kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
TBMM Başkanı Arınç katılmadı: Törene Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Devlet Bakanı Güldal Akşit katıldı. Açılışı Özkaya'nın yapması durumunda gelmeyeceğini söyleyen Meclis Başkanı Bülent Arınç açılışı Kaban yaptığı halde gelmezken, tedavisi, Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde devam eden Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya'nın da Kaban'ın konuşmasını TV'de izlemediği öğrenildi.
'Adalet leke kaldırmaz'
TBB Başkanı Özkaya'ya destek çıktı
Yargı sorunları bildirisi
200 üyeden GATA ziyareti
Sezer 'gereğini yapın' mesajı verdi
Bumin'den Özkaya yorumu
Yeğenine iş istedi

'Adalet en küçük lekeyi kaldırmaz'

Yargıtay Başkanı Özkaya'nın yerine Adli Yıl'ı açan Başkanvekili Mater Kaban "Adalet leke kaldırmayacak kadar kutsal bir değerdir" dedi. "Yargı mensubu etik kuralların yanı sıra özel yaşamında da saygın olmalı" diye Özkaya'ya isim vermeden sitem etti ve genç meslektaşlarını uyardı: "Cüppenize sahip çıkın."

'Adalet leke kaldırmaz'

Adli yıl, MİT-Çakıcı-Yargıtay tartışmalarının gölgesinde açıldı. Yargıtay Başkanı Özkaya'nın yerine açılış konuşmasını yapan Yargıtay Başkanvekili Mater Kaban "Yargı yıpratılmasın" dedi.

MİT-Çakıcı-Yargıtay tartışmalarının odağındaki Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya'nın rapor alması, yeni adli yılı Çakıcı gölgesinde açılmaktan kurtaramadı. Yargıtay Birinci Başkanvekili Mater Kaban'ın yaptığı açılış konuşmasının önemli bölümlerinde, son günlerdeki tartışmalara ilişkin mesajlar yer aldı. Kaban, "Kişi ve kurumlar birbirine karıştırılmasın. Yargı yıpratılmasın. İstismar yargının değişmez kaderidir ama bu mazeret kabul edilemez. Adalet en küçük bir lekeyi kaldırmayacak kadar kutsaldır" dedi. Kaban, Yargıtay Başkanı Özkaya'ya istifa çağrısı yaptığı sırada yargının güvenilirliğinin azalmasından şikayet eden Yargıtay Başsavcısı Nuri Ok'a, isim vermeden, "Sorumluluk taşıyan bazı kişiler tarafından, tüm yargıyı kapsayacak şekilde yargıya güvenilmediği basın aracılığıyla kamuoyuna duyurulabilmektedir" yanıtını verdi. Kaban, yargıya güvenin yargıçların özel hayatlarındaki dengeli davranışlarıyla korunabileceğini söyledi. Bu sözler de Yargıtay Başkanı'na yönelik değerlendirildi. Kaban'ın konuşmasında şu mesajlar yer aldı:

YARGIDAN MESAJLAR
* YENİ BİR ANAYASA: Her ne kadar Anayasa'nın bazı hükümlerinde, AB ölçütleri ışığında çeşitli tarihlerde yararlı ve zorunlu değişiklikler yapılmışsa da bununla yetinilmemesi, yöneltilen halkı eleştirileri de dikkate alan, toplumsal uzlaşmaya dayalı, hükümleri birbirleriyle uyumlu yeni bir anayasa yapılmasının daha uyumlu olacağına inanmaktayım.

* DOĞRULUK YETMEZ, GÜVEN ŞART: Yargıda, doğrunun bulunup adaletin gerçekleştirilmesi kadar, yargıya güven de çok büyük önem taşır. Güven duyulmayan bir yargının adil olduğundan, toplum vicdanını tatmin ettiğinden söz edilemez.

* HÜKÜMET ELEŞTİRİLERİ FIRSAT BİLMESİN: Yargıya ve haksızlığına inandığım eleştiriler dayanak alınmak suretiyle yargı bağımsızlığını ve yargıç güvencesini zaafa uğratacak yeni düzenlemelere gidilmesinin yanlış sonuçlar doğuracağını belirtmeliyim.

* İSTİSMAR KADERİMİZ: Yargıda kazanan ve kaybeden taraf vardır. Bu özellik, bazı kişi ve kurumların istismarına maruz bırakabilmekte, ayrıca kaybeden kişilerin asılsız ve yersiz suçlamalarına yol açabilmektedir. Bu olgular, yargının değişmez kaderidir. Yargının güç koşullar altında çalışması, güven kaybının mazereti olamaz. Adalet, en küçük bir lekeyi kaldırmayacak kadar kutsal bir değerdir.

* BAŞKANA SİTEM: Avukat, Cumhuriyet savcısı ve yargıçların mesleklerinin etik kurallarına uymaları, görevi doğru olarak yapmalarının yanında özel hayatlarında da düzeyli, saygın ve dengeli davranış içinde bulunmaları gerekmektedir. Ancak bu takdirde beklenen güven ve saygı sağlanıp korunabilir.

* KİŞİ VE KURUMLAR KARIŞTIRILMASIN: Bir kısım basın tarafından kişiler hakkında, kısmen veya tamamen yanlış, kişilik haklarını ağır şekilde zedeleyen yayınlar yapıldığı, en önemlisi de iddiaların kurum ve kuruluşlarla özdeşleştirilip genelleştirilerek o kurum ve kuruluş bakımından kamuoyunda onarılması güç güvensizlik yarattığı görülüyor.

ÇİÇEK KONUŞMAYI BEĞENDİ
Genç meslektaşlarına "Hukukun onurunu, mesleğinizin, cüppe ve kürsünüzün saygınlığını özenle koruyun" öğüdünde bulunan Kaban, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu sisteminin yargı bağımsızlığını ve yargıç güvencesini sağlamaktan uzak olduğunu söyledi. Kaban, Yüce Divan görevine talip olduklarını da tekrarladı. Törende daha sonra emekliye ayrılan Yargıtay daire başkanları, üyeleri ile hakim ve savcılarına plaket ve onur belgeleri verildi. Bu arada Adalet Bakanı Cemil Çiçek, gazetecilerin, Mater Kaban'ın konuşmasını nasıl bulduğu sorusuna, "Tespitleri son derece doğru ve yerinde'' yanıtını verdi.

ANKARA

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 'Türkiye AB'nin sigortasıdır'
 Verheugen: Rapor olumlu çıkacak
 Diyarbakırlı 'Yurttaş'
 Atatürk'ün hedefine 66 yıl geçti ulaşamadık
 AİHM'den cezaevi ve açlık grevi teftişi
 Zehir gemisi göz göre göre battı
 Çinliler şimdi de pazarlara el attı
 Bağcılar'da okuma yazma seferberliği
 Eminönü'nde okullar boyanıyor
 Yakalanacağını anlayınca intihar etti
 Savcılık soruşturmaya TCDD'yi de dahil etti
ERDAL ŞAFAK
AB'ye uyarılar
Doğrusu Avrupa Komisyonu'nun genişlemeden...
ÖMER LÜTFİ METE
AB ile ABD arası döner
Irak olayları ile ilgili gönüllü...
UMUR TALU
Sessiz devrim!
(Brüksel)Kadroyu veriyorum: Hepsinin...
ERGUN BABAHAN
Tarih yakın, ya üyelik!..
(Brüksel)Türkiye, önümüzdeki...
Bağdat'ta sokak savaşı
Bağdat ABD işgalinden bu yana en büyük sokak savaşlarından birini...
İsrail Gazze'yi vurdu: 14 ölü
İsrail tank ve helikopterlerle Gazze'yi vurdu. 14 Filistinli öldü 45...
Yepyeni bir başlangıç...
Yepyeni bir başlangıç...
Yanal, "Gürcistan beraberliğini arkada bıraktık. Yunanistan'da...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.