kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Avrupa Konseyi'nden 'ifade özgürlüğü' uyarısı
Hakaret cezasını çok abartmışsınız

AVRUPA Konseyi Ceza Kanunu Tasarısı'nı düşünce ve ifade özgürlüğü açısından kısıtlayıcı buldu. Devletin birliği ve bütünlüğünü bozmada getirilen "elverişli fiil" ölçütü için de "muğlak" dendi.
KONSEY raporunda cumhurbaşkanına hakaretin 4 yılla, "Türklüğe, cumhuriyete ve TBMM'ye hakaret"in en az bir yılla cezalandırılması da eleştirildi. Bu cezalarda indirim tavsiye edildi.


Avrupa Konseyi'nden 'ifade özgürlüğü' uyarısı

Avrupa Konseyi hazırladığı raporda, TCK Tasarısı'nın düşünce ve ifade özgürlüğü açısından sorunlu maddeleri konusunda uyardı. Raporda cumhurbaşkanına, cumhuriyete, Türklüğe, TBMM'ye hakaret cezaları fazla bulundu.

Avrupa Konseyi, Türk Ceza Kanun Tasarısı'nın (TCK) düşünce ve ifade özgürlüğü açısından sorun yaratacak, ancak zina tartışması nedeniyle gölgede kalan maddeleri hakkında Türkiye'yi uyardı. TBMM Adalet Komisyonu üyeleri, geçen haziran ayında Avrupa Konseyi ve AB temsilcilerinin katıldığı bir toplantıda, TCK Tasarısı'nı masaya yatırdı. Avrupa Konseyi, bu toplantı sırasında gündeme getirdiği eleştirilerini yazılı hale getirip, Meclis'e iletti. TCK Tasarısı'nda zinaya ilişkin bir madde bulunmadığı için Avrupa Konseyi'nin raporunda bu konuya ilişkin herhangi bir görüş yer almadı. Avrupa Konseyi Raporu'nda 18 madde üzerinde yaptığı eleştiri ve önerilerden bazıları şöyle:

* ÖRGÜT YÖNETİCİLERİ:
Tasarıya göre örgüt yöneticileri, örgütün işlediği tüm suçlardan sorumlu tutulacak. Bunun yerine örgüt yöneticilerine tasarladıkları ve talimat verdikleri olaylar için ceza verilsin.

* AVRUPA'DA HAKARET YOK:
Tasarıdaki, Cumhurbaşkanı ve devletin kurumlarına ilişkin hakaretin cezalandırılmasına ilişkin hükümler, Avrupa kıtası ülkelerinin bazılarında var. Bu hükümlerin kaldırılması beklenemez. Ancak bu maddelerin çok seyrek kullanılmalı ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi sürekli göz önünde bulundurulmalıdır. Bu çerçevede, 4 yıl olan Cumhurbaşkanı'na hareketin cezası 3 yıla indirilmelidir. "Türklüğe, Cumhuriyete ve Türkiye Büyük Millet Meclisine yapılan hakaret" için (TCK'nın mevcut 159. maddesi) 1 yıldan 3 yıla varan hapis cezası öngörülmektedir. Bu cezanın alt sınırı ise 6 aya indirilmeli.

* ELVERİŞLİ FİİL DEĞİŞTİRİLSİN:
Devletin birliği ve bütünlüğünü bozmaya yönelik suçların oluşmasında "elverişli bir fiil" kıstası aranmaktadır. Bu ifadenin değiştirilmesinde yarar vardır. Yerine "cebir ve tehdit" ifadesinin konulması daha doğru olacaktır.

* EŞE TECAVÜZ:
Eşe tecavüz tasarı ile şikayete bağlı bir suç haline getiriliyor. Soruşturma ve kovuşturmanın şikayete bağlı olması olumlu bir şeydir. Ancak mağdura, şikayetlerini geri almaları için sıklıkla baskı yapılabileceği için, savcıya şikayet geri çekilse bile kovuşturmayı sürdürme hakkı verilmelidir.

* ÖZÜRLÜLER İÇİN UYARI:
Tasarı ile bakımıyla sorumlu olduğu zeka özürlü bir kimseyi çevresi için tehlike oluşturabilecek biçimde ihmal eden kişinin cezalandırılması öngörülüyor. Bu maddenin, vahşi hayvanlar ve onları barındıran konutlar için öngörülen maddeleri içeren bölüme konulması, zeka özürlü kimselerin insanlık haysiyetlerinin çiğnenmesi olacaktır. Bu maddeye yasada başka bir yer bulunmalıdır.

* BEBEK KARIŞTIRMA MADDESİ:
Avrupa Konseyi, hastanelerde bebekleri karıştıran sağlık personelinin de cezalandırılmasına ilişkin ilginç bir yorum getirdi ve 'Bu konu tasarıya bir madde eklenecek kadar Türkiye için önemli mi?' sorusunu yöneltti.

* HERKES POLİSE Mİ DÖNÜŞECEK?:
TCK Tasarısı ile işlenen bir suçu yetkili makamları bildirmeyene 1 yıla hapis cezası verilmesini öngörülüyor. Bu, bir süper markette sigara çalmakta olan başka bir müşteriyi ihbar etmeden izleyen bir kişinin cezalandırılabileceği anlamını içermekte. Toplumda her bir kişi polise dönüştürülecektir diye bir şey olamaz. Sıradan bir kişinin suçları ihbar etme yükümlülüğü ağır suçlarla sınırlandırılmalı.

* TEMEL MİLLİ DEĞERLER:
Yabancı bir kimse veya yabancı bir kurum tarafından verilen veya sağlanan çıkarı veya çıkar vaadini kabul eden bir kimse bunu ulusal çıkarlara zarar vermek amacıyla yapıyorsa cezalandırılması öngörülüyor. Bu ceza ilkeleri ile uyuşmayan bir durum olacaktır.

* İŞKENCEYE DİKKAT:
Çok farklı işkence yöntemleri vardır. Bir yanda falaka, Filistin askısı ve elektrik verme gibi "klasik" yöntemler, öte yandan hakaret etme, sövme, oturmayı, yemek yemeyi veya uyumayı önleme gibi yöntemler vardır. Bunların hepsine 5 yıllık bir hapis cezası uygulanması doğru değildir. Keyfi muamele ile işkence arasındaki sınırın iyi çizilmesi gerekir.

* KÜRTAJ SÜRESİ:
Bir suç sonrası ortaya çıkan gebelikler sona erdirmeye zaman sınırlaması getirilmesi olumludur. Ne var ki 24 haftalık zaman sınırlaması başka ülkelerle kıyaslandığında çok fazladır. Bu süre birçok ülkede 12 haftadır, kimi ülkelerde ise 16- 20 haftayı bulmaktadır. Adalet Komisyonu'ndaki görüşmeler sırasında tecavüz gibi olaylar sonrası ortaya çıkan istenmeyen hamileliklerdeki kürtaj süresi 20 haftaya indirildi.

İŞKENCEYİ DOĞRU TANIMLAYIN

* Örgüt yöneticilerine tasarladıkları ve talimat verdikleri olaylar için ceza verilmeli

* Cumhurbaşkanı ve devletin kurumlarına ilişkin hakaretin cezası indirilmeli

* Eşe tecavüzde şikayet geri alınsa bile savcılar soruşturmayı sürdürebilmeli

* Zeka özürlülerle ilgili ceza maddesi vahşi hayvanlar ve onları barındıran konutlar için öngörülen maddeleri içeren bölümden çıkarılmalı

* Keyfi muamele ile işkence arasındaki sınırın doğru çizilmesi gerekir

* İşlenen bir suçu yetkili makamları bildirmeyene 1 yıla kadar hapis cezası verilmesi öngörülüyor. Bu herkesi polise dönüştürebilir

Zübeyde YALÇIN-ANKARA

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 'Benim çocuğum hangi listede?'
 Ruslar Operasyona Böyle Bakıyor
 Dünya Operasyona Böyle Bakıyor
 Putin yas ilan etti
 O da ailesini suçlayacak
 Terörü kitaba uydurdular
 Kendisini kaçıranları yolda görerek yakalattı
 Binbaşı Vural'ın adı kayıplarla anılıyor
 'Oğlumun en çok gülüşünü ve bana sarılışını özledim'
 Trabzon uçağı kazası tartışmaları alevlendi
 Su tankını taşıyan halat kuyruğa sarıldı
 'Geçmişin bedelini ödüyoruz'
 Verheugen için zina savunması
 ABD seçimlerine AKP'den yakın takip
 Çiçek: Vermezlerse AB'nin ayıbı olur
ÖMER ÇELİK
Terörün zihinsel araçları
Terörün "zihinleri ele...
NEBİL ÖZGENTÜRK
Camide konser verilir mi?
Berlin izlenimlerine bugün de...
SAVAŞ AY
Sevgi üzerine bir mini hikâye
Belki sizin oralarda da...
REFİK DURBAŞ
Yerli ilaç kalitesi...
Hemen herkes bu aralar yabancı...
HINCAL ULUÇ
Gülümsemekten korkmak..
Bir Pazar sabahı.. Alkent'te...
UMUR TALU
Ben de bir babayım
Bir çoğunuzun anne, baba olduğu...
EMRE AKÖZ
Kötülük: İçte mi, dışta mı?
Düşünüyorum: Acaba Ahmet...
Gaf bulaşıcı galiba!
Vali Arnold, ABD Başkanı'nın gaflarını aratmadı. Avusturya'da doğduğu...
Türk kurbanın ailesi tazminatını alacak
LİBYA, Almanya'daki La Belle adlı diskoda 1986'da yaşanan...
Atina'da affettirin: 1-1
Atina'da affettirin: 1-1
İlk yarı çok kötü oynayan Milliler, Fatih'le öne geçti ama...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.