kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
AVRUPA’DAN AŞAĞI KALIR TARAFIMIZ YOK Prof. Dr. Turan, ODTÜ olarak, böyle bir projeyi gerçekleştirmek için gerekli altyapı ve insan potansiyeline sahip olduklarını belirterek, “Bu konuda Avrupa’dan aşağı kalır yanımız yok” dedi.
Dünyayı cebe sokacağız
Cep telefonlarına 100 bin şarkı yüklemek artık mümkün olacak

AB'nin bilim karakolu

Avrupa Birliği yarının teknolojisi "seminano" projesinin ODTÜ'de geliştirilmesini benimsedi. 1.3 milyon dolar ayrılan ve Türkiye'nin yöneteceği projeye dokuz ülkeden 12 araştırma grubu katılacak. Proje 18 ayda tamamlanacak.

Dünyayı cebe sokacağız

Geleceğin teknolojisi olarak adlandırılan nanoteknoloji kapsamında hazırlanan ve AB 6'ncı Çerçeve Programı'nca desteklenen Seminano projesi ODTÜ'nün başkanlığında yürütülecek.

Avrupa Birliği, "21. yüzyıla hakim olacak teknoloji" diye adlandırılan ve maddelerin atom yapısını değiştirerek, yeni ürünler yaratma olanağı sağlayan "Nanoteknoloji" çalışmalarında Türkiye'ye öncülük görevi verdi. Dünyaya çağ atlatacak bu teknoloji kapsamında hazırlanan ve AB 6. Çerçeve Programı tarafından kabul edilerek, desteklenen Seminano projesi ODTÜ Fizik Profesörü Dr. Raşit Turan'ın başkanlığında, öğretim üyesi ve öğrencilerden oluşan bir ekip tarafından yürütülecek. Son yılların en önemli bilim ve teknoloji alanı olarak öne çıkan nanoteknolojisi sayesinde, cep telefonları ve bilgisayarlar daha da küçülürken, kapasiteleri büyüyecek. 100 bin şarkı taşıyabilen telefonlar, milyonlarca kitap yüklü sanal kütüphaneler kimseyi şaşırtmayacak. Başkanlığını Türkiye'- nin üstlendiği projeyi yürüten Prof. Dr. Turan, bunun Türkiye için gurur verici olduğunu belirterek, "AB, geleceğin teknolojisi nanoteknolojiyi Türkiye'nin öncülüğünde geliştirmeye hazırlanıyor" dedi.

ELEKTRONİKTE DEVRİM
Nanoteknolojinin son yılların en önemli bilim ve teknoloji alanı haline geldiğini söyleyen Prof. Dr. Turan şöyle devam etti: "Nanoteknoloji, tüm maddeleri ve materyallerin atomlarını yeniden dizayn etme ve yeni moleküller oluşturma bilimi olarak tanımlanabilir. Bu bilim sayesinde, tüm teknoloji baştan sona değişecek. Örneğin, basında da yer alan renk değiştiren askeri elbiseler, görünmez tanklar nanoteknoloji ürünüdür. Gözle görünmeyecek kadar küçük, nano robotların boya ile karıştırılmasıyla yapılmıştır. Şu an İngiltere ve ABD'de su tutmayan camlar bina ve arabalarda kullanılıyor. Çok yakında araçlarda silecek tamamen tarihe karışacak." Seminano projesiyle ise belleği bulunan tüm elektronik cihazlarda devrim yapmaya hazırlandıklarını kaydeden Prof. Dr. Turan, projenin başarılı olması durumunda, tüm dijital belleklerin boyutu küçülürken, kapasitelerinin 10 kat ila 100 kat arasında artacağını söyledi. Turan, cep telefonlarından, bilgisayar kullanır gibi internete rahatça girilebileceğini, telefon hafızasında 100 bin şarkı taşınabileceğini bildirdi. Prof. Dr. Turan, projenin doğuşnu ise şöyle anlattı:

TESADÜFEN BULDULAR
"Öğrenciler ve öğretim üyesi arkadaşlarla ürettiğimiz yarı iletken kristal olan nanokristali, belleklere giden elektrik ve bilgi akımını sağlayan metal kabloların yerine kullanabileceğimizi deneyler sırasında fark ettik. Bu projeyle AB'ye başvurunca başta AB üniversiteleri olmak üzere İntel ve Motorola'nın da dikkatini çektik. AB projenin başkanlığını bize vererek çalışmalarımızı başlatmamıza destek verdi. Şimdi 9 AB ülkesiyle birlikte nanokristallerimizi dijital teknolojiye uyarlamak için çalışıyoruz." AB'nin bilimsel araştırma ve geliştirme programı olan AB 6. Çerçeve Programı 2002-2006 döneminde seçilen projelere 17 milyar Euro ayırdı.

Fatih CANITEZ/MERKEZ

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 'Geride kalanlar bize emanet'
 Türkiye AB'ye festivalle giriyor
 TOBB Üniversitesi rektörünü YÖK'ten transferle aldı
 Acı, fakat bilinmeli!
 Çakıcı'nın kefaletle serbest bırakılma teklifi reddedildi
 Uşak Cezaevi'ne AB'den 'Pekiyi'
 Gazeteci Birand'a PKK'ya yardım suçlamasıyla dava
 10 dakika yağdı yine sular bastı!
 Dikkat! Bugün İstanbul'da bu yollarda onarım çalışmaları var
 'Hızlandırılmış facia'da makinistlere 5'er yıl hapis
 Sanık da hâkim de öğrenci
 Ücretsiz kitaplar teslim ediliyor
 Postadan 'cep' vurgunu
 Siirt'te PKK saldırısı: 2 şehit
UMUR TALU
Kürre-i Nühas
Yolunuz yahut aklınız düşerse, İstanbul'u...
Hayattayım ölmedim anne
Tüm dünya onu Beslan'daki katliamın korku dolu yüzü olarak tanıdı.
Avrupa'yı beş "etki" korkutuyor
Türkiye, müzakere tarihinin ele alınacağı Aralık Zirvesi öncesi...
Devrime başkan onayı
Devrime başkan onayı
Federasyon Başkanı Bıçakçı, Dünya Kupası üçüncüsü kadrodan yalnız...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.