kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hızlı sörf için geniş bant

İnternet meraklısıysanız, zamanınızın çoğunu bilgisayar başında geçiriyorsanız, hızlı internet bağlantısı tam size göre. Geniş bant hem zamandan hem de paradan tasarruf etmenizi sağlıyor.

İnternet otobanında G7'ler de sollanıyor
Gelişmiş 7 ülke (G7) internet kullanımı konusunda Kuzey Avrupa ve Asya ülkeleri tarafından geride bırakılıyor. Kuzey Avrupa ve Asya ülkeleri gelişmiş ülkelerin tahtını rahatsız etmeye başladı.

Genişbant internet dağılımı
- Asya Pasifik % 44
- Amerika % 32
- Avrupa Ortadoğu - Afrika % 24

HER ülke internet stratejisini belirlerken oldukça iddialı adımlar atıyor. Özellikle eğitim sektöründe pek çok ülke altyapı yatırımı yaparken Türkiye dışarıdan izlemeye devam ediyordu. Türkiye'de yıllardır internet kullanan kitlenin erişim kalitesini artıran genişbant internet erişimi ADSL aracılığıyla sağlanıyor. Hükümetin hedefi 2005 yılı sonuna kadar 40 bin okula hızlı internet erişimi sunulması. MEB ve Türk Telekom bu konuda işbirliği yapıyorlar. Ancak sadece altyapı kullanımın teşvik edilmesine yetmiyor. İlk aşamada mevcut kullanıcılara ulaşıldıktan sonra hedef internet tecrübesi olmayan yeni aboneler. Ancak bu yeni aboneleri elde etmek için yeni içerik ve servislere ihtiyaç var.

Genişbant internet erişimine sahip ülkelere bakıldığında G7 ülkelerinden sonra en çok yatırımı Çin ve Güney Kore yapıyor. Çin internet erişimine en fazla yatırım yapan ülke. Genişbant internet yatırımlarını yaklaşık yüzde 70 artırmış. Bu yatırım hızıyla tüm dünyada 2007 yılının sonunda ABD'yi geride bırakması bekleniyor.

Çin hızla büyüyor
Daha çok yasaklarla basında gündeme gelen Çin İnternet kullanımını yasaklamak yerine erişim noktasını çoğaltarak yatırım yapmaya devam ediyor. Çin batılı basın kuruluşları tarafından interneti sansürlemekle suçlanıyor. Ancak ABD Irak savaşında mevcut basın kuruluşlarını rahatlıkla sansürlemeye devam ediyor.

Uzun süreli kontrat yapma olanağı sağlayan ADSL hizmetleri garantisi olan müşteri anlamına geliyor. Gelecekteki nakit akışını doğrudan etkileyeceği için bu durumun şirketin değerini de doğrudan etkilemesi bekleniyor.

Türk Telekom'un şu anda yaklaşık 155 bin DSL abonesi var. Temmuz ayına kadar 120 bin hattın daha açılması bekleniyordu. Türk Telekom Genel Müdürü Mehmet Ekinalan her ay 100 bin ve üzerinde ADSL abonesi elde ederek, yıl sonuna kadar 1 milyon rakamına ulaşmayı hedeflediklerini söylüyor. Böylece şirketin telefon gelirlerinin kaybını hizmetlerini çeşitlendirerek yerine koymayı hedefliyor.

KOBİ ve diğer ev kullanıcılarının faydalanması için fiyatlar oldukça yüksek. Dünyada 100 milyon genişbant abonesi var. Bunların yüzde 64'ü DSL abonesi. Çin sadece 2003 yılında 9.7 milyon hat yatırımı yapmış durumda. DSL hattının en büyük faydası mevcut bakır kablolar üzerinden genişbant internet erişimi sağlaması. Yatırımı santral ve son kullanıcı tarafında yapmak yeterli oluyor.

Eksikler çok

ADSL yatırımı yapılırken, içerik ve servislere yapılan yatırım oldukça yetersiz. KOBİ'lere bilgisayarın sunduğu faydayı anlatamayan firmaların daha ciddi yatırım yapması gerekiyor. Genişbant internet abonesi olmanın getireceği faydalar tüketiciye anlatılamıyor veya elle dokunur bir fayda üretilemiyor. Milli gelir karşılaştırması yapıldığında fiyatlar oldukça yüksek. Daha geniş müşteri potansiyeli için fiyatların yarıdan fazla düşmesi gerekiyor. Güvenlik açıkları ve yurtdışı çıkış kapasiteleri önümüzdeki dönemde büyük risk oluşturuyor.

Şirketler multimedya çözümlerine hazırlanıyor
Nortel Networks Netaş, kesintisiz iletişimde kullanıcılara yepyeni olanaklar sağlayan MCS (Multimedia Communication Server - Multimedya İletişim Sunucusu) çözümünü Türkiye'de pazara sunuyor. Nortel Networks tarafından geliştirilen ve yeni nesil telekom ağlarının kurulumunda kullanılan MCS'in önemli bir bölümü de Türkiye'de Nortel Networks Netaş ArGe departmanı tarafından geliştiriliyor. Son kullanıcılara, kurum ve servis sağlayıcılara çeşitli avantajlar getiren MCS, piyasada bulunan hazır donanımları ve endüstri standardı yazılımları kullanarak gelişmiş multimedya uygulamaları sunuyor. İletişimi sadeleştirerek daha verimli hale getiren ve çalışanların üretkenliğini artırırken günlük iletişimi şahsen kontrol etmelerini sağlayan MCS; ses, veri, görüntü kısaca tüm multimedya servislerini tek platformda sunuyor. www.nortelnetworksnetas.com.tr
DİĞER BİLGİ VE YAŞAM HABERLERİ
 Bilgi İçin Kabloya İhtiyaç Kalmadı
 Beylikdüzü'nde Bilişim Köprüsü
 Şirketiniz İzleniyor!
 En Önemli 10 Güvenlik Hatası
 Yatırımın İçin Akıl Ve Sermaye Hazır
 5 Sıcak Teknoloji Kapımızda
 Teknolojide E-çöp Alarmı
 Telefonda Tek Numara İle Konuşmaya Hazırlık
 Finans Ve Teknoloji Dopingi
 Fuardan İnsan Manzaraları
 İnternete Artık Her Gün Bağlanıyoruz
 Güvenilmeyen Siteden Alışveriş Yapılmıyor
 Televizyon Mu Bilgisayar Mı?
 Eviniz İçin Şık Telsiz Telefon
Damat adayının kapısını yaktı
Kızına görücü gelinmesine sinirlenen baba, damat adayının evinin...
Kendisini feda etmenin ödülü cesedinin yola atılması oldu
Rahmi Şahin ve Ferdi İzci, iki kadını kurtarmak için denize açıldı.
IMKB
E: 20,852 D:% 0.37
DOLAR
S: 1,512,000 D:% 0.33
EURO
S: 1,825,000 D:% 0.33
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.