20 kişiden 1'i öldü. Marmara depreminde ise her 1000 kişiden 3 kişi ölecek. Oran çok yüksek değil. Kocaeli'de depremden etkilenen toplam insan sayısı 2.5 milyon kişiydi. İstanbul'da çevresiyle beraber 16 milyon kişi etkilenecek. Yalova, Karamürsel, Gölcük, Esenyurt, Tekirdağ bunların hepsi etkilenecek. İstanbul'daki yerleşimin ve yaşayan sayısının çok olması nedeniyle ölecek insan sayısı yükseliyor. Bu oran yapı başına 1.5 kişidir. İstanbul'daki ortalama yapı yüksekliği 2.5 kattır. Bu 2.5 katta 4.4 hane vardır. Ve yaklaşık her hanede bulunan insan sayısı 4.3 kişidir. Bunun 2.2'si çocuktur. Bu çok önemli. Demek ki çocuklar enkaz altında kalacaktır. Göçük altında kalacak insan sayısı yaklaşık 90 bin ile 180 bin kişi arasında değişir diyor tahmin ve hesaplarımız!

* Bu oranı nasıl belirliyorsunuz?
Bu, kırığın boyuna, depremin boyuna, evinizin bulunduğu yere, depremin büyüklüğüne, süresine, frekans sıklığına, yapı niteliğine, rezonansa bağlı olarak değişir. Göçük altındakilerin kurtulma oranı % 17'dir. Gerisi kurtulamaz.

* Oranları başka neler etkiler?
Yapılar, dar sokaklara yapılmış. Yangınlar başlarsa kurtarmak çok zor. Özellikle Fatih'te ölüm oranının fazla olması yapıların kötü olmasından. Bunlar C tipi yapılar. Ama A tipi yapılarda oturma şansları olsaydı bu kadar ağır sonuçlar olmazdı. Ağır yaralı sayısı 250 binle 300 bin kişi, orta ve az yaralılarla birlikte 600'le 700 bin arasında olacaktır. İstanbul'da 1 milyon kişiyi bir yerlerde barındırmak, yedirmek lazım. Türkiye'deki hastanelerde toplam yatak sayısı 180 bin kişiliktir. Yani 1 milyon kişiyi nerede yatıracaksın. Bu büyük bir kıyım. Prof. Dr. Ahmet Ercan'ın iddiaları bunlarla da bitmiyor. Ünlü jeofizikçiye göre, Marmara Bölgesi'nde 2 büyük depremden ilki 6.4 şiddetinde, ikincisi ise 7'nin üzerinde olacak. 100 binin üzerinde vatandaşımız ise hayatını kaybedecek. Ercan'ın bir başka iddiası ise depremin Bakırköy açıklarında patlayacak olması... İlk kırığın boyunun Kınalıada'dan Büyükçekmece'ye dek uzanacağını söyleyen Ercan, "Sahili etkileyecek. Avcılar'ın olduğu yerde büyük bir kırık olacak. Büyük ihtimalle de termik santralin altından geçecek" görüşünde. Ölçümlerin düzenli yapıldığını vurgulayan Ercan, şöyle devam ediyor: "1990'daki depremde tansiyon yaklaşık 1000'di, 1999'da da 1500'e kadar çıktı. 99 depreminden sonraki dönemde ise 3500'e kadar yükseldi. Şu bir gerçek ki Marmara geriliyor. 6 milyar giga tonluk güce ulaştığında kırılma olacak. Eğer ulaşırsa deprem işte o zaman kaçınılmaz."

ERCAN'IN İDDİASINA GÖRE SEMT SEMT KAYIP RAPORU!
Fatih 8-9 bin
B.Evler 7-8 bin
K.Çekmece 7-8 bin
Z.Burnu 6-7 bin
Bağcılar 5-6 bin
Avcılar 5-6 bin
Bakırköy 5-6 bin
B.Paşa 5-6 bin
Kadıköy 3-4 bin
Güngören 3-4 bin
Beyoğlu 4-5 bin
Esenler 3-4 bin
Pendik 3-4 bin
Eminönü 4 bin
Kartal 3.5 bin
Maltepe 3-4 bin
G.O.Paşa 3.5 bin
Eyüp 2.5 bin
Adalar 2-3 bin
Üsküdar 1-2 bin
Kağıthane 2 bin
Şişli 1.5 bin
Beşiktaş 1.5 bin
Ümraniye 1.5 bin
B.Çekmece1-2 bin
Silivri 1-2 bin
Beykoz 500 yüz
Çatalca 200 yüz

Aslı BÖREKOĞLU / MERKEZ

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 'Geride kalanlar bize emanet'
 Türkiye AB'ye festivalle giriyor
 Dünyayı cebe sokacağız
 TOBB Üniversitesi rektörünü YÖK'ten transferle aldı
 Çakıcı'nın kefaletle serbest bırakılma teklifi reddedildi
 Uşak Cezaevi'ne AB'den 'Pekiyi'
 Gazeteci Birand'a PKK'ya yardım suçlamasıyla dava
 10 dakika yağdı yine sular bastı!
 Dikkat! Bugün İstanbul'da bu yollarda onarım çalışmaları var
 'Hızlandırılmış facia'da makinistlere 5'er yıl hapis
 Sanık da hâkim de öğrenci
 Ücretsiz kitaplar teslim ediliyor
 Postadan 'cep' vurgunu
 Siirt'te PKK saldırısı: 2 şehit
UMUR TALU
Kürre-i Nühas
Yolunuz yahut aklınız düşerse, İstanbul'u...
Hayattayım ölmedim anne
Tüm dünya onu Beslan'daki katliamın korku dolu yüzü olarak tanıdı.
Avrupa'yı beş "etki" korkutuyor
Türkiye, müzakere tarihinin ele alınacağı Aralık Zirvesi öncesi...
Devrime başkan onayı
Devrime başkan onayı
Federasyon Başkanı Bıçakçı, Dünya Kupası üçüncüsü kadrodan yalnız...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.