kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
7 Gün 7 Dakika nerede ne yapmalı?
7 Gün 7 Dakika nerede ne yapmalı?

Bir dakika göz atmadan geçmeyin
Kimi zaman günlerin adı bizi ilgilendirmez. Bir günün içindeki kısa bir zaman diliminde neler yaptığımız önemlidir. Aşağıda önümüzdeki yedi gün içinde yer alabileceğimiz bazı durumları bulacaksınız. Belki bazılarına kendimizi de katabiliriz, kim bilebilir?

3 Eylül Cuma Kafe
Yeniköy'de Shell benzincisinin sağında tabela: Neakhora Cafe. Sokaktan içeri girer girmez karşınıza eski küçük ahşap bir ev çıkıyor. Önündeki ağaçlarda kırmızı ve mavi fenerler asılı. Sabah 9'dan gece 12'ye kadar açık. Ekmeklerini kendileri pişiriyorlar: Domatesli ve zeytinli ekmekler. Sebzeleri bahçelerinden. Dışarıda ve içeride oturmak mümkün. İçeride bir kütüphane var. Masalarda içi muhtelif kurutulmuş ürünlerle dolu kaseler: Tarçın, kına çubuğu, kurutulmuş elma, kestane, kozalak. Kahvenin sahipleri Eray, Ayşe ve Mustafa öğrenci. Hepsi Yeniköylü. Kahveler yurtdışından geliyor. Çeşitli frappe'ler, bitkisel çaylar, salatalar. Bir de Yunan kahvesi. Yunanistan'da bu kahveye çoğunlukla Türk kahvesi diyorlar. Otlu omletleri meşhur. Not: Nea Khora, Yunanca'da Yeniköy demek.

4 Eylül Cumartesi
Müzik
Atina Olimpiyatları'nın yeni çıkan resmi pop albümü "Unity"de 35 sanatçı yer almış. 'Olimpik Ateş'in şarkısını Trevor Horn / Yiannis Kotsiras ve Tarkan söylüyor. Şarkının adı: Pass the flame /Alevi elden ele taşı. Sözleri: We can grow a forest / On a dried up river bed / We can build a mountain / From a grain sand / Reach out, hold out your hands / Pass the flame/ Unite the World / It's time to celebrate / let our voices be heard ... Bir orman yetiştirebiliriz / kurumuş nehir yatağından / bir dağ yaratabiliriz / bir kum tanesinden Uzan bana, ellerini uzat / Alevi ver bana / dünya birleşsin / kutlama zamanıdır şimdi / seslerimiz duyulsun...

5 Eylül Pazar
Kitap Kitabın adı:
Cehennemde Bir Şehit. Yazarı: Reha Mağden. Hikayeler. Agora Kitaplığı. Ağustos2004. 99 sayfalık eserden yedi cümle.

1. O zaman saçlarımda siyah renkler vardı.
2. Kiralık kitap okunan yerde çizgi roman okuyordum.
3. At resimleri yaparmış, koşan atlar, uçan atlar.
4. Eve gitti ve karısına, "Hatırlıyor musun," diye sordu, "sen benim saçımı karıştırırdın."
5. Ve ben uzaktan gidişini izliyorum.
6. Gece boyunca ocaktan indirmediğim çayı birlikte içtik. 7. Gece boyunca yağdığını fark etmediğim karın örttüğü deniz kıyısındaki koruda bütün bir öğle sonrasını birlikte geçirdik.

6 Eylül Pazartesi
Nevresim
Kiloyla nevresim. Hazır dikilmiş nevresimlerin kilosu 13 milyon TL. Dikilecekler 8-10 milyon TL. Silikon yastık 6 milyon TL. Perdenin kilosu 12 - 15 milyon TL arası. Dükkanın adı: Aksoy Mefruşat. Bir paralel sokakta cumartesi günleri büyük bir pazar oluyor. Pazarda ayıklanmış somon balığı satıyorlar. El yazısıyla balıkçı şunları yazmış: "Bebeklere Somon." Vatan Caddesi. Ferahevler.

7 Eylül Salı
Resim
Ali Sarugan adlı genç ressam, resmi için standart almak ve ülkemiz resim sanatını devlet standartları ile sınırlayıp standart dışı bırakarak kalitesini sorgulamak adına Türk Standartları Enstitüsü'ne başvurmuş. Fakat TSE bir 'resim'e standart vermeye yanaşmamış. Belge alsaydı şunlar yazacaktı: "Tuval üzerine boya ile yapılmış resim, yüzeye boya sürülerek imal edilmiş görsel obje. Kullanım kolaylığı açısından boyasının kuru olması gerekmektedir. Yapıldığı malzeme nedeniyle dik bir yüzeye (duvar), göz hizasında asılması gerekmektedir." Belgeyi ve genç ressamın diğer projelerini görmek için www.sarugan.olayi.com sayfasına göz atın.

8 Eylül Çarşamba
Yağ çekmeyen kızartma
Beniye: Özel mayalı hamur karışımı içinde peynir-domatesin, kıymanın ya da meyvenin fındık yağında kızartılmış hali demek. Fransa'dan geliyor. Fransızlar beignet, İtalyanlar ise panzerotti diyorlar. Sıcak servis edilir. Yağ çekmiyor. Yanında yoğurtlu soslar ya da mayonez verilebilir. İstanbul'da hızlı gıda dükkanı: "Beniye". Faik Paşa Sokak No. 52 Çukurcuma, Galatasaray

9 Eylül Perşembe
Koku
Hava hafif kararmaya başladıktan sonra etrafa ızgara kokuları yayılıyor. Bu kokular aynı sahilde bulunan lokantalardan gelmiyor. Civar halkı eline mangalı alıp sahile iniyor. Evlerinde ne varsa, böbrek, kanat, sucuk kızartıyorlar. Yanlarında bir de küçük tüplü fenerler getiriyorlar. Kadirhas Üniversitesi'nin önünden Eyüp'e giden cadde. Haliç Sahili.

DIŞ SESLER
İster istemez kulak misafiri olduğumuz durumlar yok mudur? Vardır. Yer: Sahildeki Beşiktaş Belediye Kahvesi'nin arkasındaki çocuk parkı. Zaman: 28 Ağustos Cumartesi akşam üzeri. Çocuk 6 yaşında ve annesi. - "Düşersin, çıkma oraya..." - "Alamayız oğlum, paramız yok." - "Kaç tane balon aldın, hepsini patlatıyorsun zaten." - "O pamuk şekerleri pis yerlerde yapıyorlar." - "Daha demin dondurma aldık, bir tane daha alırsak boğazın şişer." - "Oğlum dikkat et üstün kirlenecek." - "Yeter artık in aşağıya." - "Gözümün önünden uzaklaşma." - "Oğlum terleyeceksin, koşma."

FIRSATLAR DÜNYASI
* Önümüzdeki günlerde sonbahar çiçeklerinden şebboy ve hercai piyasa çıkacak. Eminönü Çiçekçiler Çarşısı, Orkide Çiçek'ten Bora Bey böyle söylüyor.
* Bakır tencere ya da kabı kalaylatmak (kalayın sembolu Sn) isterseniz "nışadır" (yani amonyum klorür) denen malzemenin sürülmemesine dikkat edin. Nışadır kalaydan daha ucuz ve göz alıcı bir parlaklık veriyor. Ancak tencereyi ocağa koyduğunuz anda kararıyor. Ek bilgi: Vazolarımızdaki çiçeklerin tazeliğini korumak için haftada bir sularının içine biraz nışadır koymalı. Dört bardak suya 6 gram nışadır eriterek hazırlayacağımız karışımla çiçekler tazeliklerini korurlar.
* Made in China. Mutfak saati. Portatif ayaklı. Ahşap (gerçek). Ortasında saat. Etrafındaki bölmelere pirinç, mısır, kırmızı biber, nohut vs konmuş. Dekoratif. Merter üst geçit ve Kapalı Çarşı Fesçiler Kapısı önünde satılıyor. Pazarlıkla 3 milyon TL.
* Mısır Çarşısı'na paralel Kuru Kahveci Mehmet Efendi'ye giderken hemen sağdaki Kalçın Sokak'ta. Hamdi Restoran. Girişte çeşitli kuru pastalar. Şanlı Urfa Birecik İlçesi evlere özgü pasta çeşidi: Kahke. Tuzlu, tatlı. Tahinli, susamlı. Kutusunun üzerinde şöyle yazıyor: Hamdi İkindi Kahkesi. Tabii ki lezzetli. Eminönü.
* Balıkçılar Pazarı'nı Haliç yönüne doğru geçince solda sahilde Eminönü'ne dolmuş motorlar kalkıyor. Bir milyon. Bu küçük iskelenin tam karşısında büyük iki iğde ağacı. Serbestçe toplayabilirsiniz. Karaköy.
* Fatih Camii'nin kocaman avlusunda renk renk türlü türlü her yaştan kediler. Civardaki kadınlar dönüşümlü olarak kedilere mama verip ortalığı temizliyor.

Semra Aktaş

DİĞER AJANDA HABERLERİ
 Dışarı Çıkmadan Önce
 Biz Gittik, Beğendik
 Mevsimin ilk Türk filmi
 Kaçırılmayacak beş sergi
 Liste 5
 3 Eylül Cuma
    Yazarlar
    Alışveriş
    Yaşam
  » Ajanda
    Güncel
    Gezi
Ders çıkaralım
Ders çıkaralım
1. Trabzon seçimi kadro profili ve rakip açısından yanlıştı. 2.
Erken finale hücum
Erken finale hücum
Yunan spor basınının önde gelen ismi Yannis Koukoulas, Arnavutluk- ...
Yargıtay Başkanı'nın yerinde olsam çıkar konuşurum
Eski Yargıtay Başkanı Sami Selçuk "Yaşananlara rağmen ben olsaydım,...
İstanbullu muhalifler bastırdı, karar alındı
İstanbul Üniversitesi Rektörü Kemal Alemdaroğlu'nun görevden alınması...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.