kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sağlık ve mutluluk içimizde
Sağlık ve mutluluk içimizde
Kişisel gelişim seminerleri

Evrenin yaşam enerjisi

Japon kökenli bir şifa yöntemi olan "reiki" son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yayılıyor. Evrensel yaşam enerjisi anlamına gelen ve isteyen herkesin öğrenip uygulayabileceği reiki'yi uzun yıllardır seminerleriyle öğrencilerine aktaran Nilgün Thompson anlattı. Thompson ayrıca Filiz Akın'ın da reiki öğretmeni. 100 yıllık bu yöntemle tanışın.

***

Sağlık ve mutluluk içimizde

Evrensel yaşam enerjisi anlamına gelen ve şifa yöntemleri arasında giderek yayılan "reiki'' eğitmeni Nilgün Thompson tedavisinde Filiz Akın'a da destek oldu. Thompson sağlıklı bir hayatın sırlarını verdi.

Reiki eğitmeni Nilgün Thompson'ın adını Filiz Akın'ın Cumartesi Sabah ekindeki yazılarında da okuduk. Ünlü yıldız hastalığını duyduktan sonra dostları aracılığıyla tanıştırıldığı Thompson'dan reiki eğitimi aldı. Yıllarca Amerika'da hemşirelik yapan Thompson'la Japon kökenli bir şifa yöntemi olan reiki'nin sağlık ve mutlulukla ilişkisini konuştuk.
Reiki ile nasıl tanıştınız, hangi eğitimleri aldınız? Usui Reiki sistemi ile 1995 yılında ABD'nin Seattle kentinde tanıştım. O sırada hemşire olarak görev yapıyordum ve tıbbi hipnoz eğitimi alıyordum. Konuyu arkadaşım ve ilk reiki öğretmenim Barbara Tenwolde'den duydum. Bir süre birlikte çalıştık ve reiki'nin bütün derecelerini ondan öğrendim. Ancak daha sonra reiki sisteminin değişik kollarından gelen başka öğretmenlerden de tekrar eğitim alarak bu konuda bilgimi artırmaya ve kendimi geliştirmeye devam ettim. 1999'dan itibaren Hiroshi Doi ve Frank Arjava Petter tarafından Japonya'dan Batı dünyasına ek bilgiler gelmeye başladı. Reiki evrenin sonsuz ve sınırsız enerjisini fark ederek onunla çalışmak olduğundan bu sistemde öğrenmenin de sonu yoktur diyebilirim. Mikao Usui bile reiki sisteminde kendisini en üst dereceye koymamıştır. Evrenin enerjisinin ve bilginin sonsuzluğunu hatırlatma ve mütevazılığın önemi hakkında örnek olmuştur.
Reiki Japonca bir sözcük olduğu için hala anlamını bilmeyenler var. Siz derslerde reiki'yi nasıl anlatıyorsunuz? Reiki sistemi, Mikao Usui tarafından 1922'de Japonya'da keşfedilmiş. Günümüzde bütün dünyada tanınıp uygulanıyor. Kendimizde ve tüm yaradılışta var olan "evrensel yaşam enerjisini'' fark etmenin, tanımanın, güçlendirmenin ve bilinçli olarak kullanmanın tekniğidir. Reiki günlük yaşamın stresi, hastalıklar, kazalar, duygusal, zihinsel, ruhsal yorgunluklar, travmalar, dengesiz beslenme ve bunun gibi pek çok nedenden ötürü bloke olan yaşam enerjimizi doğal olarak dengeler ve güçlendirir. Bedendeki ana enerji merkezlerinin açılmasına ve dengelenmesine yardımcı olur. Stresin oluşturduğu gerginliği hafifleterek duygusal ve zihinsel huzur verir, kişiyi sakinleştirir. Dengeleyici olduğundan her türlü terapi ve tedavi yöntemini destekleyicidir. Kişinin günlük yaşamını olumlu etkileyip farkındalığını artırarak yaşamın akışıyla uyumlu hale gelmesine yardımcı olur.
Kişisel yaşamınızda ne gibi değişimler yarattı? Yaşantımda reiki'den önce ve reiki'den sonra diye bir çizgi oluştu diyebilirim. Kendi kişiliğim, yeteneklerim, içimdeki ışık ortaya çıktı. Sağlıksız ilişkilerden, kısır döngüden kurtuldum. İç huzuru ve sükunet bularak daha sağlıklı bir yaşam sürmeye başladım. Sezgilerim, farkındalığım güçlendi. En önemlisi kendime ve tüm yaradılışa karşı daha fazla sevgi, şefkat ve saygıyı öğrendim.
Mesleğinize ne gibi yararları oldu? Reiki'nin yaşamımda o kadar çok olumlu etkilerini gördüm ki bu sistemi daha iyi tanıyıp anlayabilmek ve daha güçlü kullanabilmek için eğitime devam ettim. Seattle'da çalıştığım sağlık kurumlarında da hastalara uygulamaya başladım. Bir süre sonra çalıştığım bölümde hastaların daha sakin olması, hızlı iyileşmesi, ortamdaki sükunet ve huzur dikkatleri çekti. İş arkadaşlarımdan da eğitim için talepler gelmeye başladı. Bu arada biri aile hekimi diğeri psikolog olan iki arkadaşımla işbirliği yaparak reiki uygulamaları yapmaya başladım ve bir merkez açtım. Buraya gelen hastalar o kadar iyi sonuçlar aldılar ki bir süre sonra kendileri de reiki sistemini öğrenmeye ve kendi kendilerine faydalı olmaya karar verdiler.
Herkes öğrenebilir mi? Eğitimler kaç aşamalı ve her aşamada neler öğreniliyor? Reiki kendi içimizde var olan gücü tanıyıp ortaya çıkarmak ve güçlendirmekle ilgili olduğu için herkes öğrenip uygulayabilir. Ancak başarılı olabilmek ve sistemi iyi anlayabilmek için eğitim çok önemli. Eğitim üç aşamalıdır. Birinci derecenin ana amacı kişisel şifa. Bu da kişinin evrensel enerjinin ve kendi enerji yapısının farkına varması ile gerçekleşir. Çakralar yaşam enerjisini alıp ihtiyacımız olan frekanslara dönüştürerek bedenimizin ve varlığımızın tüm katmanlarının enerji ihtiyacını karşılayan enerji merkezlerimizdir. Reiki sisteminde yedi ana çakra üzerinde duruyoruz. Her birinin belli bir frekansı vardır ve her biri diğerleriyle bağlantılı olup sürekli enerji alışverişi halindedir. Bir veya birkaç çakradaki blokaj ya da enerji dengesizliği enerji sistemimizi, bedenin ve zihinsel, duygusal, ruhsal olarak varlığımızı etkiler. Reiki eğitiminde öğrendiğimiz el pozisyonları ve çakra dengeleme teknikleriyle kendi kendimize bunu başarabilmek mümkün olur. Bu aşamalardan sonra reiki öğretmenliği eğitimi verilir.
Sağlıklı bir hayat için neler öneriyorsunuz? Mikao Usui'nin beş reiki prensibini: "Bugün için şükret'', "üzülme'', "kızma'', "dürüst ol'' ve "başkalarına karşı saygılı ol.'' Kendinize günde birkaç dakika bile olsa içinize dönebileceğiniz bir zaman ayırın. Yaşamınızda olmayanlar için stres yapmak yerine olanlar için şükretmeyi deneyin. Geleceği bugünün oluşturduğunu hatırlayın. Gelenek için endişelenmek yerine bugünü en iyi şekilde değerlendirmeye çalışın. Kızmak yerine affetmeyi deneyin. Önce kendinize sonra çevrenize karşı dürüst olun. İçinizdeki yaşam ışığının herkeste ve her varlıkta olduğunu hatırlayarak saygılı davranın. Kendinizi ve başkalarını sevin. Sevginin en parlak ışık, en güçlü enerji ve tüm varoluşun nedeni ve amacı olduğunu hatırlayın.

Figen Yanık

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 Doğru giyinme tüyoları
 Arıza karakterlerin adamı
 Küçükyalılılar geçmişle buluşuyor
 Ev kadınları yelken başında
 Sosyoloji penceresinden devrim
 Haftanın Kitapları
 Markaların tasarımcılarla buluşması
 Gençleri bekleyen beslenme tehlikeleri
 Kanser hayatını değiştirdi
 Beslenme alışkanlığı çocuklukta oluşuyor
 Tıptaki yenilikler
 Bu liste size göreyse yaşlandınız demektir
 Kant Muğla'da anılıyor
 Altın Güvercin heyecanı
 Siyasi görüşümün durumunu size danışmak istiyorum Savaş Abi
 Ne zaman 'Gülben' desem köpeğim havlamaya başlıyor
 İnternet kafede antrenman yapıyorlar
 Romantik ve feminen kadın
 Olimpiyatların benzersiz öyküsü
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
FİLİZ AKIN
Teşhiste geç kalmayın
Ne yazık ki her yıl yüz binlerce...
KENAN ONUK
Brahms'ın doğum günü senfonisi
Bu hafta da ünlü besteci...
ŞAFAK KARAMAN
Bu toprağın sesi türkülerimiz
İki haftadır sizlerden...
AYŞEGÜL ALDİNÇ
Hem nalına hem mıhına
Şarkıcınız, oyuncunuz, yazarınız,...
Akla meydan okuyan film
Akla meydan okuyan film
Fantastik sinemaya sempatisi olmayanlar için film bir kabusa...
Geleceği görmek ve bir hayat kurtarmak
Geleceği görmek ve bir hayat kurtarmak
Genç İspanyol sinemasından gelen yeni bir örnek...Yani onun tüm...
Neden bizde restoran rehberi yok?
Bir kentin yeme içme dünyasını sistemli biçimde...
Kenan benim şans meleğim
Genç oyuncu Zeynep Beşerler para değil, keyif aldığı için oyunculuk yaptığını...
Yarım asırdır "en"leri yazıyor
İlk baskısı 1955 yılında yapılan ve 17 Eylül'de 50'inci baskısıyla okuyucuların...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.