kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Atina 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bu terasta manzara doyuruyor
Bu terasta manzara doyuruyor
Beğendiklerim

Terasta yemek keyfi

Galata'daki Anemon Otel'in terası muhteşem.

***

Bu terasta manzara doyuruyor

Galata'daki Anemon Otel'in teras manzarası insanı tarih içinde görkemli bir yolculuğa götürüyor. Yemek servisi ise yeni başlamış.

İlk kez iki kış önce karlı bir günde arkadaşımın ısrarıyla gittim Galata'daki Anemon Otel'in terasına. Aslında ayaklarım ters ters gitti desem daha doğru olur. Galata ve civarı son yıllarda çok bakımsız ve harap hale gelmişti. Burada doğru dürüst bir yerle karşılaşabileceğimi düşünemiyordum. Sürpriz, Galata Kulesi'nin hemen yanı başındaki, küçük meydana bakan Anemon Otel'in dış görünüşüyle başladı. 19. yüzyılın başlarında yapıldığı belli olan bina çok esaslı bir restorasyon geçirmiş ve yepyeni hale gelmişti. Kapıdan girildiğinde butik otelin zarif lobisi, günümüz Galatası'nda hiç beklemediğim bir şıklığı, zarafeti yansıtıyordu. Ama asıl hiç beklemediğim görünümle, asansörle teras katına çıktığımda karşılaştım. Binanın terasının üzeri ve üç yanı camla kaplanmıştı. Tarihi Galata Kulesi bütün görkemiyle üzerimizdeydi. Terasın bir yanı, Galata Kulesi'nin izin verdiği ölçüde Boğaz'ı görüyordu. Ama büyük sürpriz terasın Haliç'e bakan cephesindeydi. Burada tarihi yarımada bütün haşmetiyle karşımdaydı. Karlı İstanbul'un çamur içindeki sokakları, caddeleri buradan görülmüyordu. Adeta gri bir tülün ardındaymışçasına hüzünlü bir kent silueti önümde uzanıyordu. Anemon'un terasına bu ilk gidişimi daha birçokları izledi. Örneğin ne zaman yurtdışından bir misafirim gelse, şehri gezdirirken bir ara buraya uğrayıp bir şeyler içirmeyi gelenek haline getirdim. Aslında İstanbul'un tarihi yarımadasını Haliç boyunca görebileceğimiz halka açık kafe ya da restoran benzeri yerler pek yok. Öyle ki doğma büyüme bir İstanbullu olmama, yıllardan beri de değişik mekanlara gitmeye gayret etmeme rağmen, manzara açısından Anemon Otel'in terası ile rekabet edebilecek başka bir yere rastlamadım. Özellikle havalar ısınıp İstanbul yaz sıcaklarından kavrulmaya başladığından bu yana manzaralı, ferah yerlerde yemek yemeye, bu yerleri de sizlere tanıtmaya gayret ediyorum. Bugüne dek İstanbul dışında tatile gitmeyişimin nedeni biraz da İstanbul'un haftalardır bu sayfalara taşıdığım yazlık restoranları. Öyle yerler varken insanın canı güneyde bir yerlere gitmeyi pek çekmiyor.

BOĞAZ'A KARŞI YEMEK
Sık sık gidip bir şeyler içtiğim halde, burada yemek yeme olanağını bulamamıştım. Her gidişimde, bir mutfak probleminden söz ediliyor, sadece bardan yararlanma olanağı sunuluyordu. Bir aydır bu sorun çözülmüş, menü hazırlanmış ve masalar beyaz örtüler ve şık takımlarla donatılıp restoran olarak açılmış. Akşamüstü bir şeyler içmek isteyenlere de terasın Boğaz'a bakan kısmı ayrılmış. Buranın deneyimli bir müdavimi olarak, güneş batmadan önce geldik akşam yemeğine. Dolayısıyla günbatımının rengarenk yansımalarını Haliç'in sularında gözlemledik. Selatin camilerin siluetleri giderek kararan gökyüzünde solgunlaşırken, gece bastırdığında tarihi binalar aydınlatıldı. Terasın oldukça kapsamlı bar menüsünden seçtiğimiz yaz kokteyllerini yudumlarken yemek saatine ulaştık. Sıra yemek menüsünü gözden geçirmeye geldi. Başlangıç yemekleri olarak değişik salatalar, makarna çeşitleri ve kreplerin yanında, kalamar tava, saray böreği, kaşar pane, karides güveç gibi sıcak mezeler menüye katılmış. Grubumuzdakiler o çok sıcak yaz akşamında değişik salatalardan ısmarladı. Bense tavuklu krepi tercih ettim. Salataların malzemesinden tasarrufa kalkışılmamıştı ve lezzetleri de yerindeydi. Benim krepimin porsiyonu da oldukça büyük ve lezzetliydi. Ana yemeklerde sebzeli çoban kavurma da çöp patatesler üzerinde yoğurt ve lezzetli köftelerden oluşan, herkesin çökertme kebabı olarak bildiği ama burada Anemon kebap olarak menüde yer alan spesiyalite de pepper steak de lezzetliydi. Gastronomi dünyasında "tournedo rossini" olarak bilinen kaz ciğeri ve trüf sosuyla hazırlanan nadide yemekle Amerikan kasırgasıyla hiç ilgisi olmadığı halde menüde "tornado steak" adı ile yer alan yemeğin benzerliğini bu kez deneme fırsatım olmadı. Ancak bir dahaki gidişimde tatmaya kararlıyım. Anemon Teras'ın tatlı menüsü zayıf. Bir iki sıradan çeşit dışında fazla bir seçenek yok. Şarap menüsü ise şaşırtıcı. Örneğin Doluca'nın yeni çıkardığı Karma serisi firmanın kendisinde bile tükenmişken, buranın kavında bulundurulması takdire şayan. Üstelik 45 milyon gibi, bu şarap için makul bir fiyatla. Bunun dışında Doluca grubu ve Kavaklıdere'nin hemen bütün önde gelen şarap çeşitleri makul fiyatlarla mevcut. Beni gerçekten etkileyen bir ayrıntı da kırmızı şarapların da biraz soğutularak servis edilmesi oldu. Beyaz şaraplar ayrı bir kavda epey soğutularak saklanırken, oda sıcaklığında içilmesi tavsiye edilen kırmızı şaraplar, 30 derece civarında olan oda sıcaklığında değil, kalorifersiz, soba ya da şömine ile ısıtılan bir evin yemek odasındaki sıcaklıkta, yani 19-21 derecede servis edilmekteydi. Bu da zaten çok iyi bir şarap olan Karma Merlot'nun keyfini daha çok çıkarmamızı sağladı. Anemon'un menüsü fazla iddialı değil. Ama yemekler özenli, fiyatlar da oldukça makul. Burayı benzersiz kılan özelliği ise manzarası. Önerim, önceden rezervasyon yaptırmanız ve Haliç'e bakan tarafta bir masanın size ayrılmasını sağlamanız. Eminim, siz de benim gibi unutulmaz bir akşam geçireceksiniz.

Önceden rezervasyon yaptırdığınızda, Haliç'e bakan pencerelerin hemen yanındaki masalardan birini ayırtmanızda yarar var. Zira burada insan kendini bir transatlantiğin kaptan köşkündeymiş gibi hissediyor.

Deniz Erbil

DİĞER GURME HABERLERİ
 Neden bizde restoran rehberi yok?
 Ağustos mehtabının keyfi Sunset'te çıkar
 Sörf cennetine şık restoran
 Kedi sevmeyen gelmesin
 Tatilde açık büfe de zayıflatır
 Beslenmesi düzenli ödülü hak ediyor
 Tam bir gurme balık restoranı
 Cibali'den Çubuklu'ya lezzet transferi yapıldı
 Londra'da özel bir Türk restoranı
 Beğendiklerim
 Bir tatlı huzur almaya gelebilirsiniz
 Sıcak günler için buz gibi bir mola
 Boğaz'ın yeni eğlence durağı
 En güzel manzaralı kebapçı
 Bir Akdeniz evi lezzet durağı oldu
 Ödüllü şeflerin mutfağı
 Şarabı bir de bağevinde için
 Pazara özel bir kahvaltı
 Istakoz bahane ama balık şahane
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
  » Gurme
Kenan benim şans meleğim
Kenan benim şans meleğim
Genç oyuncu Zeynep Beşerler para değil, keyif aldığı için oyunculuk...
Yarım asırdır
Yarım asırdır "en"leri yazıyor
İlk baskısı 1955 yılında yapılan ve 17 Eylül'de 50'inci baskısıyla...
Doğru giyinme tüyoları
Giyim stilinin kusursuz olması vücut tipine uygun parçalar seçmekle...
Arıza karakterlerin adamı
Oyunculuk, yönetmenlik ve yazarlık... Kariyerindeki her adımda...
Akla meydan okuyan film
Fantastik sinemaya sempatisi olmayanlar için film bir kabusa dönüşebilir. Ama...
Geleceği görmek ve bir hayat kurtarmak
Genç İspanyol sinemasından gelen yeni bir örnek...Yani onun tüm...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.