kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Rize Güneysu'da Erdoğan bereketi
Başına talih kuşu konan yeşil ilçe

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Rize gezisi baba ocağı Güneysu'yu meşhur etti. Bu güzel ilçe şimdi turist bekliyor.

Rize'nin Güneysu ilçesi doğal güzelleri ve sıcakkanlı insanlarıyla bir anda Türkiye'nin gündemine girdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın memleketi olan bu şirin ilçe çok yakın zamanda yerli yabancı turistler için cazibe merkezi olacak gibi...

***

Rize Güneysu'da Erdoğan bereketi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın memleketi Rize'nin ilçesi Güneysu' altın günlerini yaşıyor. 'Başbakanın baba ocağı' olan bu güzel ilçe, yemyeşil doğasıyla turizm cenneti olmaya aday.

Rize'nin Güneysu ilçesi, doğal güzellikleri, yemyeşil bitki örtüsü, sıcakkanlı insanlarıyla bir anda Türkiye'nin gündemine girdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın baba ocağı olan bu şirin ilçe, yakın zamanda yerli-yabancı turistler için yeni bir destinasyon olacak gibi...

DERELERİN BİRLEŞTİĞİ YER
Başbakanın seyahatinden sonra ünlenen Güneysu, Rize merkeze 12 kilometre uzaklıkta. 5 bin nüfuslu. 1988 yılında ilçe oldu. 17 köyü bünyesinde barındırıyor ve her Karadeniz ilçesi gibi doğal güzellikleriyle dikkat çekiyor. Eski ismi, 'derelerin birleştiği yer' anlamına gelen Rumca adıyla 'Potomya' olan Güneysu, bölgenin en fazla yatırım yapılan ilçesi olma özelliğini taşıyor. İlçe, engebeli bir arazi yapısına sahip, çıplak, düzlük arazi hiç yok. Güneysu'da vadi aralarından büyük küçük çok sayıda dere akıyor. Ballıdere, İslahiye, Kıbledağı ve Gürgen dereleri ilçe merkezi civarlarında birleşerek Potamya Çayı'nı oluşturuyor. Güneysu, dört mevsim ılıman ve yağışlı. Halkın büyük bir bölümü ise geçimini çaydan sağlıyor. İlçede kamuya ait iki, özel sektöre ait 40 civarında çay fabrikası ve atölyesi mevcut. Güneysu'ya girişte ilk göze çarpan ilk ve tek mekan '4 Mevsim Canlı Alabalık Tesisleri'. Genellikle bölge halkına hizmet veriyor. Otantik bir mekan olan '4 Mevsim Canlı Alabalık' tesisine girdiğinizde görüntü sizi büyülüyor. Bahçesinde ağaçtan yapılmış hayvan figürleriyle birleşen rengarenk çiçekler, iştahınızdan önce içinizi açıyor. Bölgenin en fazla balık çeşidinin yapıldığı tek tesis olarak bilinen bu mekanda, yedi çeşit balık yemeği yapılıyor. Balık kapama, balık çöp şiş, tereyağında balık, balık ekşili, kiremitte tereyağlı balık, tuzlama balık çeşitlerinin bulunduğu 4 Mevsim Alabalık Tesisleri'ne özellikle Balık Saç Kavurma yemek için gidiliyor. Diğer et türlerinde yemeye alışkın olduğumuz saç kavurma alabalık lezzetiyle sunuluyor. Saç üzerinde yapılan yemek alışılageldiği gibi ocakta değil kömür ateşinde pişiriliyor. İşlerini profesyonelce yaptıklarını söyleyen işletmeci Hüseyin Çakmakçı, "Yıllarca Rize'den uzaklarda yaşadım. Karadeniz deyince alka ilk gelen balık oluyor ancak bilindiği gibi Karadeniz balık avantajını beklenildiği gibi kullanamıyor. Aslında balık kültürü özellikle İstanbul'da Karadeniz'den daha çok yaygın. Bizde klasik balık çeşitlerinden fazlası için kimse uğraşmadı bugüne kadar. Ben balığı her çeşitte tattırmak arzusuyla bu işyerinde kolları sıvadım ve sanırım amacıma ulaşıyorum. Artık bölgede balık deyince akla Güneysu'daki 4 Mevsim Alabalık Tesisi geliyor" diyor. 4 Mevsim Alabalık Tesisleri'nde yemek çeşitleri 2 buçuk milyon ile 10 milyon lira arasında değişiyor. Dört kişinin her şey dahil yiyeceği yemekler için çıkan hesap ise 20-50 milyon arasında. 4 Mevsim Alabalık Tesisi'nin işletmecisi Hüseyin Çakmakçı, balığın her çeşit yemeğini yaptıklarını belirterek, "Güneysu'nun tek alabalık tesisiyiz. Balıkları kendi tesisimizde üretiyoruz. Sadece Güneysu'ya değil bölgeye hizmet veren tesisimizde fiyatlarımız çok cazip. Tesisimizde yedi çeşit balık yemeği yapılıyor ancak yalnızca balık saç kavurma yemek için gelen müşterilerimiz bile var" diyor.

17 MARKET VAR
4 Mevsim Alabalık Tesisleri'nden çıktıktan sonra 1 km. ilerideki Güneysu'ya girildiğinde ilk göze çarpan marketlerin çokluğu. Küçük bir ilçe merkezinde bulunan 17 market halinden çok memnun. İşsizlik konusunda hiçbir şikayetleri yok Güneysulu marketçilerin. Güneysu'ya gittiğinizde yemek yemek istediğinizde fazla seçeneğiniz yok. İlçe'nin tek lokantası 'Merkez Lokantası', ilçenin yemek ihtiyacını karşılıyor. Düşünüldüğü gibi yöresel yemeklerin yapılmadığı lokantada alışılagelmiş yemekler dışında döner ve ızgara et-köfte yemek mümkün. Merkez Lokantası'nın en iddialı olduğu yemek ise kuru fasulye. Rize'nin İkizdere İlçesi'nde yetiştirilen 'kuru fasulye' ile yapılan yemek kömür ateşinde pişiriliyor. Bir porsiyonun 2 milyon 500 bin lira olduğu Merkez Lokantası tek olmanın avantajını yaşıyor. İşyeri sahibi Sabri Maşalacı, "Fiyatlarımız çok uygun. İlçenin yemek ihtiyacını tek başımıza karşılayabiliyoruz. Fiyatlarımız da uygun olduğu için işlerimiz çok iyi gidiyor. Özellikle de başbakanımız ya da ailesi geldiğinde kazancımız ikiye katlanıyor" diyor. Mataracı, yöresel yemek yapmamalarının nedenini bölgenin turizm açısından canlı olmamasına bağlıyor: "Biz ilçe halkına hizmet veriyoruz. Yöresel yemek zaten evlerinde yapılıyor. Bu nedenle de yöresel yemekler tercih edilmiyor."

Ahu Bozlar MERKEZ

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Kızların mikrokredi mucizesi
 Genç bir kızın kaleminden uyuşturucu
 Gitar ustası İstanbul'da
 Güneşle gelen büyük zafer
 10 derste mutluluk
 Nobel Ödüllü bir köy evi
 Hayatınıza giren dijital kolaylıklar
 Asırlık surlar hayat buluyor
 Troya artık vakfa emanet
 AB'nin yönetiminde daha çok kadın var
 'Şeref Abi' ile nostaljik turlar
 İstanbul "müze kent" olacak
 Çok tartışılan şampiyonluk
 Seks paradan önemli
 "İstanbul'un Sesleri" Atina'da
 Karadenizli sanatçılar Açıkhava'da
 Anadolu'nun parlayan yıldızı
 Anadolu'da bin kızım var, öğretmen olacak
 Dönmeyi unutacaksınız
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
MEHMET ALTAN
İtalyan danteli
İstanbul'un alameti farikalarından biri...
BALÇİÇEK PAMİR
Olimpiyat Stadyumu'nda sadece Süreyya'yı...
ALİ POYRAZOĞLU
Basın sopayı vurun, vurun, vurun
Zina meselesini...
TURGAY NOYAN
Yönetmelikteki olası sıkıntılar
Yeni Amatör Denizci...
Mediciler'in şehrinde şarap sanat ve mutfak
Karmaşık ve sürprizlerle dolu bir kent Floransa. Prens Charles'ın da geldiğinde...
Rakı konuşa konuşa yudum yudum içilir
Geçen hafta içinde keyifli bir rakı yazısı süsledi Takvim Gazetesi'nin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.