kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Atina 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sosyoloji penceresinden devrim
Sosyoloji penceresinden devrim

Fred Halliday, Devrim ve Dünya Siyaseti adlı kitabında devrimlerin sosyolojik ve uluslararası boyutunu ele alıyor. Milli Eğitim Bakanlığı ilk kez Rıfat Ilgaz'ı tavsiye ediyor. Azra Erhat ölüm yıldönümünde Can Kitabevi'nde bir söyleşiyle anılacak.

Her zaman gece saatlerinde çalışırım. Çünkü günün bu saatlerinde daha verimli olduğumu hissediyorum. Gece denen şeyi nasıl anlatmalı, bilmiyorum. Hayal dünyamızın bütün pırıltıları, insan ruhunun bütün ayrıntıları, karmaşaları hep orada. Şehirde yaşayan insanların giderek geceye sığındıklarını görüyorum. Benim gece üzerine yazmak istememin nedeni garip nedenlere dayanıyor. Gece yaşamaya zorlanan ilk insan ben değilim. Ve gece karanlığının bir sorun olmaktan çıkarılması gerekiyor. Bu noktada pek örneğine rastlanmayacak bir incelemeyle karşılaşmak sevindirici bir durum. Alvarez'in "Gece" si... Altbaşlığıyla söyleyelim "Gece Hayatı, Gecenin Dili, Uyku ve Rüyalar". Alvarez "Gece uykunun, korku ve tehlikenin zamanıdır. Karanlık kötülüklere gebedir, korku bilinmeyenden beslenir. Uyku insanın savunmasız halidir; bilinçten de, maskelerinden de soyunmuştur insan. Elektrik ampulünün icadı geceleri aydınlattı, ama rüyalarında gecenin karanlık ve soğuk yüzüyle baş başa kalmaktan kurtaramadı insanı." diyor. Çarpıcı bir ustalıkla kaleme alınmış bu kitabı Ayrıntı Yayınları 2001 yılında yayımlamış.

FRANSIZ DEVRİMİ BAŞLANGICI
Fred Halliday devrimleri sosyolojinin bakış açısıyla ele aldığı bu kitapta, Fransız Devrimi'nden başlayarak, İran'a ve komünizmin çöküşüne kadar yaşanan dönemleri inceliyor, modern dünyada devrimin rolüne ve işlevine kapsamlı bir bakış açısı getiriyor. Hem ülkeler, hem de dünya siyaseti açısından devrimler benzersizdir. Muazzam siyasal ve ahlaki çelişkiler içeren olaylar, hem kahramanlar, hem idealistler, hem de kinikler, acımasız ve yıkıcı olanlar için ortaya çıkmış fırsatlardır. Devrimler erişilmek üzere yola çıkılan amaçları sağlayamasalar da milyonların kökten değişme uğruna nasıl mücadele edip, savaşıp, öldüğünü bilmek gerekir. Edward Thompson'ın sözleriyle "devrimi refahın muazzam alçakgönüllülüğünden kurtarmamız gerekir". İnkedilemeyecek başka bir konu da, devrimlerin içinde yaşadığımız dünya ve günümüzün toplumları ve siyasal sistemlerinin şekillendirilmesi üzerindeki biçimlendirici etkileridir. 1854'de dünya siyasetinde "Pentarşi" yani beş büyük gücün egemenliği yaşanırken, Avrupa Kırım Savaşı'yla uğraşırken, Karl Marx diğer beşine baskın çıkacak altıncı bir gücün, yani devrimin varlığını öne sürmüştü. Bu, devletlere karşı fikirler ve toplumsal değişmelerle, diplomasi ve savaş aracılığıyla harekete geçen bir güçtü. Bu altıncı gücün etkisinin kapsamı, bu çalışmanın odağını oluşturuyor.

RIFAT ILGAZ OKUL KİTAPLARINDA
Milli Eğitim Bakanlığı ilk kez hayatını sürgünde ve hapiste geçirmiş bir öğretmen yazarı, Rıfat Ilgaz'ı artık öğrencilere tavsiye ediyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2004-2005 eğitim-öğretim sezonu için okullara önerdiği yüz kitaplık listede Rıfat Ilgaz'ın 'Karartma Geceleri' adlı romanı da yer alıyor. Rıfat Ilgaz bütün otoritelerce Türk Klasikleri arasında sayılmasına rağmen bugüne kadar hep sansürlü yazarlar arasındaydı. Hiçbir kitabı devlet okullarının kütüphanelerine giremiyordu. Öğretmen ile öğrenci arasındaki yapmacık sevgi-saygı ilişkisini, kopyayı ve ezberi mizah yoluyla yeren "Hababam Sınıfı" romanı, İngiltere'de ders kitabı olarak okutulurken ve Tokyo Üniversitesi'nce tiyatro oyunu sahnelenirken, Türkiye'de okullara girmesi yasaktı. Sadece yazarından, Rıfat Ilgaz'dan dolayı. Artık serbest... Hem de "Karartma Geceleri" romanıyla...

EDEBİYAT VE SİNEMA DÜNYASI
Türkiye'nin önemli yazar ve edebiyatçılarından, klasik filolojinin unutulmazı Azra Erhat ölümünün 22. yılında "Pera Fest 2004 - III. Uluslararası Beyoğlu Buluşması" kapsamında anılacak. Türkiye'nin gururla övünebileceği bir kadın portresi olan Azra Erhat için Can Yayınları tarafından 6 Eylül Pazartesi günü Galatasaray'daki Can Kitabevi'nin söyleşi salonunda bir etkinlik düzenlenecek. Bu etkinliğe Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı, mimar-yazar Cengiz Bektaş konuşmacı olarak katılacak. Saat 17.00'da başlayacak etkinliğe katılım ücretsiz. YKY tarafından yayımlanan Bizans Süiti'ni yazarı Rosie Pinhas-Delpuech 6-7 Eylül Olayları'nın yıldönümünde Türkiye'de bir dönem azınlık olmayı anlatıyor. 6 Eylül Pazartesi günü Yapı Kredi Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek söyleşi saat 18.30'da başlayacak. "İbrahim Bey ve Kuran'ın Çiçekleri" adlı film son yıllarda romanları ve piyesleriyle Fransa'nın dünyadaki en popüler yazarlarından biri olan Eric-Emmanuel Schmitt'in 2001 Fransız Akademisi Büyük Ödülü kazanan romanından ve "Kuran" isimli oyunundan uyarlanmış. Film 17 eylül 2004'de sinemalarda. 1995'de ilk romanı ile ödül kazandı. Denemeler ve öyküler de yazan Schmitt 1997'de kaleme almaya başladığı üçlemesinin 2001'de yayınlanan ikinci kitabı "Mösyö İbrahim ve Kuran'ın Çiçekleri" ile 2001 yılı Fransız Akademisi Büyük Ödülü'nü kazandı. Bu kitabı Bilge Kültür Sanat yayınları yayınladı.

Sayım Çınar

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 Doğru giyinme tüyoları
 Arıza karakterlerin adamı
 Küçükyalılılar geçmişle buluşuyor
 Ev kadınları yelken başında
 Haftanın Kitapları
 Markaların tasarımcılarla buluşması
 Gençleri bekleyen beslenme tehlikeleri
 Kanser hayatını değiştirdi
 Beslenme alışkanlığı çocuklukta oluşuyor
 Tıptaki yenilikler
 Bu liste size göreyse yaşlandınız demektir
 Kant Muğla'da anılıyor
 Altın Güvercin heyecanı
 Siyasi görüşümün durumunu size danışmak istiyorum Savaş Abi
 Ne zaman 'Gülben' desem köpeğim havlamaya başlıyor
 İnternet kafede antrenman yapıyorlar
 Romantik ve feminen kadın
 Olimpiyatların benzersiz öyküsü
 İzmir Hayvanat Bahçesi 150 bin ziyaretçi bekliyor
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
FİLİZ AKIN
Teşhiste geç kalmayın
Ne yazık ki her yıl yüz binlerce...
KENAN ONUK
Brahms'ın doğum günü senfonisi
Bu hafta da ünlü besteci...
ŞAFAK KARAMAN
Bu toprağın sesi türkülerimiz
İki haftadır sizlerden...
AYŞEGÜL ALDİNÇ
Hem nalına hem mıhına
Şarkıcınız, oyuncunuz, yazarınız,...
Akla meydan okuyan film
Akla meydan okuyan film
Fantastik sinemaya sempatisi olmayanlar için film bir kabusa...
Geleceği görmek ve bir hayat kurtarmak
Geleceği görmek ve bir hayat kurtarmak
Genç İspanyol sinemasından gelen yeni bir örnek...Yani onun tüm...
Neden bizde restoran rehberi yok?
Bir kentin yeme içme dünyasını sistemli biçimde...
Kenan benim şans meleğim
Genç oyuncu Zeynep Beşerler para değil, keyif aldığı için oyunculuk yaptığını...
Yarım asırdır "en"leri yazıyor
İlk baskısı 1955 yılında yapılan ve 17 Eylül'de 50'inci baskısıyla okuyucuların...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.