kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ergun Babahan @ SABAH
 

Tarih yakın, ya üyelik!..

(Brüksel).

Türkiye, önümüzdeki yüzyılda dünyadaki yerini belirleyecek kritik bir döneme giriyor. Aslında, serinkanlı değerlendirildiğinde bu yerin "Büyük Avrupa Projesi" olacağı rahatlıkla söylenebilir.
Çünkü, Türkiye ile Avrupa Birliği bir ön sözleşme yaptı. AB, Türkiye'ye "Kopenhag Kriterleri" adı verilen bir dizi yükümlülüğü yerine getirdiğinde üyelik görüşmelerinin başlayacağı sözü verdi. 21-22 Haziran 1993'te Kopenhag'ta yapılan zirvenin sonuç belgesinde bu kriterler şöyle dile getirilmişti:
"Üyelik için aday olan ülkede, demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan hakları ve azınlıkların korunmasının güvencesi olan kurumların istikrarı, işleyen bir pazar ekonomisinin varlığı ve birlik içinden gelen rekabetçi baskıya ve piyasa güçlerine dayanabilecek kapasite sağlanmış olmalıdır. Üyelik, adayın, siyasi, ekonomik ve parasal birlik dahil, üyelik yükümlülüklerini üstlenebilecek durumda olmasını öngörür. Bir taraftan Avrupa bütünleşmesinin ivmesi korunurken, diğer taraftan birliğin yeni üye kabul etme kapasitesi, gerek birliğin gerekse aday ülkelerin genel çıkarları açısından önem taşıyan unsurlardan biridir."
Türkiye, 40 yıla yaklaşan bir süre önce bu konuda niyetini beyan etmiş ve ilk aday olmuş ülkelerden biri. Soğuk Savaş süreci, ülke içi kurumların direnci ülkemizin demokratikleşme yolundaki adımlarının hızını kesti. Ancak son 4-5 yılda, gerek azınlık hakları, gerek insan hakları konusunda çok ciddi adımlar atıldı. Ekonomik süreçte ise Türkiye'nin Gümrük Birliği'ne girmesiyle çok önemli bir adım atılmıştı. Bu koşullara Avrupa'nın herhangi bir ülkesi sahip olsaydı, müzakere sürecinin başlayacağı konusunda kimsenin en küçük bir kaygısı olmazdı.
Ancak, söz konusu ülke Türkiye gibi 70 milyon nüfuslu, Müslüman bir ülke olunca kararın sadece Kopenhag Kriterleri ışığı altında alınamayacağı görünüyor.
Yani bir kısım Avrupalılar, yeni bazı kriterler eklemek istiyor. Kimileri ise bizi Avrupa kavramıyla bir arada görmek bile istemiyor.
Aralık ayı yaklaştıkça tartışılan kriterlerin yerine getirilip getirilmediğinin incelenmesinden çok, Türkiye'ye karşı ülke halklarının nasıl ikna edileceği söz konusu oluyor.
Bu noktada Açık Toplum Enstitüsü, British Council ile birlikte önemli bir projeye imza atmış bulunuyor. Avrupa'nın önde gelen siyasetçi ve diplomatlarının hazırladığı rapor, iki tarafı da rahatlatacak bir nitelik taşıyor.
Raporda, kriterlerin yerine getirilmesi halinde müzakerelerin hemen başlaması gerektiğinin altı çiziliyor. Sonra, bu kararın üyelik anlamına gelmediği sadece müzakereleri başlatacağı ve bunun da büyük bir olasılıkla çok uzun bir süre alacağı vurgulanıyor, ".. nihai karar anı geldiğinde hem Türkiye hem de Avrupa Birliği derinden değişmiş olacaktır" denilerek, halkı Türkiye'nin üyeliğine sıcak bakmayan ülke hükümetlerinin eli rahatlatılıyor.
Türkiye'nin tam üyeliğinin birliğe Ortadoğu'dan Kafkaslar'a, Balkanlar'dan Orta Asya'ya uzanan bir coğrafyada önemli bir güç katacağı belirtiliyor.
Türkiye'nin Avrupalı olup olmadığı konusunda şu ilginç saptama yapılıyor: "Türkiye, kültür ve tarihi Avrupa ile iç içe geçmiş Avrasyalı bir ülkedir; Batı'ya yönelimi onlarca yıldır Avrupa hükümetleri tarafından kabul edilmiştir. Bu nedenle Türkiye'nin konumu, Avrupa Birliği'nin Kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki komşularından temelden farklıdır."
En önemli sapama ise göç konusunda yapılıyor ve serbest dolaşımın belli bir süre kısıtlanabileceği işareti verildikten sonra, önceki katılım turlarının ışığı altında çok büyük bir göç dalgası beklenmemesi gerektiği belirtiliyor. Ayrıca Türkiye'nin genç nüfusunun yaşlanmakta olan Avrupa için bir umut ışığı olabileceği vurgulanıyor.
Özetle, bu rapor Türkiye'nin müzakerelere başlamaya hazır bir ülke olduğunun altını çiziyor. Bu süreçten korkan kamuoyuna "Korkacak fazla bir şey yok. Bu, üyelik anlamına gelmiyor. Üyelik tarihi geldiğinde şartlara yeniden bakılır. Üstelik Türkiye'nin üyeliği o zaman Birlik için elzem hale gelmiş olabilir" diyor.
Brüksel'den görünen o ki, Türkiye aralık ayında büyük olasılıkla müzakerelere başlama tarihi alacak. İşte o zaman Türkiye için gerçekten zorlu bir dönem başlayacak. Oy verdiğimiz hükümetin dışında bir merkezin kriterlerine uygun bir düzen dönemi başlayacak. Hem büyük umutlar, hem de büyük sıkıntılar içeren bir döneme hazır olalım.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Putin haklı çıktı   / 02-09-2004
 SABAH'ın tavrı   / 23-08-2004
 Irak'ın Damat Ferit Paşası   / 22-08-2004
 Derin kavga   / 15-08-2004
 Irak'ta kıyım   / 13-08-2004
 Hassas dönem   / 11-08-2004
 Milli Eğitim'e yeni düzen   / 10-08-2004
 İki yıl geçti   / 08-08-2004
 İslami engizisyon...   / 05-08-2004
 Amerikan devinin gözüyle Türkiye   / 03-08-2004
ERDAL ŞAFAK
AB'ye uyarılar
Doğrusu Avrupa Komisyonu'nun genişlemeden...
ÖMER LÜTFİ METE
AB ile ABD arası döner
Irak olayları ile ilgili gönüllü...
UMUR TALU
Sessiz devrim!
(Brüksel)Kadroyu veriyorum: Hepsinin...
ERGUN BABAHAN
Tarih yakın, ya üyelik!..
(Brüksel)Türkiye, önümüzdeki...
Emri Maşadov ve Basayev verdi
400 kişiye mezar olan Beslan'daki okul baskını sonrası sağ yakalanan...
Kurbanlar için psikolog devrede
Korkunç saldırının şokunu bütün bir kasaba yaşıyor. 20 bin kişilik...
Yepyeni bir başlangıç...
Yepyeni bir başlangıç...
Yanal, "Gürcistan beraberliğini arkada bıraktık. Yunanistan'da...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.