kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Omer Urundul @ SABAH
 

Yüksek toplara önlem şart

Dünya Kupası grup elemeleri öncesi ciddi endişelerim vardı. Bilhassa Denizli'deki son hazırlık maçımız bu endişelerimi daha da arttırdı.
Teknik direktör Ersun Yanal bugüne kadar çalıştırdığı kulüp takımlarında riskli futbolu kendisine ilke edindi. Milli takımda da aynı anlayışa devam ediyor. Bugün dünyada kollektif yapısı oturmuş güçlü takımlar bile riskli anlayışta istenilen savunma güvencesini oluşturamıyorlar. Son Avrupa Şampiyonası'nda Hollanda örneği gibi. Bizim zaten belli bir ekolümüz yok, kollektif uyumumuz yetersiz. Bu yüzden Ersun Yanal'ın düşündüğü ofansif uygulamayı ve çok forveti kaldıramayız.
Gürcistan karşısında takım tertibi yanlıştı. Günümüz futbolunda gereken kısa bölümler hariç çok forvet fayda değil, zarar getirir. Hele hele dört forvette karar kılıp da Nihat'ı kulübüde tutmanın hiçbir mantıklı tarafı yok. Nihat, çeşitli özellikleri bir tarafa tam bir duran top ustası. Kapanacak, savunma yapacak rakip karşısında duran topların çok önemli olduğu da bilinen bir gerçek. Ayrıca ön libero çok önemli bir görev yeri. Ama ön libero Emre'nin de, Okan'ın da yapılarına uygun değil. İşte böyle bir şablonda Trabzon'da ilk yarıda etkili olamadık. Olumlu pas organizasyonu kurabileceğimiz bir saha içi düzenimiz yoktu, skoru da değiştiremedik.
Ersun Yanal'ın ikinci yarıya Nihat'la başlaması gerekirdi, yapmadı. Hasan kırmızı kart gördükten sonra hemen 2 değişikliğe gitmeliydi, gitmedi. Gökdeniz ve Hüseyin'i oyuna aldığı dakikaya kadar geçen zamanda sezon başı zaten fizik açıdan tam hazır olmayan oyuncular, başta Emre olmak üzere yıprandılar. Hakan Şükür'ün çıkması da yanlıştı. Ersun Yanal'ın risk alan rakip karşısında Nihat'tan faydalanmak istemesi doğruydu ama başka bir tercih yapması lazımdı. Çünkü kısa boylu takımımızda kalemize gelecek duran toplarda Hakan'a ihtiyaç vardı.
Milli takımımız da, kulüp takımlarımızı da saha içinde en büyük sıkıntıya sokan etken kalemize gelen duran toplar. 18 içinde adam paylaşmayı ve pozisyon almayı bilmiyoruz. Ayrıca boş ortalamamız da çok düşük. Gürcistan gibi zayıf bir ekip dahi bu rahatsızlığımızdan faydalandı. İlk yarıda 2 duran toptan 2 net pozisyon yakaladılar. Son dakikalarda da cepheden gelen yüksek topta resim çektirir gibi gol attılar. Trabzon-D.Kiev maçı da bu konuda canlı bir örnek. Trabzonspor deplasmanda elde ettiği çok büyük bir avantajı yediği 2 kolay duran top golüyle evinde değerlendiremedi. Tabii bu ciddi soruna Ersun Yanal'ın çözüm getirmesi mümkün değil.
Yarın gece Atina'da çok zor bir deplasmana çıkıyoruz. 2 ülke arasındaki rekabeti de düşünürsek tansiyonu yüksek bir mücadele olacak. Yunanistan Avrupa Şampiyonluğu rehavetini üstünden atamadı.
Arnavutluk yenilgisi de kendilerini mutlaka tedirgin etti.
Milli takımımız bu maça iyi motive olup savaşacaktır. Ama Ersun Yanal'ın takım tertibi ve taktik planı çok önemli kalabalık orta saha ile rakibi bozmalıyız. Yüksek toplardaki rahatsızlığımızı en aza indirecek konsantrasyonu sağlamalıyız. Oyunu tutabildiğimiz sürece şartlar lehimize gelişir. Çünkü Yunanistan için en büyük tehlike riski artırmaktır. Bu şartlarda en büyük silahları takım savunmalarındaki garanti arızaya uğrar. Bakalım zoru başarabilecek miyiz.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Hatalar zinciri   / 05-09-2004
 Kartal'ın ortası boş   / 31-08-2004
 3 isim, 3 puan   / 29-08-2004
 Del Bosque'nin işi zor   / 24-08-2004
 Aynı film   / 22-08-2004
 Fener 1 puanı zor alır   / 17-08-2004
 Futbolsuz galibiyet   / 15-08-2004
 Sol kanat baş ağrıtacak   / 10-08-2004
 Hakan'ın önemi   / 09-08-2004
 G.Saray iyi yolda   / 03-08-2004
ÖMER ÜRÜNDÜL
Yüksek toplara önlem şart
Dünya Kupası grup elemeleri...
HINCAL ULUÇ
Yanal'ın her şeyi yanlış
Gürcistan maçı için Trabzon'un...
VEDAT BAYRAM
Gürcistan bozgunu
Gürcistan maçındaki...
HASAN SAYDAM
Haydi bakalım kolay gelsin...
Bugün Ankara'da sekiz...
'Türkiye AB'nin sigortasıdır'
'Türkiye AB'nin sigortasıdır'
AB Âkil Adamlar Komisyonu'nun Türkiye raporu, çok olumlu...
Verheugen: Rapor olumlu çıkacak
Verheugen: Rapor olumlu çıkacak
'Hazırlayacağım raporun, dürüst ve âdil olacağını temin ederim'...
Tığ mayoyla sığ denizlere
Tığ mayoyla sığ denizlere
İspanya'nın Barcelona kentinde dün başlayan Pasarela Guadi moda...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.