kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hoş ama boş bir film değil, 'seyret ve unut' filmi hiç değil
Oscarlı sinemacılar Terminal'de buluştu
Hollywood'un en büyük seti kuruldu
Filmi izleyen herkes havalimanlarında birbirine sarılacak
Hoş ama boş bir film değil, 'seyret ve unut' filmi hiç değil

Hoş ama boş bir film değil, 'seyret ve unut' filmi hiç değil

On yıla yakın bir zamandır Hollywood'un kabul ettiği bir gerçek var: 'Philadelphia' ve 'Forrest Gump' filmleriyle iki kez Oscar alan Tom Hanks, bunların dışında oynadığı ve kimsenin utanmayacağı filmler yapma başarısını gösteren neredeyse tek kişi. Örneğin 'Er Ryan'ı kurtarmak'(Saving Private Ryan), 'Yeni Hayat' ya da (Cast Away), 'Azap Yolu' (Road to Perdition)... Hanks son olarak 'The Terminal' filminde karşımıza çıkıyor; Viktor Navorski rolüyle... Anlatılan konuyu çok beğendiğini söyleyen Tom Hanks, "Senaryonun en çok beğendiğim yanı, Viktor'un içinde bulunduğu riskli durumu anlama noktasına gelmesi oldu" diyor. Hanks filmin kamera önü ve arkası için şunları söylüyor:

* Film için Spielberg, bir uçak hangarının içinde gerçek bir terminal inşa etti. Hayret verici bir şeydi. İçine girince "Aman tanrım, ne müthiş" dedim. Dört katlı, yürüyen merdivenler çalışıyordu ve bütün dükkanlar ve restoranlar gerçekti. Çok sevdim çünkü hep oturacak rahat bir yer ve bedava Çin yemeği bulabiliyordunuz.

* Terminal'de, hiç kimsenin daha önce böyle özgün bir fikir düşünmemiş olmasına hayret etmiştim. Çok iyi bir hikaye ve özgün senaryoydu.

*
Terminal, uygun zamanda geldi. İlk taslağını 11 Eylül saldırısından bile önce okumuştum. Victor'un içinden geçtiği duygusal çember, hepimize tanıdık gelebilecek bir durum. Ben bir Amerikalıyım ama yine de Victor'un yaşadığı her şeyin benim de başıma gelebileceğini hissettim. Dilini bilmediğiniz bir ülkede olmak zordur. Kendinizi kaybolmuş hissedersiniz.

* Spielberg'i özel yapan, düşünme tarzı, filmlere bakışı. Onu yapmak istediğinden koparamazsınız... Bir sahnenin kalbine görsel olarak inmeyi, başkalarının aylarını alabilecek bu işi hemen ve kolaylıkla başarır. Sadece bir bakar ve hemen fikrini söyler...

*
Spielberg'le dışarıda takıldığımız çok zaman oluyor. Tanıtım amaçlı seyahatlerde onunla dünyayı dolaştım. Her ikimiz de hemen hemen aynı yaşlarda, aynı tutkuyla sinemaya başladık. Sinema, sadece günlük hayatımızı değil, dünyamızı da belirliyor. Steven, 16 yaşındayken ödül almış ve bir gün film yapmak istediğini söylediği bir gazete haberini önce çerçeveletmiş, sonra da ofisi olduğunda oraya asmış.

* Filmi seyirciyle birlikte izlemek bana iyi geliyor. Seyircilerin reaksiyonları beni ilgilendiriyor. Terminal dahil birkaç filmde bunu yaşadım. Terminal'de de küçük ama çok önemli ayrıntıları acaba takdir edecekler mi, fark edebilecekler mi diye düşünüyordum. Ve seyirci, fark edilebileceklerini benim bile düşünmediğim ayrıntıları fark etti ve bunların hakkını verdi.

*
Terminal'de 'iyi bir gece geçirmekten' fazlasını bulacaksınız. Hoş ama boş filmlerden değil. Bir seyret-unut filmi hiç değil. 11 Eylül sonrası ön plana çıkması gereken bir fikri son derece etkileyici bir sinema anlatımıyla dile getiriyor. Sanırım şu soruyu soruyor: Ne zaman başka ülkelerin insanlarına, bize benzemeyenlere, dış görünüşlerine, ekonomik durumlarına, ırklarına ve dinlerine bakmadan, bizimle eşit birer birey olarak bakabileceğiz ve davranabileceğiz? Ben günün birinde bu hayalimin gerçeğe dönüşmesini umuyorum.
DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Aksu: Kız istemenin zamanı artık geldi
 Çalışmayan kadının hastalığı 'depresyon'
 Ruhlarının uyumu giysilerine yansıyor
 Sanat Olimpiyatı'na Türk imzasını attı
 Gönüllü işlerin uzmanları
 Hakkârili öğrencilere eğitim desteği
 Sanatın 'ağır' işçileri
 Mutluluk yolları
 John Kerry ile çok özel
HAKAN & UTKU
Satıyoruz satıyoruuuuz saaaaatt...
Britney Spears'ın...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Kabak çiçekli omlet
Yumurta, tuz...
Okula gitmek istemeyenin ya karnı ağrıyor ya da başı
Okula gitmek istemeyenin ya karnı ağrıyor ya da başı
Eğitim hayatıyla yeni tanışanya da okulda çeşitli sorunlaryaşayan...
Düğün yakında
Düğün yakında
Çehreli Danışmanlık şirketinin sahibi Şehnaz Çehreli, aile...
Yeni bir aşk mı?
Yeni bir aşk mı?
Adını Gökhan Çarmıklı'nın kuzeni olarak duyuran; Serdar...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.