kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Atina 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Arıza karakterlerin adamı
Arıza karakterlerin adamı
"Ben"lik karakterler

Arıza karakterlerin adamı

Oyunculuk, yönetmenlik ve yazarlık... Kariyerindeki her adımda yaratıcı ve sıra dışı olan Ben Stiller, uzunca bir çabanın ardından Hollywood'un en komik simaları arasındaki yerini aldı.

Eğer komedi dünyasında hatırı sayılır yere sahip bir anne ve babanın çocuğuysanız; sahne, oyuncular, kameralar ve daha niceleri günlük hayatınızın bir parçası olmuş ve "şov dünyası" denen o büyülü atmosfer ruhunuza işlemiş demektir. 30 Kasım 1965 New York doğumlu Benjamin Stiller için de benzer bir durum söz konusu. Baba Jerry ve anne anne Meara 1950'lerden bu yana televizyon ve sahne şovlarıyla seyirci karışısındalar. Ebeveynlerin de desteğiyle Ben Stiller, küçük yaşta çok yönlü kariyerine ilk adımını atar. İddialı bir başlangıçla aile dostlarının önünde Shakespeare oyunları sergileyen Stiller, 10 yaşında tek yönlülükten sıkılarak kamera arkasına geçer ve Super 8 kamerasıyla takıntılı filmler çeker. Ben'in, "popülerden intikam alma" takıntısı vardır ve bu ilk sinema filmi "Reality Bites"da açık bir biçimde görülür.

OYUNCULUĞA İLK ADIM
Liseyi bitirdikten sonra film eğitimi için UCLA'e giden Stiller, henüz eğitiminin birinci yılını tamamlayamadan derslerden ve ödevlerden sıkılınca New York'a geri döner ve Actor's Studio'da oyunculuk eğitimine başlar. Bu sırada kendini John Guare'nin Broadway'de sahnelenen Tony ödüllü oyunu "The House of Blue Leaves"de profesyonel oyunculuk kariyerine ilk adımı atarken bulur. Kameralarla profesyonel anlamda ilk tanışıklığı ise John Cusack'ın başrolünde oynadığı "Hot Pursuit" adlı 1987 yapımı filmle olur. Boş zamanlarında kısa komedi filmleri çeken Stiller, Tom Cruise'un oynadığı "Color of Money / Paranın Rengi" filminin bir parodisi olan "Hustler of Money"i hem yönetir, hem de ünlü aktörü bizzet kendi canlandırır. Bu kısa film, "Saturday Night Live" yapımcıları tarafından beğenilip programda yayınlanınca, Stiller'ın televizyon şovu yazarlığı serüveni de başlamış olur. "Saturday Night Live" serüveni erken sona erer ancak oyuncu bu sayede MTV için kendi şovunu hazırlama şansı yakalamıştır. "The Ben Stiller Show" ilk gösterildiği 1990 senesinde yeterli ilgiyi göremeyince yayından kaldırılır. "Ben Stiller Show" sayesinde tanıştığı Jeanne Tripplehorn ile altı yıl sürecek bir beraberliğe adım atan oyuncu, 1992-1994 arasında rol aldığı ortalama filmler ve konuk oyunculuklar dışında, zamanının büyük kısmını sinema filmi projesine ayırır ve 1994 yapımı "Reality Bites" filmiyle sinemada yönetmenliğe de el atmış olur. "Reality Bites"dan sonra bir süre "If Lucy Fell", "Happy Gilmore" ve Flirting With Disaster" gibi bağımsız prodüksiyonlarda yer alan Stiller istediği çıkışı yakalayamaz. 47 milyon dolarlık kara komedi "The Cable Guy" da beklenilenin aksine, eleştirmenlerce başarısız bulunur.

BEKLENEN ŞÖHRET GELDİ
"1996 VH1 Fashion Awards"ı sunması önerildiğinde sanatçıya yeni bir tip yaratma fırsatı doğar: Derek Zoolander. Şovda kısa filmi gösterilen erkek model Zoolander o kadar beğenilir ki, ertesi yılki şovda da yer alır. Stiller'a aradığı şöhret 1998'de bir Farrelly Kardeşler filmi olan "Ah Mary Vah Mary" ile gelir. Cameron Diaz ve Matt Dillon'la beraber rol aldığı bu film, akıllardan çıkmayacak birbirinden komik ve bir o kadar da hafif espriye gebedir. Yeni yeni kazandığı popülerliğine rağmen garip espri anlayışını ve zeka parıltısını kaybetmeyen Stiller, Janeane Garofalo ile birlikte yazdıkları "Feel This Book"u da aradan çıkarır. "Zırtapoz"u beyazperdeye taşırken senelerdir üzerinde çalıştığı filmin başarısızlığa uğramasını düşünmek bile istemez. Jennifer Aniston ile beraber oynadığı "Along Came Polly"e kadar yaptığı işler pek başarılı olamaz. Ardından gelen "Starsky and Hutch" ve "Envy"den sonra Stiller'ın sinemalardaki en son hadisesi "Dodgeball: A True Underdog Story" de en az önceki çalışmaları kadar "yoldan çıkmış"tır. Spor salonlarının, fitness merkezi haline dönüştürülmesini engellemeye çalışan bir grup uyumsuz insanın bu uğurda dodgeball turnuvalarına katılmasını konu alan filmin çekimleri sırasında Stiller'ın, kazara üç kamera kırıp eşinin yüzüne şiddetli bir darbe almasına neden olduğu da söylentiler arasında... Budd Schulberg'ün aynı adlı romanının beyazperde uyarlaması "What Makes Sammy Run" ise Stiller'ın en son yönetmenlik denemesi. 1998 yılında "Permanent Midnight" ile hayatını yansıttığı, yazar Jerry Stahl'ın senaryosuna yardımcı olduğu filmde arkadaşlık kuramayan ve hayatı koşuşturmayla geçmiş tüm Sammy Glick karakterlerine seslenen Stiller'ın alternatif duruşu bu filme de yansımış gibi görünüyor. Kariyerindeki hemen her adımda yaratıcı olmayı ve sıradışılığı tekdüzeliğe tercih etmiş Stiller'ın oyunculuk, yönetmenlik ve yazarlık denemeleri sırasında zaman zaman anlaşılamamış olması onu yıldırmamış gibi. İzleyicinin Stiller'ın karanlık sularına dalması zaman alan bir süreç, ancak her yeni projeyle seyirci onun garip espri anlayışına biraz daha ısınıyor.
DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 Doğru giyinme tüyoları
 Küçükyalılılar geçmişle buluşuyor
 Ev kadınları yelken başında
 Sosyoloji penceresinden devrim
 Haftanın Kitapları
 Markaların tasarımcılarla buluşması
 Gençleri bekleyen beslenme tehlikeleri
 Kanser hayatını değiştirdi
 Beslenme alışkanlığı çocuklukta oluşuyor
 Tıptaki yenilikler
 Bu liste size göreyse yaşlandınız demektir
 Kant Muğla'da anılıyor
 Altın Güvercin heyecanı
 Siyasi görüşümün durumunu size danışmak istiyorum Savaş Abi
 Ne zaman 'Gülben' desem köpeğim havlamaya başlıyor
 İnternet kafede antrenman yapıyorlar
 Romantik ve feminen kadın
 Olimpiyatların benzersiz öyküsü
 İzmir Hayvanat Bahçesi 150 bin ziyaretçi bekliyor
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
FİLİZ AKIN
Teşhiste geç kalmayın
Ne yazık ki her yıl yüz binlerce...
KENAN ONUK
Brahms'ın doğum günü senfonisi
Bu hafta da ünlü besteci...
ŞAFAK KARAMAN
Bu toprağın sesi türkülerimiz
İki haftadır sizlerden...
AYŞEGÜL ALDİNÇ
Hem nalına hem mıhına
Şarkıcınız, oyuncunuz, yazarınız,...
Akla meydan okuyan film
Akla meydan okuyan film
Fantastik sinemaya sempatisi olmayanlar için film bir kabusa...
Geleceği görmek ve bir hayat kurtarmak
Geleceği görmek ve bir hayat kurtarmak
Genç İspanyol sinemasından gelen yeni bir örnek...Yani onun tüm...
Neden bizde restoran rehberi yok?
Bir kentin yeme içme dünyasını sistemli biçimde...
Kenan benim şans meleğim
Genç oyuncu Zeynep Beşerler para değil, keyif aldığı için oyunculuk yaptığını...
Yarım asırdır "en"leri yazıyor
İlk baskısı 1955 yılında yapılan ve 17 Eylül'de 50'inci baskısıyla okuyucuların...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.