kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Atina 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İnguş Cumhuriyeti eski Cumhurbaşkanı Ruslan Auşev’in girişimleri sonucu, kadın ve çocuklardan oluşan 32 rehine özgürlüğüne kavuştu.
Arabulucu devrede 32 rehine serbest
'Basayev ve Maşadov Türkiye'de saklanıyor'

Eski başkan 32 rehineyi bıraktırdı

Osetya'daki okul baskınının ikinci gününde Çeçen teröristler 32 kadın ve çocuğu serbest bıraktı. 10 saatlik pazarlığın ardından ilk etapta beş, daha sonra 26 rehine kurtuldu.

İkna ettiler
Çeçen teröristleri, ünlü Rus doktor Roshal'la birlikte arabuluculuk görevini üstlenen İnguş Cumhuriyeti eski başkanı Ruslan Auşev ikna etti.


Arabulucu devrede 32 rehine serbest

Okul baskınının ikinci gününde sürpriz gelişme... Eski İnguş Cumhurbaşkanı Auşev arabulucu oldu. Görüşmeler sonuç verince teröristler 32 rehineyi bıraktı.

Rusya Federasyonu'na bağlı Kuzey Osetya'nın Beslan kentindeki "rehine eylemi" dün 2'nci gününe girdi. Öğle saatlerine kadar devam eden gergin hava, "32 rehine serbest" haberiyle yerini iyimserliğe bıraktı. Sayıları binleri bulan rehine yakınları saatler sonra tekrar umut tazeledi.

AUŞEV'LE GÖRÜŞMEK İSTEMİŞLERDİ
Teröristlerin katı tutumlarına rağmen rehinelerin serbest bırakılmasının ardında, arabulucuların hummalı çalışması yatıyor. Teröristler, ilk gün gönderdikleri yazılı notta İnguş Cumhuriyeti'nin eski Cumhurbaşkanı Ruslan Auşev ve Rus asıllı doktor Leonid Roshal'la görüşmek istediklerini bildirmişti. Auşev ve Roshal'ın teröristlerle sabahın ilk ışıkları ve dün öğle saatlerine kadar süren yoğun temasları sonuç verdi. Interfax haber ajansı, dün öğle saatlerinde 3 kadının bebekleriyle birlikte serbest bırakıldığı haberini geçti. Daha bu haberin yarattığı sevinç sürerken, bu kez Itar-Tass haber ajansı teröristlerin kadın ve çocuklardan oluşan 26 kişiyi daha serbest bıraktığını bildirdi. En sonunda Associated Press haber ajansı, toplam 32 rehinenin serbest kaldığını duyurdu.

'ONLARI BIRAKIN BİZİ ALIN'
Rehinelerin bırakılmasından önce, Rus askerlerinin oluşturduğu güvenlik duvarının arkasından "Onları bırakın bizi alın" diye bağıran ailelerin sesi geliyordu. Öğleden sonra okuldan 10 dakika arayla gelen 2 patlama sesi, aileler arasında paniği artırdı. Olaya şahit olan Reuters muhabiri, patlamaya okul yakınında yanan bir aracın sebep olduğunu bildirdi. n

BİLANÇO: 16 ÖLÜ, 13 YARALI
Patlamaya, teröristlerin binaya çok yaklaştığı için bir araca fırlattığı bir el bombasının yol açtığı açıklandı. Patlamalar, "güvenlik güçlerinin bir operasyon için start verdiği" düşüncesini akıllara getirirken, Rus iç güvenlik birimi FSB'nin Başkanı Valery Andreyev, "operasyon yapılmayacağını ve durumun hassasiyeti yüzünden uzun bir pazarlık süreci yaşanacağını" söyledi. Acil GüvenlikBakanlığı yetkilileri, rehin alma eyleminde "16 kişinin öldüğünü, 13 kişinin de yaralandığını açıkladı.


ÇATIDA 'SNIPER' BEKLİYOR

Okulun dışında bekleyen yabancı basın mensupları, teröristlerin ellerinde makineli tüfek ve Kalaşnikof bulunduğunu söyledi. Olası bir operasyona karşı tetikte bekleyen teröristler, okulun çatısına bir sniper (keskin nişancı) yerleştirdi. Bu Çeçen keskin nişancı, güvenlik görevlileri ya da Spetsnaz özel birlik askerlerinin okulun bahçesinde bulunan 2 cesede yaklaşmasını engelliyor.

YARALI KIZA YAKLAŞTIRMIYOR
Okulun bahçesinde yaralı yatan bir kız çocuğuna da yine bu keskin nişancı yüzünden doktorlar yaklaşamıyor. İngiliz Guardian gazetesi, bu sahneyi gören ailelerin çaresizlik içinde ağladığını, acılı bir annenin de "Çocuğumun okuldaki ilk günüydü. Ne olur beni de içeri alın" diye bağırdığını yazdı. Görgü tanıkları teröristlerin dün gece 12 erkek rehineyi öldürüp camdan attıklarına şahit olduklarını bellirtti. Ancak bu bilgi doğrulanmadı.

AİLELERDEN RÜŞVET SUÇLAMASI
Dün sabah saatlerinden itibaren Kuzey Osetya yetkililerinin kapılarını aşındıran yüzlerce kişinin çok ağır bir suçlaması vardı: "Polis ve asker rüşvet aldığı için teröristler güvenlik güçlerini geçip okula girebildi." Telegraph gazetesi de Şamil Basayev'in "Eğer paramız yetse Moskova'ya kadar giderdik" sözüne sayfalarında yer vererek rüşvet iddialarını gündeme getirdi. Time dergisinin bölgede bulunan muhabiri, olay yerinde bekleyen acılı ailelerle konuştu. Aileler, muhabire içeride en az 700 rehine olduğu yolunda açıklamalar yaptı.

YİYECEK İÇECEK BİLE VERİLMİYOR
Rehinelerin en az yarısını oluşturan çocuklara teröristler tarafından içecek ve yiyecek verilmiyor. Itar-Tass haber ajası, "çocuklara içecek ve yiyecek verilmesi" talebinin teröristler tarafından dün de geri çevrildiğini duyurdu. Okulun ilk gününde ailelerin getirdiği yiyeceklerin, çocuklara azar azar paylaştırılarakdurumun idare edildiği belirtildi. Rus yetkililer ayrıca teröristler tarafından arabulucu olarak belirlenen Dr. Lionel Roshal'ın çocuklara tıbbi malzeme götürmesini ve aralarında yaralı olanlar varsa kısa bir sağlık muayenesinden geçirmesini de istedi. Fakat Çeçen teröristler bu istek karşısında da sessiz kaldı.

CEP TELEFONLARINI KAPADILAR
Dün sabah erken saatlerde Roshal, teröristlerle verdikleri cep telefonu numarası vasıtasıyla iletişim kurdu. Fakat dün telefon bir süreliğine kapandı. Bu da teröristlerin görüşmeleri kestiği endişesi uyandırdı. Rus doktor Roshal'ın telefonu açan teröristlerle bir kez daha temas kurmasıyla en azından bu endişeler son buldu. Roshal'ın rehineleri serbest bırakmaları karşılığında "Çeçenistan'a kadar güvenli geçiş" teklifini teröristler reddetti.

ŞAMİL BASAYEV'E BAĞLI GRUP
Amerikan New York Times gazetesi, okulda bulunan ve okulun telefonuna cevap veren bir teröristin, konuştuğu Rus yetkililere kendisinin "Çeçen Lider Şamil Başayev'e bağlı grubun üyesi olduğunu" söylediğini yazdı. Kuzey Osetya Cumhurbaşkanı'nın sözcüsü Lev Dzugayev de yaptığı açıklamada teröristlerin "Çeçen ve İnguş" asıllı olduğunu söyledi. Oldukça iyi Rusça konuşan teröristlerden en az birinin de "Osetyalı olduğunu" açıkladı. Kurtulan rehinelerin yaptıkları açıklamaya göre teröristlerden sadece 2'sinin kadın olduğu tespit edildi.

TERÖRİSTLERİN AİLELERİ GELECEK
Kuzey Osetyalı yetkililer, eylemin kısa süre içinde son bulması ya da teröristlerin en azından daha fazla rehineyi serbest bırakmasını sağlayabilmek için, kimliği tespit edilen teröristlerin ailelerini bölgeye getiriyor. Böylece teröristleri ikna edebileceklerini düşünen yetkililere bir destek de K.Osetya ve İnguş Cumhuriyeti dini ve toplumsal liderlerinden geldi. İki ülke lideri bölgeye gelerek teröristlere, rehineleri serbest bırakmalarını ve bıraktıkları rehinelerin yerine kendilerinin geçmeyi kabul edeceklerini iletecekler.

DIŞ HABERLER

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Bilirkişi raporu açıklandı
 Köklerini aramaya gitti teröre yakalandı
 El Cezire 'infaz' diyor
 Putin Sezer'i arayıp gelemeyeceğini bildirdi
 'Kabadayı alemi'nden Oflu Osman da göçtü
 Dışişleri, MİT ve Emniyet 'ortak görev grubu' kurdu
 Davayı kaybetti diye vuruldu
 Baba, PKK'lı kızını polise teslim etti
 Patlayan Irak hurdaları bir kişiyi öldürdü, 2 kişi yaralı
 Hatay'dan arazi alan Suriye vatandaşı yok
ERDAL ŞAFAK
Ladin'in tuzağına düşmek
"Bu gidişle pek de uzak olmayan...
ÖMER LÜTFİ METE
Çeçen karmaşası
Neredeyse gülünç denecek bir görev bu;...
UMUR TALU
İnsanlık suçu
Bir, iki, üç oldu mu... Herkes bir gün...
Ruslar okula operasyon düzenledi
Kuzey Osetya'daki okul baskını üçüncü gününe girerken Rus güçleri,...
'Ermeni soykırımı'nı tanıyacakmış
Demokrat aday Kerry, kasımda ABD Başkanı seçilirse "Ermeni...
'Dört nala' formülü
'Dört nala' formülü
Teknik direktör Yanal, ileride Hakan Şükür'ün arkasında Fatih...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.